Melasma este o afecțiune comună a pielii caracterizata prin apariția unor pete maro închis, deschis sau chiar gri pe suprafața pielii, foarte asemănătoare pistruilor. Apare de obicei la nivelul feței si rar pe gat sau antebrațe și principalii vinovati pentru apariția ei sunt hormonii sau radiațiile (indiferent de tipul lor – ultrviolete, lumină vizibilă sau infrarosii). 

Riscul de aparitie a melasmei este mai mare in timpul unei sarcini, dar melasma nu e o afecțiune exclusiv a femeilor însărcinate.

Voi reveni cu un articol special dedicat melasmei, iar dacă vrei să afli mai multe despre această afecțiune vei putea citi acolo toate detaliile despre factorii care cauzează și agravează melasma, așa că ai grijă să te înscrii la notificări și să mă urmărești pe canalele de social media.

Acum aș vrea mai degrabă să vorbim despre cum să-ți îngrijești tenul dacă te confrunți cu melasma, ce ingrediente active e bine să ai în rutina de îngrijire a pielii și când sau cât de des să le aplici, pentru că e posibil să combați melasma sau să o înrăutățești dacă nu alegi corect produsele de îngrijire.

În primul rând vreau să menționez că e necesar și recomand să mergeți la un medic dermatolog imediat ce observați orice schimbare la nivelul pielii voastre. Melasma are tratament diferit în functie de culoarea tenului și e foarte important ca un medic să vă evalueze și să vă recomande o schemă de tratament potrivită vouă

Acestea fiind spuse, am o veste proastă pentru voi. Melasma e greu de tratat. În abordarea tratamentului potrivit, e extrem de important ca medicul să identifice cauzele aparitiei melasmei (lumina soarelui, contraceptie, produse cosmetice nepotrivite, expunerea prelungită la ecrane). În funcție de fiecare individ, melasma poate dispărea de la sine, poate răspunde la tratament după câteva luni sau se poate instala permanent. Majoritatea cazurilor de melasmă se vor agrava în timp, iar principala modalitate de a stopa acest lucru e utilizarea unei protecții cât mai bune împotriva razelor solare și a altor surse de lumină. 

Nu te descuraja totuși! Sunt câteva lucruri care te vor ajuta în lupta cu melasma și pot contribui la stoparea evolutiei ei sau chiar o pot diminua:

 • evită produsele de machiaj iritante

 • evită săpunurile parfumate

 • caută ca în rutina ta de skincare să ai produse care nu irită pielea

 • NU folosi dispozitive de bronzare

 • nu alege să te epilezi cu ceară, acest procedeu poate înrăutăți melasma

 

Dacă vorbim de skincare, există câteva ingrediente active care au un efect demonstrat în reducerea aspectului melasmei iar în acest articol vom explora top 6 dintre acestea.

În plus, vă las și câteva recomandări de produse în cazul în care nu aveți timp să săpați voi pe internet după ele. 

ACIDUL KOJIC

Acidul Kojic este derivat din diverse ciuperci și a arătat rezultate promițătoare în reducerea hiperpigmentării, inclusiv a melasmei. Tirozinaza, enzima responsabilă cu producerea melaninei, este inhibată de aceasta, care este modul în care funcționează. Acidul kojic poate fi găsit în seruri, creme și produse de curățare și este adesea combinat cu alte ingrediente precum vitamina C pentru o eficacitate sporită.

Recomandările mele:

PCA Skin Pigment Gel

Dr Dennis Gross Skincare Professional Grade IPL Dark Spot Concentrated Serum

SkinCeuticals Discoloration Defense Corrective Serum

VITAMINA C

Acidul ascorbic, un alt nume pentru vitamina C, este un antioxidant puternic care are mai multe avantaje pentru piele, inclusiv capacitatea de a ușura hiperpigmentarea. Iluminează nuanța pielii și oprește formarea melaninei.

Căutați forme stabile de vitamina C, cum ar fi acidul L-ascorbic, în seruri sau creme pentru rezultate optime. Combinarea vitaminei C cu alte ingrediente precum acidul kojic sau niacinamida îi poate spori eficacitatea.

Recomandările mele:

Skin Functional Ser Antioxidant cu 10% vit C și 3% Acid Ferulic

(o variantă mai accesibilă și destul de bună a produsului C+E+Ferulic de la Skinceauticals, care e extrem de scump și după părerea mea nu accesibil tuturor. Dacă vreți să dați pe acela 900 și ceva de lei pe 30 ml totusi, vă recomand să aveți grijă de pe ce site îl achiziționați, fiindcă Vitamina C ca ingredient e foarte instabilă și dacă produsul nu e depozitat cum trebuie sau stă de o grămadă de timp pe stoc fiindcă nu-l cumpără nimeni din cauza prețului, s-ar putea să nu mai dea rezultatele dorite sau chiar să provoace reacții pe piele)

Geek & Gorgeous C -Glow

ISDIN Flavo C Ultraglican 

L’Oreal Paris Revitalift Clinical 12% Vitamina C Pura + Vitamina E si Acid Salicilic

La Roche Posay Pure Vitamin C10

SVR Vitamina C

Vichy Liftactiv Supreme Vitamin C serum 

Paula’s Choice 25% Vitamin C + Glutathione Clinical Serum

Paula’s Choice C15 Super Booster

The Ordinary Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution

Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate

NIACINAMIDE

Niacinamida, o formă de vitamina B3, a câștigat popularitate pentru capacitatea sa de a regla transferul de melanină și de a reduce aspectul petelor întunecate. Facilitează echilibrarea tonului pielii și îmbunătățește sănătatea generală a pielii. Niacinamida se găsește adesea în seruri sau creme hidratante și poate fi folosită alături de alte ingrediente pentru o abordare cuprinzătoare a tratamentului melasmei.

Recomandările mele:

Serum B-Bomb Geek&Gorgeous 

Numbuzin No.5 Vitamin-Niacinamide Concentrated Pad 

Isntree C-Niacin Toning Ampoule 

Cos de Baha, Ser cu Niacinamide 10% + Zinc 1%

Vichy Ser B3 Liftactiv Specialist 

RETINOIZI

Retinoizii, derivați din vitamina A, sunt bine cunoscuți pentru capacitatea lor de a promova refacerea celulară, de a estompa hiperpigmentarea și de a îmbunătăți textura pielii. Retinoizii eliberați pe bază de prescripție medicală, cum ar fi tretinoina, sau opțiunile eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi retinalul și retinolul, pot fi eficiente în abordarea melasmei. Încorporarea retinoizilor în rutina de îngrijire a pielii poate da rezultate pozitive în timp, dar este esențial să începeți cu concentrații mai mici pentru a minimiza potențiala iritație.

Recomandările mele:

Serum A-Game 5, 30 ml, Geek&Gorgeous 

Serum A-Game 10, 30 ml, Geek&Gorgeous

 Wrinkle Correct Night Cream, Roc

Retinol B3, La Roche-Posay

Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment

Even Smoother Glycolic Retinol Resurfacing, Peter Thomas Roth

Revitalift Laser, Loreal

Cos de Baha, Ser cu retinol 2.5%

Beauty of Joseon Revive Eye Serum : Ginseng + Retinal

 

ACIDUL TRANEXAMIC

Acidul tranexamic este un ingredient mai nou care s-a dovedit promițător în tratarea melasmei conform acestui studiu din 2014.  Ajută la reducerea producției de melanină și a inflamației pielii, ambele fiind asociate cu melasma.

Recomandările mele:

Medi-Peel Melanon X Cream

Cos de Baha, Ser cu Acid Tranexamic

The Inkey List Tranexamic Acid Serum 

Mary and May Tranexamic Acid + Glutathione Eye Cream

ACIDUL AZELAIC 

Acidul azelaic ajută la controlul sintezei melaninei și la iluminarea pigmentării. Are atât proprietăți antiinflamatorii cât și depigmentante, făcându-l potrivit pentru tratamentul melasmei. Acidul azelaic ajută la reglarea producției de melanină și la reducerea pigmentării. Căutați formulări topice, cum ar fi creme sau geluri care conțin acid azelaic fie singur fie în combinație cu alte ingrediente cu proprietăți asemănătoare, din lista de mai sus. 

Recomandările mele:

Ser Lipozomal depigmentant Azelac RU Sesderma

Gel AZELAC, Sesderma 

Ser cu Acid Azelaic Synergy Therm

Cremă anti-roșeață Metroroburil A.Z. Isispharma 

Concentrat anti-pete Melascreen, Ducray 

aPAD Geek&Gorgeous (cu derivat de acid azelaic)

10% Azelaic Acid Serum The Inkey List 

Ceramol Spot Block 

Revox Just Azelaic Acid 10% 

Cos De BAHA AZ Azelaic Acid 10% Ser

În mare, acestea ar fi ingredientele după care să te uiți dacă vrei să-ți construiești o rutină de îngrijire care să te ajute în combaterea sau ameliorarea petelor hiperpigmentare / melasmei. 

Foarte important e însă să reții că în tot acest proces consistența este esențială atunci când utilizezi aceste ingrediente pentru melasmă. De asemenea, insist să consulți un dermatolog sau un profesionist în îngrijirea pielii pentru un plan de tratament personalizat, mai ales dacă ai melasmă severă sau persistentă. Ei îți pot recomanda produse și tratamente adaptate nevoilor tale specifice, din categoria medicamentelor, care nu se pot obține fară rețetă și care sunt mult mai eficiente decât ce poți găsi pe piața dermato-cosmeticelor.

 În plus, ai răbdare, deoarece poate dura câteva săptămâni până la luni pentru a observa o îmbunătățire semnificativă a melasmei.

Dacă te-ai hotărât asupra acestor ingrediente dar nu știi când să le aplici și cum să le combini, îți las mai jos pe scurt câteva reguli de baza și sugestii pentru o rutină care le implică pe toate:

 • nu folosi retinol impreună cu acizi AHA (acid lactic, mandelic, glicolic) sau BHA (acid salicilic) , vitamina C, Benzoyl Peroxide 

 • nu folosi niacinamide cu acizi AHA

 • nu folosi vitamina C cu acizi AHA sau BHA

 • folosește vitamina C dimineața și retinolul seara

 • poți combina niacinamidele cu vitamina C in rutina de dimineața și niacinamidele si retinolul seara

 • nu folosi doua tipuri de acizi in acelasi moment al zilei

 • in zilele cand folosești acizi nu folosi și retinol sau vitamina C

 • alege retinol/ retinal cu concentrația cea mai mică dacă nu e tenul obișnuit, aplică-l pe tenul perfect uscat și după câteva minute aplică o cremă hidratantă cu glicerină sau acid hialuronic 

 • aplică retinolul/ retinalul de 2 ori pe săptămână inițial până crești toleranța tenului apoi după câteva săptămâni de 3 ori și vei ajunge treptat la uz zilnic 

 • nu crește brusc concentrația retinolului după câteva luni de utilizare fiindcă riști să te iriti, iar de cele mai multe ori concentrațiile mai mari nu înseamnă și eficiență sporită

 • folosește acizi sporadic, ai grijă să nu exagerezi căci vei irita tenul. Introdu-i ca pe retinol, treptat. 

 • ai grijă să menții bariera protectoare a pielii sănătoasă (folosește produse care ajută la refacerea ei) fiindcă multe din ingredientele pentru tratarea hiperpigmentării au potențial iritant.

 • vitamina C oxidează repede, ai grijă să nu pățești asta cu produsele tale

 • poți combina vitamina C cu vitamina E sau acid ferulic

 • ai mereu grijă să nu ai același ingredient în mai multe produse și să faci exces de el fiindcă îți vei irita grav tenul. Citește compoziția produselor înainte de cumpărare

 • nu folosi produse expirate sau care și-au modificat culoarea/mirosul

 • aplică zilnic protecție solară dimineața și peste zi fiindcă atât acizii cât și retinolul cresc sensibilitatea pielii la ultraviolete și vei provoca si mai multe pete pigmentare dacă nu te protejezi serios. 

Dacă înainte nu știai de unde să te apuci să-ți construiești o rutină de îngrijire a pielii care să-ți trateze petele pigmentare, acum știi care sunt în mare regulile de bază cu care să pleci în călătoria de îngrijire a melasmei.

Dacă încă mai ai nelămuriri sau întrebări cu privire la cum tratăm melasma sau vrei mai multe informații despre unul din cele 6 ingrediente active eficiente pentru tratarea acestei afecțiuni, te aștept să vorbim mai multe în secțiunea de comentarii.

Scrie-mi si promit să răspund tuturor curiozităților tale legate de subiect. 

Ai grijă de tine și de pielea ta!

Citirea durează: 8 minute