Dacă vrei să înțelegi o dată pentru totdeauna care-i diferența între un SPF cu filtru chimic sau mineral, ai găsit articolul potrivit! 

Am să presupun că știi deja niște lucruri de bază despre razele solare și protectia solară în general, iar dacă nu e cazul te invit să arunci un ochi și pe celelalte articole de pe blog care trateaza mai pe larg aceste subiecte. Găsești link-urile la finalul acestui articol.

În acest articol aș vrea să lămurim mai degrabă:

Îmi doresc ca la final să poți înțelege mai bine mecanismul de funcționare a filtrelor de protecție și de ce nu toate produsele cu protecție solară sunt la fel, care e diferența dintre ele și care e mai potrivit pentru tine și pielea ta, având în vedere atât tipul de ten pe care-l ai, posibilele afecțiuni sau sensibilități ale pielii și nu în ultimul rând stilul de viață pe care îl adopți.

Cum funcționează protecția solară?

Produsele cosmetice care ne protejează de soare conțin filtre (FPS – Filtre de protecție solară) care ne protejează de acțiunea dăunătoare a razelor ultraviolete (UVA și/ sau UVB) și ne permit astfel să petrecem mai mult timp la soare (direct sau indirect), fără ca acest lucru să fie un pericol pentru pielea noastră. Prin acest filtru aceste produse acționează precum o folie de protecție aplicată pe piele care ne ferește de îmbătrânirea prematură, riduri și cancerul de piele, principalele urmări dovedite ale expunerii la soare fără protecție.

 

SPF (sau Sun Protection Factor) – factorul de protecție solară este acel număr care ne indică ce grad de protecție ne oferă filtrul din produsul respectiv față de ultravioletele de tip UVB sau dacă e un produs cu spectru larg de protecție (ceea ce îți recomand neaparat) UVA și UVB, și el ar trebui interpretat astfel: 

 • SPF între 5 și 15: protecție mică, protejează doar de UVB  (nu sunt produse cu spectru larg) respinge aproximativ 93% din UVB
 • SPF 30: protecție medie, de obicei și cu spectru larg respinge aproximativ 97% din UVA și UVB
 • SPF 50: Protecție mare, respinge aproximativ 98% din UVA și UVB

Si totuși numerele alea ce înseamnă? De ce 15, 30 sau 50? 

Păi e simplu. Dacă în mod normal fără protecție solară, pielea ta poate rezista cam 10 minute expusă la soare până ca acesta să înceapă să o agreseze și să provoace daune, produsele cu protecție solară vin și măresc intervalul acela de timp fie de 15, 30 sau 50 de ori. 

Concret?

Dacă ai aplicat un produs cu protecție solară SPF 30, vei fi protejat de ultraviolete pentru 10 minute x 30, adică 300 minute. Asta bineînțeles în condițiile în care nu faci baie sau transpiri excesiv, cazuri în care e recomandat să reaplici protecția solară imediat după încheierea activității. În general însă medicii dermatologi recomandă reaplicarea protecției solare la 2h. 

foto aplicare spf pe picioare

Tipuri de protecție solară

În ultimii ani industria cosmetică și dermato-cosmetică a evuluat atât de mult din punct de vedere tehnologic încât au apărut pe piață tot mai multe produse cu protecție solară cu compoziții, formule, tehnologii și ambalaje diferite. 

Azi, dacă dorești să-ți protejezi pielea de soare poți opta pentru:

 • protecție solară tip cremă
 • protecție solară tip loțiune
 • protecție solară tip spray 
 • protecție solară tip spray (aerosol)
 • protecție solară tip stick
 • protecție solară tip pudră
 • protecție solară tip balsam (buze)
 • protecție solară tip apă

 

Pus în fața unei oferte atât de variate, atunci când te gândești să-ți achiziționezi un produs cu protecție solară ar trebui să analizezi clar:

 • în ce context o vei folosi (plaja, zi de zi)
 • pentru ce parte a corpului (ten, corp, buze, scalp)
 • ce tehnologie folosește și pentru ce tip de ten e potrivită (filtru chimic sau mineral)
 • ce ingrediente are și cât de nocive sau disputate sunt (vezi articol Ingrediente nocive din SPF)
 • care e vârsta pentru care e recomandată (bebelușii și copiii)
 • cât de spornică e, cât de simplu e de aplicat (raport cantitate – preț, ușurința utilizării)
 • ce senzație lasă pe piele (lasă film gras pe piele sau nu)
 • cât de prietenoasă e cu mediul (ambalaj, compoziție, reciclare)

 

Recomandarea mea ar fi să vă orientați spre produse diferite pentru zone diferite ale corpului, pentru că astfel veți beneficia de maxima protecție, produsele pentru anumite zone ale corpului fiind gândite astfel încât aplicarea și eficacitatea lor să fie optime pentru acea zonă. Spre exemplu, pentru buze și scalp (cele mai des ignorate zone ale coprului din punct de vedere al protecției solare) ar fi bine să optați pentru produse de tip balsam respectiv pudră. Aplicarea cremelor pe scalp e cu siguranță mai complicată și crema ta de corp cu spf s-ar putea să conțină ingrediente ce n-ar trebui ingerate, motiv pentru care nu e bine să o aplici si pe buze. Deși pare un proces anevoios si costisitor să ai atâtea produse de protecție solară, veți observa că achiziționarea lor separată va prelungi de fapt viața fiecărui produs și vă va ușura munca în materie de aplicare, proces ce stă la baza utilizării sau nu a protecției solare: cu cât produsul e mai ușor de aplicat, cu atât șansele să-l aplici cresc. 

Spuneam mai sus că atunci când îți alegi SPF-ul trebuie să fii atent și ce tehnologie folosește/ ce tip de filtru de protecție are acel produs, și asta ne aduce cu discuția la cele două mari categorii de produse cu protecție solară:  cele cu filtre chimice și cele cu filtre minerale. 

SPF cu filtru chimic

Crema de protecție solară chimică conține (ai ghicit) ingrediente chimice. Dar ce înseamnă asta de fapt? Produsele de protecție solară chimice oferă protecție solară prin absorbția razelor solare și împiedicându-le să ajungă la piele.

Protecția solară chimică conține compuși chimici precum:

 • Avobenzonă
 • Oxibenzonă
 • Octinoxat și altele

Compușii chimici din cremele solare chimice funcționează ca un fel de burete pentru a absorbi razele UV și apoi le transformă în căldură, care este eliberată de pielea ta. Acest tip de protecție solară este de obicei transparentă atunci când este aplicată și are nevoie de ceva timp pentru a fi absorbită în piele înainte de a deveni eficientă.

Avantajele și dezavantaje ale SPF-ului chimic

Pro:

 • Aplicare usoara
  Datorită ingredientelor sale, cremele chimice de protecție solară pot fi aplicate mai ușor datorită texturii mai ușoare și mai ușor de amestecat cu alte produse (machiaj peste)

 

 • Transparent pe piele
  Spre deosebire de cremele de protecție solară minerale, cremele chimice de protecție solară sunt de obicei transparente pe piele, fără a lăsa o tentă albă.

 

 • Formule rezistente la apă
  Cremele de protecție solară chimice au adesea o rezistență mai bună la apă în comparație cu cele minerale. Ele își pot menține eficiența pentru o perioadă mai lungă atunci când sunt expuse la apă sau transpirație, făcându-le o opțiune bună pentru activități în aer liber și înot.

 

Contra:

 • Poate provoca reacții alergice sau iritații
  Datorită ingredientelor folosite, cremele chimice de protecție solară prezintă un risc mai mare de a provoca reacții alergice în unele cazuri. Produsele de protecție solară chimice pot provoca arsuri dacă intră în ochi.

 

 • Nu este imediat eficient
  Cremele de protecție solară chimice au nevoie de obicei de aproximativ 20 de minute pentru a se absorbi complet și a deveni eficiente după aplicare. Este important să le aplicați în avans înainte de expunerea la soare pentru a asigura o protecție adecvată.

 

 • Absorbție în piele
   Cremele de protecție solară chimice sunt concepute pentru a fi absorbite în piele pentru a funcționa eficient. Există unele preocupări cu privire la absorbția anumitor ingrediente chimice de protecție solară în fluxul sanguin.
spf crema aplicat pe mana

Avantaje și dezavantaje ale SPF-ului mineral

Pro:

 • Bun pentru pielea sensibilă
  Cremele de protecție solară minerale sunt în general bine tolerate de persoanele cu piele sensibilă sau de cele predispuse la alergii cutanate. Sunt mai puțin probabil să provoace iritații sau reacții alergice în comparație cu cremele chimice de protecție solară. Deoarece cremele de protecție solară minerale nu conțin substanțe chimice, sunt preferate pentru utilizare la copii.

 

 • Bun pentru pielea predispusă la acnee
  Cremele de protecție solară minerale sunt mai puțin susceptibile de a înfunda porii și de a contribui la apariția acneei. Sunt o opțiune bună pentru persoanele cu ten gras sau predispus la acnee.

 

 • Protectie imediata
  Cremele de protecție solară minerale încep să funcționeze imediat ce sunt aplicate pe piele. Spre deosebire de crema de protecție solară chimică, nu trebuie să așteptați ca crema să fie absorbită înainte de a ieși la soare.

 

Contra:

 • Aplicare mai lentă
  Cremele de protecție solară minerale au adesea o textură mai groasă și mai lipicioasă în comparație cu cele chimice de protecție solară. Acest lucru le poate face să se simtă mai grele pe piele. Produsele de protecție solară minerale pot fi uneori mai greu de aplicat pe piele.

 

 • Lasă alb pe piele
  Un dezavantaj comun al cremelor solare minerale este că pot lăsa o tentă albă pe piele. Particulele de oxid de zinc sau dioxid de titan pot fi vizibile, în special pe tonurile mai închise ale pielii,dar unele formulări moderne sunt concepute pentru a minimiza acest efect.
copil dat cu spf pe fata si corp

E protecția solară minerală mai bună?

În general, este posibil să fi auzit că crema de protecție solară minerală este opțiunea mai bună, dar o mare parte din această alegere se rezumă la preferințe și context.

Atât cremele de protecție solară minerale, cât și cele chimice sunt avantajoase în felul lor, dar în cele din urmă, cea mai bună protecție solară pentru tine este cea pe care ești dispus să o folosești.

Crema de protecție solară minerală a devenit o alegere preferată în ultimii ani, după ce studiile au evidențiat preocupări cu privire la anumite ingrediente din cremele chimice de protecție solară, cum ar fi oxibenzona și avobenzona. 

Potrivit unui studiu din 2019, au existat dovezi că substanțele chimice ale ingredientelor active din cremele de protecție solară pot fi absorbite în fluxul sanguin și pot provoca efecte secundare, cum ar fi erupții cutanate și nu numai. 

Dacă te interesează mai multe informații despre acest subiect vezi articolul

Substanțele periculoase din SPF

Între timp, două dintre ingredientele principale ale cremei solare minerale au fost considerate sigure de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în 2019

Cu siguranță, o protecție solară minerală sau chimică poate fi mai bună decât nicio protecție solară! Dar dacă vă întrebați cum vă pot afecta anumite ingrediente, discutați cu un dermatolog despre diferențele și posibilele avantaje sau dezavantaje ale utilizării protecției solare cu filtru chimic sau mineral. 

Concluzii 

 Că e cu filtru chimic sau mineral, pielea ta are neapărată nevoie de protecție solară acum mai mult decât oricând. Razele solare pot pătrunde mult mai ușor în atmosferă și asta afectează enorm atât aspectul cât și sănătatea pielii noastre. 

Așa că indiferent de ce alegi, folosește! 

 

Câteva idei cu care ar trebui să rămâi după articolul ăsta:

 • SPF-ul nu e un moft, e o necesitate pentru sănătatea (și aspectul) pielii tale
 • Există mai multe forme în care produsele de protecție solară pot fi găsite pe piață și e bine să alegi forma produsului în funcție de zona pe care vrei să-l aplici astfel încât experiența să fie una plăcută și să-ți fie ușor să te protejezi de soare.
 • Filtrele din produsele cu protecție solară pot fi de 2 feluri: minerale sau chimice, fiecare are avantaje și dezavantaje e bine să alegi după ce le cunoști
 • UVA și UVB – Sunt cele doua tipuri de ultraviolete de care vrei să te protejezi, și le ții minte mai ușor asa: UVA( A de la AGEING adică ultravioletele care îți îmbătrânesc pielea) și UVB ( B de la BURN adică ultravioletele care ard pielea și formează cancer)
 • Dacă pe un produs nu scrie că e cu spectru larg, nu te protejează decât de UVB
 • Numărul care e scris pe produs (15,30 sau 50) arată timpul de protecție nu intensitatea

Ține minte astea când pornești în căutarea următorului tău produs de protecție solară și nu uita că orice nelămurire ai cu privire la un produs sau pielea ta le poți și e chiar recomandat să le discuți cu medicul tău dermatolog. 

 

Alte articole despre protecția solară care te-ar putea interesa:

Tot ce trebuie să știi despre SPF de la un dermatolog

Substanțele periculoase din SPF

Ultravioletele: ce sunt și cum te afectează

Citirea durează: 9 minute