Azi discutăm despre părul și scalpul tău!

Dacă ai trecut de prima tinerețe dar pasiunea pentru îngrijirea părului și un scalp sănătos încă sunt subiecte de actualitate pentru tine, atunci acest articol te va ajuta!

Obsesia noastră pentru frumos și schimbare ne aduc de multe ori pe parcursul vieții în punctul în care ne supunem părul și scalpul la tot felul de procedee care le afectează sănătatea sau aspectul. Începem din ce în ce mai devreme jocul ăsta de-a schimbarea și uneori nu-l mai oprim niciodată, alteori o lăsăm mai moale pe la bătrânețe și învățăm să ne iubim și cărunțimile. 

Cert e faptul că relația cu părul și scalpul nostru e una pe termen lung, iar dacă vrem să funcționeze totul ca-n prima zi și să trăim fericiți până la adânci bătrâneți împreuna trebuie să investim grija de care acesta are atât de mare nevoie! 

Și fiindcă atât știința și descoperirile în domeniu cât și viziunea și mentalitatea noastră cu privire la îngrijirea părului matur au evoluat enorm în ultimii ani, acum este cel mai bun moment în care să citești acest articol și să începi să ai grijă de părul și scalpul tău, dacă ai trecut de 40 de ani și vrei să-i menții o strălucire și un aspect de invidiat. 

Luând toate acestea în considerare, ți-am scris mai jos niște trucuri care să te ajute să ai grijă de structura și grosimea firului de păr care îmbătrânește, trece prin schimbări hormonale, stres, etc. 

Ce se întâmplă cu părul și scalpul tău odată cu trecerea anilor?

Dacă nu știai până acum, cuvântul cheie când vine vorba de înaintarea în vârstă este transformare. Ea are loc pe toate planurile, și nu evită sub nicio formă podoaba ta capilară. 

Dacă te afli în această situație ai observat deja probabil că odată cu trecerea anilor mici schimbări la nivelul părului și scalpului tău au intervenit: îți cade părul mai mereu și firele noi cresc mult mai greu, părul e mai uscat și electrizat, ai mai puțin volum și pigmentul din firele tale de păr se pierde, rezultând în din ce în ce mai multe fire albe. 

Pe lângă toate aceste efecte ale trecerii anilor, multe femei sunt impactate și de menopauză (care de obicei se produce între 45 și 55 de ani) și care aduce și ea schimbări la nivelul producției de sebum – ajutând astfel în menținerea acelei senzații de uscăciune de la nivelul scalpului și favorizând apariția fragilității părului. 

Tot datorită menopauzei apar probleme ale părului precum subțierea firului sau căderea excesivă/alopecia, pe măsură ce apare o creștere a sensibilității la DHT (dihidrotestosteron) și nivelurile de estrogen scad. 

Concluzia? Până și cele mai mici variații hormonale pot produce schimbări importante la nivelul scalpului și al firului de păr, iar dacă nu ne obișnuim să dăm importanță acestui lucru și să avem o rutină de îngrijire corespunzătoare vârstei și nevoilor scalpului și părului nostru, vom fi nevoiți să suportăm unele consecințe care ne pot serios afecta viața sau stima de sine. 

Părul și scalpul tău după 50 de ani: cum poți optimiza creșterea, aspectul și sănătatea lor

Când vine vorba de sănătatea părului, este foarte important să luăm în calcul fiecare componentă, fiecare aspect care construiesc acest rezultat final dorit. O corectă îngrijire a scalpului, protejarea firelor de păr și o nutriție echilibrată sunt pași esențiali spre atingerea acestui obiectiv. 

Poate vă întrebați de ce tot vorbim de scalp dacă scopul este optimizarea creșterii părului și a rezistentei firului de păr? E simplu! Dacă ne-am închipui o grădină și-am înțelege că firele noastre de păr sunt florile plantate, am conștientiza cât de mult depinde sănătatea și creșterea acelor plante de pământul în care se dezvoltă. Acela este rolul scalpului. 

Nevoile lui sunt simple: curățare, exfoliere, hidratare – și sunt esențiale la orice vârstă, dar în special pe măsură ce îmbătrânim. Părul este o extensie a scalpului, așa că în măsura în care vom reuși să ne menținem un microbiom al scalpului și o barieră a pielii stabile vom putea să scădem considerabil șansele de apariție ale unor afectiuni nedorite și cădere a părului. 

Pentru a elimina congestia de la nivelul scalpului (cum ar fi acumularea de uleiuri naturale, transpirație, praf, produse de styling), faceți-vă un masaj delicat al scalpului (fie cu degetele fie cu o perie specială pentru masaj – link mai jos) iar apoi curățați bine cu un șampon blând, după cum este necesar (o dată sau de două-trei ori – în funcție de context și gradul de murdărie al părului). 

Vezi perie pentru masajul scalpului aici

 

Deoarece părul tinde să fie mai poros odată cu înaintarea în vârstă și asta duce la mai multă fragilitate a firelor, medicii dermatologi și specialiștii în styling-ul părului recomandă evitarea șampoanelor cu sulfați, acestea putând agrava sau provoca încrețirea, electrizarea, uscarea sau fragilitatea firelor de păr, precum și îngălbenirea firelor albe. 

Și fiindcă teoria e foarte bună dar dacă nu e însoțită și de sfaturi practice nu aduce rezultatele dorite, iată câteva ponturi care te pot ajuta:

 

Pe scalp:

Pentru a contribui la menținerea unui scalp sănătos și tânăr poți și e bine să folosești serum-uri/ măști pentru scalp, bogate în substanțe active care să ajute la combaterea efectelor create de înaintarea în vârstă. Consideră-l un fel de îngrășământ pentru sol, dacă ar fi să ne întoarcem la metafora cu grădina de mai devreme.

 Ai grijă să nu arunci banii pe orice, evită produsele cu sulfati, parfumuri sau alcool, care de cele mai multe ori sunt mai accesibile ca preț, dar pentru care vei plăti un preț mult mai mare ulterior datorită efectelor nedorite ale acelor substanțe asupra scalpului. Vitamina C, acidul hialuronic, pantenolul (provitamina B5), probiotice, ceramide,etc. sunt doar câteva dintre substanțele active care chiar pot face ceva pentru scalpul tău. 

Pe lungimea firului de păr:

Pentru lungimi ești foarte important sa folosim produse care sa ajute la rehidratarea și aspectul sănătos și strălucitor al firului de păr, să combată electrizarea și să ajută firele să nu se rupă ușor. 

La fel de important însă este să folosim produse care nu încarcă extrem de mult firul de păr căci tot ce vom face este să îl ajutăm să se rupă mult mai ușor. 

 

Recomandările mele pentru toate bugetele:

L’oréal Professionnel Serioxyl Denser Hair

Wella Professionals SP Repair

Kerastase Densifique Fondant Densite

The Inkey List Peptide Volumizing Hair Treatment

The Inkey List Hyaluronic Acid Hydrating Hair Treatment

Shu Uemura Essence Absolue 

Moroccanoil Hydration 

Kiehl’s Magic Elixir

 

Dacă încă nu te-ai împrietenit cu firele albe și asumarea părului cărunt nici nu intră în discuție pentru tine, atunci trebuie să-ți aduc aminte că vopselele chimice fac părul mai fragil și mai predispus la rupere, motiv pentru care multe dintre doamne ajung să facă un compromis – își tund părul scurt odată ce au înaintat în vârstă, motivând că ” e mai ușor de întreținut”, când realitatea este că părul vopsit și matur este atât de degradat de la chimicale încât nu permite creșterea în lungime cu un aspect plăcut. 

Dacă doriți așadar să vă mențineți sănătatea scalpului, un fir de păr gros și sănătos și un aspect extrem de plăcut al părului și mai ales dacă faceți parte din categoria persoanelor care preferă părul lung, se recomandă să vă purtați părul natural, eventual să folosiți doar nuanțator de culoare / șampon nuanțator  astfel încât să nu permiteți firelor albe să devină galbene. 

Indiferent de ce alegeți – fie că vreți să vă colorați părul sau nu – trebuie să dați mai multă atenție nutriției. Pielea și părul nostru sunt direct și în extrem de mare proporție influențate de ce mâncăm, fiindcă prin alimentație le oferim vitamine, minerale și toate substanțele de care au nevoie pentru a se păstra sănătoase timp cât mai îndelungat. 

Consumați mâncăruri bogate în fier, zinc, vitamina C, vitaminele B, omega 3 dacă vreți să vă mențineți un păr lung și sănătos, dar nu uitați nici de suplimentele cu colagen sau suplimente pentru păr/unghii/ piele (dacă credeți că alimentația nu vă garantează consumul necesar de aceste substanțe). Treaba cu colagenul nu-i de neglijat, mai ales fiindcă organismul produce cu 50% mai puțin colagen când atingem pragul de 50 – 55 ani. 

 

Câteva sugestii de suplimente pentru părul și scalpul tău, aici:

Swedish Collagen 

Forcapil Anti căderea părului

Forcapil Păr și Unghii

Aspasia Colagen Lichid 

Revalid

Ducray  

Cum coafam părul matur pentru a obtine volum și lifting la rădăcină, fără a-i compromite structura și sănătatea

Specialiștii spun că pe lângă vopsitul des, acasă, coafatul greșit pune cel mai mult stres pe firul nostru de păr, iar cu cât înaintăm în vârstă lucrurile sunt din ce în ce mai grave dacă sunt făcute necontrolat și în lipsă de cunoștințe. Ce ar trebui să știți exact?

Părul cărunt are mai mult spațiu la cuticule iar din această cauză moleculele de balsam vor pătrunde rapid și în cantități mai mari, astfel că femeile cu părul mai fin sau firul subțire ar trebui să evite balsamurile care îngreunează firul de păr. Prea multă acumulare de produs îngreunează firul de păr și îl face pe acesta să stea lipid de scalp, prin urmare dând impresia că este și mai subțire.

Persoanele cu astfel de tip de păr trebuie să știe că dacă vor să obțină volum, trebuie să sacrifice suplețea dată de un balsam cu formulă densă.

În încercarea de a obține volumul dorit trebuie de asemenea să luați în considerare faptul că nu toate produsele care se folosesc în acest scop sunt la fel. Părul matur, așa cum spuneam și mai devreme, este adesea mai fragil, casant și uscat, ceea ce înseamnă că produsele care obțin volum prin  descreșterea cuticulei părului și uscarea lui pot face părul mai casant decât este deja, înrăutățind aspectul. Ca alternativă, căutați produse concepute pentru tipul vostru de păr și textura pe care acesta o are, și care la rândul lor au o textură ușoară care nu încarcă și nu-ți lasă părul simțindu-se ca niște paie uscate. Biotina este un ingredient pe care să-l căutați în produsele de acest tip dacă aveți părul și scalpul matur. 

Bineînțeles, volumul se obține și cu ajutorul ustensilelor de coafat, dar aveți grijă la acelea, tot timpul folosiți produse de protecție termică și nu exagerați cu frecvența și temperatura la care vă coafați. Întotdeauna uscați părul întâi cu feonul sau lăsați-l să se usuce în prosop și abia apoi coafați-l la temperaturi înalte, fiindcă acestea din urmă pe părul ud produc daune serioase la nivelul structurii firelor de păr. 

 

Sugestii de produse care oferă protecție termică:

Redken One United

Kerastase K L’incroyable Blowdry

Kerastase Genesis Defense Thermique

Kerastase Densifique Densimorphose

Kerastase Chroma Absolu Serum Chroma Thermique

Bumble and Bumble Heat Shield Thermal Protection Mist

Shu Uemura Styling Netsu Design

Briogeo Farewell Frizz Heat Protection Creme 

Maria Nila Style & Finish

 

Acum că aveți o idee mai clară despre cum ar trebui să vă îngrijiți de părul și scalpul vostru după 50 de ani, încercați să extrageți informațiile care vă sunt utile din articol și schimbați / îmbunătățiți lucrurile pe care le puteți îmbunătăți fără prea mari eforturi. 

Dați atenție alimentației, fiți atenți la tipul părului vostru și nevoile lui, încercați să reparați efectele menopauzei și nu vă colorați și coafați excesiv părul. Mai ajută mult și fețele de pernă din satin care previn despicarea și ruperea firelor de păr și evitarea spălării prea dese dacă nu este cazul. 

Dacă vrei să citesti mai multe despre măști de păr sau afecțiuni ale părului, găsești mai multe articole aici.

Nu uitați să vă prețuiți și să vă îngrijiți! Frumusețea nu are vârstă și nu e doar la exterior, dar când arătăm bine ne și simțim mai bine, iar asta e întotdeauna ceva de dorit. 

Citirea durează: 10 minute