Panică mare, mon cher! Se interzice sclipiciul!
Pe social media s-au activat toți iubitorii de beauty, un val de disperare cu privire la un viitor incert a inundat platformele și e nevoie de niște rânduri cu rol calmant și informativ, așa că am decis să scriu aici despre subiect.
În realitate Uniunea Europeană nu a declarat vreun război explicit împotriva sclipiciului, nu vor oamenii ăia unghii fără glitter și farduri mate peste tot. Au ei alte preocupări, stați fără grijă!
Problema lor este cu microplasticele, motiv pentru care, într-adevăr, au pus în sfârșit pe foaie o inițiativă în acest sens, și i-au pus și hashtag-ul ”urgent”.
CONTEXT
Microplasticele sunt adesea adăugate la multe produse datorită aplicabilității lor ca umplutură, furnizori de textură sau ca agenți de emulsionare.
În acest context, adesea sunt eliberate în mediu și rămân acolo timp de secole, ajungând în mediile marine, de apă dulce și terestre, poluând astfel ecosistemele și lanțurile alimentare.
Toate acestea duc la efecte negative asupra sănătății oamenilor și animalelor.
CE S-A HOTĂRÂT
În acest sens, recent, Comisia Europeană a anunțat adoptarea unei serii de măsuri care vizează combaterea poluării cu microplastice, inclusiv interzicerea vânzării unei serii largi de produse la care s-au adăugat microplastice, inclusiv cosmetice, detergenți și jucării.
Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat cu această ocazie:
„Interzicerea microplasticelor adăugate intenționat abordează o preocupare serioasă pentru mediu și sănătatea oamenilor. Microplasticele se găsesc în mări, râuri și pe uscat, precum și în alimente și apa potabilă. Restricția de astăzi se referă la particule foarte mici, dar este un pas mare către reducerea poluării provocate de om.”
Conform noilor reguli, Uniunea Europeană urmărește să prevină eliberarea în mediu a aproximativ jumătate de milion de tone de microplastice, ca prim pas în direcția unei planete mai puțin poluate.
Concret, ce trebuie să știți e că aceștia vor interzice:
- vânzarea microplasticelor ca atare
- a produselor cărora li s-au adăugat microplastice intenționat
- a produselor care eliberează acele microplastice atunci când sunt utilizate
Pentru a fi totul cât mai concret, au anunțat clar și la ce anume se referă când spun microplastice pe care le au în vizor. Restricția adoptată de ei folosește o definiție largă a microplasticelor și anume : toate particulele de polimer sintetic sub cinci milimetri care sunt organice, insolubile și rezistă la degradare.
Scopul lor prin abordarea aceasta este de a reduce emisiile de microplastice intenționate de la cât mai multe produse posibil.
CE PRODUSE VOR FI AFECTATE
Iată și câteva exemple de produse comune în domeniul de aplicare al restricției pe care Comisia Europeană le dă:
- Materialul de umplutură granular utilizat pe suprafețele sportive artificiale – cea mai mare sursă de microplastice intenționate din mediu;
- Cosmetice, în care microplasticele sunt folosite în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbele) sau obținerea unei anumite texturi, parfum sau culoare;
- Detergenți, balsam, sclipici, îngrășăminte, produse de protecție a plantelor, jucării, medicamente și dispozitive medicale, pentru a numi doar câteva.
Produsele utilizate pe site-uri industriale sau care nu eliberează microplastice în timpul utilizării sunt derogate de la interdicția de vânzare, dar producătorii acestora vor trebui să ofere instrucțiuni cu privire la modul de utilizare și de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de microplastice.
CAND SE VOR APLICA NOILE RESTRICTII
Pentru că nu sunt absurzi și știu că unele lucruri nu se pot schimba peste noapte, cei de la Comisia Europeană au anunțat că atunci când sunt justificate în mod corespunzător, se aplică derogări și perioade de tranziție pentru ca părțile afectate să se adapteze la noile reguli.
Astfel, când vine vorba de timpul pe care producatorii îl au la dispoziție, aflăm că:
- pentru sclipiciul liber (mai mic de 5 mm care nu e biodegradabil) și microbile( mici bile de plastic folosite pentru exfoliere) Comisia Europeană a anunțat că noile hotărâri vor fi aplicate când restricția intră în vigoare în 20 de zile. Ținând cont că documentul cu noile restricții a fost eliberat presei pe data de 25 Sept 2023, faceți voi calculul.
- pentru materialul de umplutură granular utilizat pe suprafețele sportive artificiale Comisia Europeană alocă 8 ani perioadă de tranziție
- pentru restul cosmeticelor, depinzând de complexitatea produsului, nevoile de reformulare și disponibilitatea alternativelor acceptate/adecvate se alocă între 4 și 12 ani perioadă de tranziție.
CE PRODUSE NU SUNT VIZATE DE NOILE RESTRICȚII
- produse care conțin microplastice dar NU LE ELIBEREAZĂ sau eliberarea lor poate fi redusă la minimum – spre exemplu materiale de construcție;
- produse utilizate în sit-uri, hale, platforme sau zone industriale;
- produsele deja reglementate de alte legislații UE, spre exemplu alimente, medicamente, furaje,etc.
Astfel de produse pot fi vândute în continuare. Producătorii lor vor trebui să raporteze emisiile estimate de microplastice de la produsele respective către ECHA în fiecare an. Ei vor trebui, de asemenea, să ofere instrucțiuni despre cum să utilizeze și să arunce produsul pentru a preveni emisiile de microplastice.
Totodată, produse în care microplasticele nu au fost adăugate intenționat, dar sunt prezente neintenționat, de ex. nămolul, compostul nu intră în domeniul de aplicare al restricției.

PAȘII URMĂTORI
Realitatea e că această decizie a fost o surpriză cu un impact emoțional mare mai mult pentru consumatori, căci din spusele Comisiei Europene, ECHA a consultat părțile interesate de trei ori cu privire la acest dosar de restricție printr-o cerere de probe în 2018 (martie-mai), consultarea privind dosarul de restricție din anexa XV în 2019 (mai-septembrie) și consultarea cu privire la proiectul de aviz al comitetului pentru Analize Socio-Economice în 2020 (iulie-august).
Părțile interesate au transmis informații cu privire la impactul specific al acestei posibile restricții asupra domeniului lor de interes, precum și timpul necesar pentru a avea alternative adecvate disponibile pe piața UE.
Cu alte cuvinte, se știa din timp de aceste schimbări, ele au fost planificate, discutate și pregătite în prealabil.
După cum ei înșiși spun, în ultimii doi ani Comisia a răspuns la multe întrebări din partea părților interesate și a statelor membre, pentru a explica normele viitoare și pentru a ajuta la implementarea și punerea lor în aplicare.
Comisia intenționează acum să colecteze aceste răspunsuri într-un document informal de întrebări și răspunsuri care va fi disponibil pe site-ul web al Comisiei la scurt timp după începerea aplicării noilor reguli, adică înainte de sfârșitul anului 2023.

CONCLUZII
În concluzie, da, schimbări vor fi. Unele produse vor dispărea de pe piață repede, altele în timp, altele deloc. Nu e motiv de panică, nu e nicio tragedie. Dacă azi ai un glitter preferat și maine nu mai e, vei găsi cu siguranță o alternativă la acel produs. Piața de produse cosmetice e atât de vastă încât mi-e greu să cred că noi, consumatorii vom simți cu adevărat un atât de mare impact.
DA, producătorii vor fi obligați să pună mai multă grijă față de planetă și sănătatea consumatorului în dezvoltarea unui produs…și în fond ce-i așa rău în asta? Din potrivă, mi se pare o inițiativă excelentă care va rezulta în produse mai sigure pentru sănătatea consumatorului, lucru esențial mai ales acum când vârstele de la care produsele de beauty sunt folosite încep să fie din ce în ce mai fragede.
E bine să te intereseze ce este în compoziția produselor pe care le folosești și ce impact au unele ingrediente asupra sanătății tale și a planetei. E un obicei bun, pe care din păcate mulți dintre noi nu-l avem, așa că atunci când se îngrijesc alții să ne fie bine, poate ar trebui să apreciem asta.
Are americanul o vorbă care ar trebui din punctul meu de vedere să înlocuiască toată panica ce s-a născut in comunitatea de beauty în acest moment, și aceea e
”If there’s a will, there’s a way” (Dacă există voință, există o cale).
Nu rămâne planeta fără farduri cu sclipici prea curând, s-avem grijă să nu ne pese nouă mai mult de ele decât de ea!
De ai întrebări, comentarii, vrei să discutăm mai mult pe această temă lasă-mi un mesaj în secțiunea comentarii, iar dacă ți-a plăcut articolul și-l găsești informativ, dă-i un share, poate-l citesc și altii.
În cazul în care peste 20 de zile dispare de pe piață scrub-ul tău preferat, te învăț eu cum să ți-l faci pe al tău, acasă, în câțiva pași simpli.😀Pregătesc un articol cu rețete de scrub-uri, pe care îl vei găsi, alături de multe alte rețete de produse DIY, în secțiunea Hair and Body de pe blog. Abonează-te la notificări și fii pe fază!
Cam atât despre acest subiect, până la următorul articol v-aș ura tradiționalul
Keep calm,and carry on! – nu de alta dar se potrivește de minune în context!

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!