Cum alegi nuanța corectă de fond de ten?

Mie ce mi se potriveste?

Eu ce culoare de ten am?

Cu ce culori mi-ar sta bine la ochi?

Ce culori mă avantajează?

Ce ruj mi se potrivește?

Dacă te întrebi sau te-ai întrebat vreodată asta și încă nu ești sigură că ai un răspuns corect, acest articol este pentru tine, pentru că vorbim despre cât de importante sunt culorile în machiaj și cum să alegi nuanțe și produse care ți se potrivesc.

Într-o industrie de beauty în care o dată la câteva luni se mai lansează câte un brand sau un produs nou, o varietate a paletelor de culori și o tendință naturală de salvare a timpului prin cumpărături online, pentru femeia care nu lucrează în domeniu sau nu este pasionată de makeup, să țină pasul cu tot ceea ce apare sau să poată să își comande un fond de ten în nuanța potrivită printr-un singur click este destul de complicat.

Poate ai pățit-o și tu de câteva ori… eu cu siguranță îmi aduc aminte toate momentele în care îmi comandam un fond de ten nou și nu nimeream nuanța potrivită. Câte momente frustrante au fost până să spun stop cumpăratului ”după ureche” și să învăț care e faza cu tonul și subtonul pielii și cât de importante sunt culorile  pentru a obține o armonie în machiaj… nici nu știți!

Dacă vrei să știi și tu o dată pentru totdeauna care e toată povestea asta cu fototipul, nuanțele tenului, tonuri și subtonuri.. și cât de esențiale sunt ele în machiaj, promit să nu omit niciun detaliu în acest articol.

Așa că ia-ți niște popcorn și hai să te învăț cum să îți recunoști trăsăturile, cum să faci alegeri potrivite când vine vorba de culori – cum să știi să le alegi pe cele care să te scoată în evidentă și să te complimenteze…și, intr-un final (de ce nu) și cum să îți alegi nuanța corectă de fond de ten, indiferent de brand sau tipul de fond de ten.

Culorile în machiaj: Tonul și subtonul pielii

Tenul cald – Tenul rece

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl identificăm atunci când alegem culorile pe care le vom folosi (fie că e vorba de machiaj, vestimentație, accesorizare) este nuanța tenului.

Alegând culorile potrivite pentru machiaj, culoarea părului și vestimentație, pielea noastră va părea mai sănătoasă, mai tânără, mai radioasă, privirea mai clară și mai sclipitoare. Cu alte cuvinte, alegerea culorilor potrivite ne va asigura un look armonios, o frumusete naturala, în timp ce culorile nepotrivite vor semnala ochiului privitorului un dezechilibru, aspectul nostru apărând ca unul tern, cenușiu, șters.

În ceea ce privește culoarea tenului, oamenii se încadrează în 5 categorii principale (care depind de rasa individului):

  • Ten alb foarte deschis
  • Ten alb deschis
  • Ten alb – brun
  • Ten măsliniu
  • Ten cafeniu

Fiecare dintre culorile de ten de mai sus au subtonuri reci sau calde.

Metode de identificare a nuanței tenului

Cel mai probabil ai tenul cald, dacă în lumina naturală, nemachiată:

  • Ai pielea galbenă, măslinie sau mai închisă la culoare (neagră)
  • Ai ochii căprui, negri, te bronzezi ușor
  • Ai venele de pe partea interioară a mâinii mai degrabă verzi, verzui
  • Plasând în dreptul feței tale o bijuterie de argint și una de aur, cea de aur pare mai strălucitoare
  • Îmbrăcată într-un tricou alb fața ta capătă o nuanță gălbuie
  • Îți stă mai bine într-o combinație vestimentară maro-crem decât în una alb-negru
  • Te avantajează mai mult culorile auriu și portocaliu decât cu argintiu, albastru sau roz
  • Exemple de vedete cu tenul cald: Nicole Kidman, Amy Adams, Ellen Degeneres, Cameron Diaz, Renee Zellweger, Anne Robinson, Jessica Biel, Sarah Ferguson, Chris Evans.

Cel mai probabil ai tenul rece, dacă în lumina naturală, nemachiată:

  • Ai pielea deschisă la culoare (albă)
  • Ai ochii albaștri sau verzi
  • Te arzi când stai la soare, te bronzezi greu
  • Ai venele de la încheietură, pe partea interioară a mâinii albastre sau albastru-violet
  • Plasand în dreptul feței o bijuterie de argint și una de aur cea de argint pare mai strălucitoare
  • Îmbrăcată într-un tricou alb fața ta pare mai albăstruie
  • Îți stă mai bine într-o combinație vestimentară alb-negru decât în una maro-crem
  • Te avantajează mai mult culorile albastru, roz, argintiu decât cu alte culori precum portocaliu sau auriu
  • Exemple de vedete cu tenul rece: Megan Fox, Anne Hathaway, Kim Kardashian, Kiera Knightly, Reese Witherspoon, Naomi Campbell, Liz Hurley, Simon Cowell.

Foarte important : dacă observi că regăsești la tine elemente din ambele categorii  menționate mai sus, tenul tău este NEUTRU. Orice culori ai purta vor arăta la fel de bine pe tine, la fel și bijuteriile. Venele celor cu ten neutru au de obicei o culoare albastră- verzui.

Pielea deschisă ca și tonalitate are în general un subton rece, rozaliu-albăstrui, dar poate avea și subton cald (vezi rasa galbenă). La fel și pielea închisă ce are în mod frecvent subton cald (galben, piersiciu sau roșu), poate avea și un subton rece (albastrui – masliniu) atunci când este foarte închisă.

Saturația contează foarte mult, pigmenții tenului fiind mai saturați sau desaturați. De asemenea e bine să știți că tonalitatea pielii SE POATE SCHIMBA în funcție de factori externi cum ar fi expunerea solară, tocmai de aceea unele persoane sunt mai deschise ca ten în lunile de toamnă-iarnă și mai închise în lunile de primăvară-vară.

Subtonul poate fi de asemenea influențat de factori precum:

  • melanina,
  • hemoglobina,
  • colagenul,
  • prezența carotenului în dietă
  • dieta în sine și modul de viață
  • starea generală de sănătate
  • nu în ultimul rând, înaintarea în vârstă.

Recomandări de culoare pentru tenul cald

Fond de ten:

Bazat pe nuanțe de galben, portocaliu și auriu (bronz, miere, crem, chihlimbar) și nuanțe pământii (olive, maro, ruginiu) De obicei notate cu W (warm).

Blush:

Cel mai bine se potrivesc nuanțele de roșu portocaliu (piersică, mango, merișor, cupru, bronz, coral)

Machiajul buzelor:

Alegeți rujuri care să fie practic nuanțe mai intense ale culorilor menționate la blush (de evitat tonurile opace, înghețate), cel mai bine vă va sta cu nuanțe de roșu – portocaliu (piersică)

Machiajul ochilor:

Nuanțe de auriu, galben, nuanțele pământului (maro, olive, portocaliu, bronz, cupru)

Vopsirea părului:

  • de dorit: nuanțe aurii (blond auriu, caramel, bronz, într-un ton mai închis decât pielea) nuanțe de roșu (roșu morcov, portocaliu), nuanțe de galben (blond miere), nuanțe calde de maro (maro ciocolată, maro închis cu un strop de scorțisoară sau rugină)
  • de evitat: nuanțele cenușii – dau un aspect palid și spălăcit (brunetul)

 Recomandări de culori pentru tenul rece:

Fondul de ten:

Neutru sau bazat pe nuanțe de roz sau albastru. De obicei notate cu C (cold) sau N (neutral).

Blush:

Muuult roz, orice nuanță de roz. Pentru tenurile mai închise -prună.

Machiajul buzelor:

culori care conțin nuanțe de albastru, roz, mov, burgundy.

Machiajul ochilor:

  • de dorit: nuanțe de roz, albastru, verde smarald, argintiu, gri, alb,
  • de evitat: nuanțe maro (piersică, coral, crem, bronz)

Vopsirea părului:

  • de dorit: nuanțe reci (albastru, albastru violet, mov, blond cenușiu, cafeniu, mahon, roșu burgund, maro închis, șaten deschis fără tentă de roșcat)
  • de evitat: nuanțele galbene, aurii, cupru.

Culorile: Reguli în machiaj

Culorile opuse puse una peste alta se estompează.

( De aceea atunci când vrem să ascundem o culoare vom așeza peste ea culoarea opusă  de pe roata culorilor. Ce înseamnă asta? Dacă avem pete roșii le vom acoperi cu verde, dacă avem cearcăne albastre le vom acoperi cu galben, alunițele cu mov.)

Culorile opuse puse una lângă cealaltă devin mai intense.

( Așadar, întrucât cea mai bună metodă de a evidenția o culoare este contrastul, vom folosi în machiajul ochilor culori complementare culorii ochilor dacă ne dorim să realizăm un look armonios și contrastante dacă ne dorim un look care să atragă atenția, un look mai intens care să scoată ochii în evidență.)

 

Dacă pigmentul feței este rece (roz), se vor alege culori reci (fard de ochi, obraz, ruj, fond de ten, pudră, mascara) – toate alese ținând cont de subtonul pielii.

Dacă pigmentul feței este cald (galben, bej, cafea) se vor alege culori calde în efectuarea machiajului.

În mod normal tenul este armonizat cu părul, având în mod natural același tip de pigment. Deci dacă nu ești chiar sigură ce tip de ten ai, rece sau cald, gândește-te la culoarea naturală a părului tău.)

Ce este un FOTOTIP și cum se determină?

Fototipul este practic acea caracteristică a corpului uman care constă în reacția organismului la expunerea la soare. Poate știai (sau poate afli acum) că există șase fototipuri determinate în conformitate cu

  • culoarea pielii
  • culoarea părului
  • prezența sau absența efelidelor (pistruilor)
  • predispoziției la arsuri
  • predispoziției la bronzare

Ți-am stârnit curiozitatea și te întrebi oare tu în care te încadrezi? Hai să analizăm mai în detaliu fiecare fototip în parte și cu siguranță te vei regăsi în una din cele 6 categorii:

Fototip 1 – persoane cu pielea albă (de obicei persoane cu păr roșcat natural), se ard când se expun la soare întotdeauna, nu se bronzează niciodată, au de obicei mulți pistrui.

Fototip 2 – persoane cu pielea deschisă la culoare,se ard întotdeauna, uneori prind un bronz deschis, au destul de mulți pistrui.

Fototip 3 – persoane cu pielea deschisă spre închisă (sunt undeva între), se ard uneori când se expun la soare, întotdeauna se bronzează (bronz mediu), au câțiva pistrui (se accentuează doar în perioadele de vară)

Fototip 4 – persoanele cu pielea închisă la culoare, nu se ard niciodată când se expun la soare, se bronzează întotdeauna și au parte de un bronz intens, nu au pistrui.

Fototip 5 – persoanele cu piele închisă la culoare de o intensitate mare, la fel nu se ard niciodată și se bronzează întotdeauna cu un bronz foarte închis la culoare, nu au pistrui.

Fototipul 6 – persoanele de culoare, nu se ard niciodată, nu au pistrui.

 

Foarte important de știut este relația dintre fototip și factorul de protecție solară. Cu cât fototipul tău este mai mic (1,2,3) cu atât ai nevoie de un factor de protecție cât mai mare!

Mă opresc aici că vedeți…fac eu cum fac și tot la skincare, SPF și sănătatea pielii ajung. 😊

(Apropo dacă vreți să citiți mai multe despre skincare găsiți articolele aici)

Sper ca acest articol să răspundă la toate întrebările care mi-au fost puse în ultimul timp (pe grupuri de Facebook sau în persoană) și să vă ajute să vă cunoașteți mai bine și implicit să faceți alegeri ( de la vestimentare și până la makeup și culoarea părului) care să vă pună cu adevărat în cea mai bună lumină și să vă asigure un look armonios.

Nu uitați deci că o frumusețea naturală înseamnă (pentru ochiul privitor) de cele mai multe ori coerență cromatică, prin urmare culorile ți alegerea lor sunt etape extrem de importante. Dacă vreți să discutăm mai în detaliu pe astfel de teme, și să vă spun una alta despre teoria culorilor, aștept să-mi dați de știre printr-un comment la acest articol, nu mușc..promit! 😊

La fel și dacă vă plac articolele mele, vă sunt de folos sau aveși subiecte anume pe care vreți să le dezbatem aici pe blog. Până la un articol viitor (care promit să vină mai devreme decât v-am obișnuit până acum) aveți grijă de voi și de pielea voastră!

Citirea durează: 9 minute