Cine e dependent de unt de corp, să ridice o mână sus! 

Eu ar trebui să stau cu ambele, dar  n-am s-o fac fiindca sunt atât de entuziasmată să vă povestesc despre cum se face în casă un unt de corp care să conțină ingrediente ok și să vă permită să economisiți bani în timp ce vă respectați pielea, încât nu-mi pot ridica mâinile de pe tastatură.

Dacă tot suntem la capitolul acesta, totuși, trebuie să vă mărturisesc că obișnuiam să fiu fata aia cu o mulțime de produse pentru corp care mai de care cu arome si culori delicioase. Le știți pe acelea pe care le găsiți peste tot în comerț, la prețuri ce variază enorm, toate având în compoziție ”apă” ca prim ingredient listat,  plus alte chimicale și substanțe menite să păstreze o viață la raft cât mai lungă a produsului, dar care nu aduc real niciun beneficiu pielii, ba chiar din contra. Și uite așa, cu toată colectia mea de borcanașe drăguțe de unt de corp aveam pielea din ce în ce mai uscată și portofelul din ce în ce mai ușor. 

 

Așa că acum ceva timp m-am apucat să fac niște research și cititnd mai mult despre etichetele produselor și industria de cosmetice am conștientizat că ar fi cazul să încep să folosesc produse cu ingrediente naturale cât mai des / mult posibil. Și cum spune vorba aia  ”dacă vrei să știi că un lucru e făcut bine, ți-l faci cu mâna ta”… am decis să mă aventurez în lumea DIY, un tărâm ce promite (și uneori și livrează) soluții pentru orice. 

A trecut niște timp de atunci, și azi pot să vin către voi cu o rețetă de unt de corp diy, să vă învăț cum se face în casă un produs care are aceeași consistență și arome care te fac să-ți lase gura apă, dar în același timp să fie 100% natural și benefic pielii, și să dea rezultatele de care avem nevoie. Ești pregătit/ă să încerci? Iată toate detaliile de care ai nevoie:

Ingrediente de care ai nevoie pentru unt de corp

Ca să-ți faci propriul unt de corp în casă, ai nevoie de (click pt link):

Poți combina uleiurile esențiale pentru a crea arome mai sofisticate.

Câteva sugestii:

”Portocală picantă”:

20 picături ulei esențial de portocală

5 picături ulei esențial de scorțișoară

5 picături  ulei esențial de cuișoare

”Lavandă liniștitoare”

20 picături de ulei esențial de lavandă

10 picături de ulei esențial de tămâie

”Turtă dulce”

15 picături ulei esențial de ghimbir

5 picături ulei esențial de scorțișoară

5 picături ulei esențial de nucșoară

5 picături ulei esențial de cuișoare

”Spa tropical”

15 picături ulei esențial portocale

5 picături ulei esențial de ylang ylang

10 picături ulei esențial de vanilie

Acestea sunt o mică exemplificare a gradului extins de personalizare pe care o poți aduce unui unt de corp DIY dacă alegi să ți-l prepari singur/ă. Poți opta pentru orice arome îți plac, dar îți recomand tot timpul să faci research înainte de a alege să pui un anumit ulei esențial, pentru a te asigura că- i cunoști beneficiile și eventualele contraindicații dacă ele există. 

Unt de corp – mod de preparare:

Odată ce ai toate ingredientele, e timpul să-ți prepari untul. Într-un recipient de sticla termorezistentă (tip cană gradată / sau orice recipient consideri ca poate fi pus intr-o tigaie pe foc) toarnă untul de shea, uleiul de cocos, uleiul de migdale dulci. Așează cana într-o tigaie mai adâncă pe care ai preîncălzit-o în prealabil și pune niște apă în tigaie (circa 2 degete). Dă focul la mic – mediu și lasă să se topească compoziția din cană, amestecând din când în când. Când totul în cană e topit și omogen, scoate cana din tigaie și adaugă 30 picături din uleiul esențial dorit (sau puțin mai multe pt un miros mai intens) și apoi amestecă bine toată compoziția 1 minut, pauză un minut și apoi mai amestecă o dată. 

După ce ai amestecat bine, mută compoziția într-un bol de mixare și las-o peste noapte în frigider. Acest pas este extrem de important. Dacă nu ai timp să lași untul de corp peste noapte la frigider, poți să pui bolul în congelator o oră sau două (maxim!) pentru a fi destul de solid astfel încât să poți începe mixarea lui ulterioară. 

Pentru a obține acea textură de unt de corp ”whipped” (ca o frișcă), după ce ai scos bolul din frigider sau congelator poți folosi un tel sau un mixer / robotul de bucătărie pentru a-l mixa și aera.

Când ajunge la consistența dorită, mută-l într-un recipient generos, cu capac. Poți folosi borcane de sticlă precum cele pentru condimente, pe care le găsești la orice hipermarket, în magazine precum Ikea sau online. 

Dacă vrei să duci procesul DIY la următorul nivel sau dacă pur și simplu îți place să etichetezi lucrurile din casă și să fii organizat, poți să-ți printezi o eticheta cu denumirea și ingredientele propriului unt de corp. Te va ajuta și în cazul în care îți prepari mai multe arome odată, pentru a nu le încurca între ele. 

Care e termenul de valabilitate a unui unt de corp făcut în casă?

Răspunsul meu sincer la această întrebare e nu știu. Nu știu pentru că niciodată nu a rezistat atât de mult la mine în casă încât să ”expire”… dar din ce am mai citit despre subiect un termen de 3 luni minim cu siguranță poate fi garantat, atâta timp cât e ținut într-un loc răcoros și întunecat (cum ar fi un dulap).  

Dacă vrei să fii precaut, cel mai bine ar fi să îl stochezi pur și simplu în frigider. Ai grijă însă ca ceilalți cu care locuiești să nu-l confunde cu un borcan de frișcă (pentru că da, ATÂT DE BINE ȘI DELICIOS ARATĂ!).

Oriunde ai hotărî să-l ții, reține că e compus din uleiuri fără alte ingrediente adăugate, deci cel mai probabil se va topi dacă-l lași afară într-un mediu cald. Ideal este să-l păstrezi la temperatura camerei sau chiar mai puțin dacă se poate. 

Fun fact: odată ce ai învățat să-l faci și ai experimentat cu aromele , consistența și stocarea lui, află că acest unt de corp DIY poate fi un cadou excelent de oferit prietenilor, familiei sau chiar partenerilor. Poți alege arome pe care știi că persoanele respective le preferă și le poți personifica etichetele, astfel încât să îi surprinzi cu un produs unic, eficient și 100% pe placul lor. 

Ce fac dacă untul meu de corp e prea gras?

Atunci când vorbim de uleiuri naturale combinate, fără doar și poate produsul rezultat va fi unul gras. Ar fi culmea să fie altfel..nu? Deși toate ingredientele menționate sunt benefice pentru pielea noastră, pentru unii dintre voi s-ar putea ca acest produs să vi se pară prea mult. Dacă faceți parte din acea categorie și vreți să obțineți o textură mai puțin grasă, am citit că pudra de arorut schimbă situația, absorbind din grăsimea uleiurilor folosite. Am citit că se folosește cu succes în astfel de rețete de tip diy deoarece amidonul / făina / pudra de arorut încheagă / leagă compozițiile la temperaturi mult mai scăzute decât alte tipuri de amidon. În plus, este fără gluten. 

Personal nu am încercat să adaug arorut în untul meu de corp fiindcă am nevoie de consistența grasă a untului pentru că pielea mea e foarte uscată și oricum nu folosesc untul de corp zilnic astfel încât să îmi blocheze porii sau să fie prea multă grăsime pentru piele. Dacă voi alegeți să o faceți însă, adăugarea unei linguri de pudră de arorut ar trebui să fie suficientă ca să vă rezolve problema. 

Ajutor! Untul meu de corp se topește!

Dacă nu vorbim de contextul de mai sus unde am menționat deja că stocarea și temperatura mediului joacă un rol important în cât de repede se va topi acest produs pe bază de uleiuri 100% și untul tău se topește sau are o consistență mai lichidă chiar și la temperaturi la care nu ar trebui să aibă, nu te panica! 

Sau bine, panichează-te de data asta căci pe acesta nu mai ai cum să-l repari, dar data viitoare încearcă să reduci cantitatea de unt de shea. Vei folosi astfel 54 grame unt de shea 

și 54 grame de unt de cacao (în loc de 107 grame unt de shea), fiindcă untul de cacao are o consistență mai densă decât untul de shea și va face astfel ca toată compoziția să se întărească. 

 

Reminder: E important să conștientizezi că acesta este un proiect fun și ar trebui să fie o activitate care să te destreseze și să te relaxeze. Încearcă să nu te frustrezi / enervezi dacă faci greșeli la început sau nu obții consistența dorită, e ok să greșim. Așa învățăm și ne perfecționăm. În plus, dacă ai ales să îți faci propriul unt de corp acasă cu siguranță ești o persoană curioasă, determinată, curajoasă și căreia îi plac provocările și nu alege cele mai simple variante în viață, deci cu atât mai mult nu ar trebui să te consumi. 

Și dacă tot vorbim de consum, sfatul meu ar fi să încerci să nu irosești produsul / ingredientele dacă observi una din problemele discutate mai sus. Poți folosi untul de corp cu consistența nedorită (prea lichidă) pe călcâte, coate, cuticule – zone care beneficiază intens de produse grase. 

De ce să-ți faci unt de corp în casă? Sunt produsele din magazine rele pentru pielea ta?

Deși nu putem spune vreodată că toate produsele (loțiunile) de îngrijirea pielii sunt create la fel, în general cele mai multe dintre ele conțin câteva ingrediente destul de ”rău famate”, pe care ar trebui să vă gândiți de două ori dacă vreți să le aplicați pe pielea voastră sau a copiilor. 

Unele ingrediente comune în astfel de creme sunt conservanți precum parabenii (care au fost asociați cancerului de sân și problemelor de reproducere printre altele), hidroxianisolul butilat (un perturbator endocrin și cancerigen cunoscut) și parfumuri, arome sintetice, alcătuite dintr-o mulțime de substanțe chimice printre care ftalați (asociați cu apariția pubertății timpurii la fete, scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați și probleme reproductive, precum și leziuni hepatice, renale și pulmonare). 

Chiar și apa, cel mai aparent inocent ingredient din loțiunea de corp comercială, prezintă un risc.

Luați aproape orice loțiune sau unt de corp cumpărat din magazin și aruncați o privire la lista de ingrediente. Mai mult ca sigur, apa va fi undeva aproape de partea de sus a listei, dacă nu chiar primul ingredient. Acum, la suprafață, acest lucru pare destul de sigur și natural. Ce poate fi mai natural decât apa, nu?

Ceea ce majoritatea consumatorilor nu știu este că orice produs care conține apă este susceptibil la mucegai. Deci, pentru a combate orice mucegai care s-ar putea dezvolta pe lotiunile care contin apa, se adauga mai multi conservanti pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului.

 

Desigur, conservanții precum cei menționați mai sus sunt ceva ce probabil doriți să evitați dacă sunteți în căutarea unui produs natural. Și atunci când vine vorba de piele ar trebui în mod absolut să te preocupe naturalul. De ce? Pentru că pielea noastră este cel mai mare organ al corpului nostru, la urma urmei, iar porii noștri absorb tot ceea ce punem pe ea.Tot ceea ce e absorbit e procesat și influențează mai apoi organele și întregul organism.

 

Așadar, dacă sănătatea e ceva ce te preocupă, e bine să cauți alternative sănătoase și când vine vorba de produsele cosmetice pe care alegi să le utilizezi, nu doar când faci shopping pentru mâncare. 

 

Nu mă înțelegeți greșit! Nu vin să spun cu acest articol că ar trebui să vă separați complet și ireversibil de produsele cosmetice de la raft sau de pe site-urile de beauty preferate. Spun doar că uneori, atunci unde se poate și există alternative mai curate, mai avantajoase pentru noi pe termen lung atât financiar cât și ca rezultate și sănătate, ar trebui să profităm de ele. Mai ales dacă sunt facil de obținut. 

 

Cu acest gând închei articolul meu despre  cum se face în casă un unt de corp diy. 

Dacă te interesează și alte articole cu rețete de tip do it yourself, le găsești aici:

Mască de păr cu iaurt, ou și miere

Toner și cremă de față cu morcov

6 măști cu aloe vera de care te vei îndrăgosti

Mască cu fulgi de ovăz pentru calmarea pielii iritate

Mască de față cu castravete și banană

Citirea durează: 10 minute