Te-ai întrebat vreodată ce ingrediente nocive ai în șampon și balsam și cum îți pot ele afecta sănătatea?

Dacă te preocupă produsele clean și îngrijirea părului, îți place să citești etichetele produselor și nu cumperi la întâmplare, acest articol e pentru tine deși cel mai probabil deja ți-ai făcut temele și ai să găsești familiari mulți termeni.

 Dacă nu ești încă acolo dar pur și simplu vrei să știi care sunt substanțele de care să te ferești cel puțin din când în când, vorbim imediat despre toate. 

 Lista substanțelor toxice și posibil periculoase (atât pentru sănătata ta cât și pentru mediu) pe care brand-urile le pun în produse ca să facă toată experiența utilizării lor mai luxuriantă e din ce în ce mai lungă și greu de citit.

 În acest sens, e nevoie de câteva rânduri de lămurire asupra unora dintre cele mai folosite și dăunătoare dintre ele, pentru a-ți face alegerile mai clare și ușoare data viitoare când mergi la cumpărături și alegi să citești o etichetă.

SULFAȚI

Acești antieroi ai produselor clean, deja atât de cunoscuți, sunt folosiți în peste 90% din produsele de îngrijire a părului și scalpului pentru spuma pe care o produc atunci când produsul e utilizat. Sunt detergenți chimici care îndepărtează uleiurile naturale de pe păr și scalp, cremele hidratante și culoarea (în cazul în care aveți părul vopsit). După ei? Uscăciune, fire fragile și deshidratate, aspect de mătură și chiar iritarea scalpului. 

Principalul minus al sulfaților rămâne totuși potențialul lor de a forma agenți cancerigeni care pot duce la leziuni renale și grave perturbări hormonale. 

Cum să-i recunoașteți pe etichete? Uitați-vă după:

  • lauril sulfat de amoniu (ammonium lauryl sulfate)
  • lauril eter sulfat de sodiu (sodium laureth sulfate sau SLES)
  • lauril sulfat de sodiu (sodium lauryl sulfate sau SLS)

Aceștia trei sunt principalii de evitat. 

PARABENII

Tot în top dar pe locul doi, bineînțeles, parabenii.

Un alt aditiv extrem de popular și dăunător. Îi poți găsi în multe balsamuri sau șampoane indiferent de preț sau brand, pentru că acționează în principal ca un conservant ce prelungește viața (perioada de valabilitate) a produsului, lucru pe care orice producător și-l dorește, în special dacă vrea să aibă un profit și puține bătăi de cap. 

Problema e că aceste bătăi de cap devin ale tale atunci când descoperi că parabenii sunt numiți și xenoestrogeni și sunt vinovați pentru dezechilibre hormonale, iritații ale pielii, îți pot afecta sistemul reproducător și pot provoca inclusiv neurotoxicitate. 

Pe etichete îi puteți recunoaște uitându-vă după cuvinte care se termină în “paraben” precum: butilparaben, etilparaben, metilparaben ș.a.

PEG (Polietilenglicol)

Polietilenglicolul (PEG) este un agent de îngroșare compus din petrol și o listă de produse secundare cunoscute pentru deshidratarea și ruperea firului de păr.

De ce e PEG periculos? Pentru că a fost clasificat ca toxic pentru dezvoltare, putând deteriora sau perturba dezvoltarea umană. În plus, a fost asociat cu diferite tipuri de cancer. 

TRICLOSAN

Un alt ingredient de evitat este un conservant și agent antibacterian numit triclosan. Deși interzis în săpunurile antibacteriene, acest cancerigen poate fi găsit în șampoane, deodorante, pastă de dinți și multe altele. Triclosan prezintă semne că este un perturbator endocrin care poate avea aceleași efecte dăunătoare ca și xenoestrogenii menționați mai devreme.

Substanța chimică numită triclosan poate duce la infertilitate, leziuni fetale, probleme ale sistemului imunitar, scădere sau creștere în greutate, depresie, reproducere celulară necontrolată și cancer. 

FORMALDEHIDA

Formaldehida este un binecunoscut cancerigen, care în continuare poate fi găsit în atâtea șampoane și balsamuri! Acest conservant periculos poate fi absorbit prin scalp dar poate și să se transfere din ambalaj în aerul camerei în care este stocat în timp. Formaldehida poate provoca toxicitate, poate afecta sau chiar provoca astm bronsic și a fost asociat și cu cancerul. 

Când verificați eticheta produsului, căutați quaternium-15.

PARFUMURI ȘI CULORI SINTETICE

Parfumurile și culorile sunt groaznice din toate punctele de vedere. Nu doar că sunt inutile, dar sunt și foate dăunătoare pielii și pot cauza mai multe probleme de sănătate. Cuvântul ”parfum” este o lacună folosită de producători pentru a evita listarea substanțelor chimice și a orice altceva a fost folosit pentru a crea parfumul. 

În astfel de contexte, nu există nicio posibilitate de a ști vreodată tot ce a fost introdus în produs. Pericolul este că majoritatea substanțelor chimice folosite pentru a crea parfumuri pot duce la infertilitate, iritații, căderea părului, astm și cancer. 

Culorile sintetice sunt și ele un pericol atunci când se găsesc în produse precum șamponul sau balsamul tău. Culoarea e derivată din petrol și gudron de cărbune și se știe deja că aceste două substanțe cauzează o serie de probleme de sănătate. 

Când verificați etichetele, căutați termenii : FD&C sau D&C în combinații cu un număr. 

DIMETICONĂ

De departe mai puțin periculos decât celelalte ingrediente despre care am vorbit până acum, dimeticona e o formă de silicon cu două grupuri metil atașate, care oferă părului o senzație de netezime și îl face moale și mătăsos. 

Pe termen lung însă, usucă părul pe lungimi, provoacă acumularea la rădăcini și va irita sau arde scalpul. Acumularea de produs de pe scalp va bloca umezeala, va opri fluxul de nutrienți și va crea o abundență de reziduuri de murdărie care vă pot înfunda porii.

Toate astea fără ca dimeticona să aducă vreun beneficiu pe partea de hidratare a părului, ci doar o senzație de păr sănătos prin prisma faptului că siliconul are acest efect de a crea o peliculă care învelește firul de păr și scalpul și dă o falsă senzație de hidratare prin luciu și textură.

Totuși, în timp, acel silicon aplicat constant face ca la fir și scalp să nu ajungă ingredientele cu adevărat benefice părului și din punctul acela dimeticona devine un ingredient de evitat, mai ales dacă ai părul fin sau deja nesănătos, dermatită seboreică sau alte afecțiuni ale scalpului. 

RETINIL PALMITAT

Despre palmitatul de retinil se știe că provoacă o serie de probleme ale pielii printre care peeling, descuamare, mâncărime, arsură și roșeață dacă nu e folosit cu grijă și pielea e sensibilă sau intră în contact cu soarele. Acest ingredient a fost și el, de asemenea, legat de cancer, probleme de reproducere și toxicitate. 

CLORURA DE SODIU

Clorura de sodiu este un ingredient pe care mulți dintre noi l-am studiat la orele de biologie și chimie din liceu. Pur și simplu, acest ingredient este sarea! Este folosit în șampoane pentru a ajuta la menținerea consistenței lor groase și cremoase. Cu toate acestea, se știe că sarea usucă lucrurile. Când este folosit pe scalp, poate provoca iritații, uscăciune și chiar căderea părului.

TOLUEN

Toluenul [9] este un alt ingredient folosit în multe produse de îngrijire a părului și ar trebui evitat în special dacă ești o viitoare mamă. Toluenul poate avea un efect negativ grav asupra sistemului nervos central. Mai frecvent, acest ingredient este adesea etichetat ca benzen, un alt cancerigen uman cunoscut.

ALCOOL

Unul dintre cele mai comune ingrediente folosite în șampon este alcoolul.

Cel mai probabil, veți vedea acest lucru ca fiind unul dintre primele ingrediente enumerate pe un pachet! Cu cât acest produs este mai sus pe lista de ingrediente, cu atât este mai probabil să vă deterioreze părul. Alcoolul are un efect de uscare, care vă poate lăsa părul fragil și poate provoca rupere.

 Cu toate acestea, unii alcooli sunt mai bine de utilizat decât alții, cum ar fi Cetearyl și Staryl. Ar trebui să încercați să evitați orice produs cu alcool izopropilic sau propanol.

par blond prins in coada impletita

Cam acestea ar fi principalele ingrediente nocive din șampon și balsam la care ar trebui să dai atenție atunci când îți cauți produse de îngrijire a părului care să nu-ți provoace probleme grave de sănătate pe termen lung.

 Știu că de cele mai multe ori citirea etichetelor e mai degrabă o corvoadă, în special atunci când nici timpul și nici cunoștințele în materie de ingrediente nu sunt de partea noastră.

Tocmai de aceea cred că este atât de important să nu rămânem ignoranți și nepăsători și să luptăm pentru dreptul de a avea grijă de sănătatea noastră, prin informare.

 Consumatorul este și ar trebui să fie mai mult decât o sursă de bani pentru industria de frumusețe. Ar trebui să înțelegem că avem puterea, prin simpla alegere a produselor pe care dăm banii să forțăm o industrie întreagă să ne respecte sănătatea și planeta.

Avem dreptul de a alege ce produse vrem să folosim, dar și responsabilitatea de a ne purta de grijă nouă, celor dragi și mediului.

Dă click aici dacă vrei să citești mai multe despre ingrediente nocive din produsele cosmetice. 

Citirea durează: 7 minute