Ai auzit cel mai probabil peste tot că atunci când îți alegi produsele cosmetice trebuie să ții cont de tipul tău de ten și așa este. Cum aflăm însă unde se încadrează cu exactitate pielea noastră într-o lume a industriei cosmetice unde toată lumea are ten gras sau deshidratat? Este foarte ușor să ne trezim duși de val și cu o mulțime de produse (fie in casă fie în coșul de cumpărături) care ne promit multe dar care de cele mai multe ori nu sunt potrivite pielii noastre. Am scris acest articol tocmai pentru a te ajuta să te cunoști mai bine și odată cunoscându-te să și faci alegeri înțelepte și eficiente pentru pielea ta. Sunt perfect conștientă că o mare parte din informațiile pe care le vei găsi aici nu sunt noi tie dacă ești o persoană pasionată de îngrijirea pielii tale, însă dacă până acum pielea ta nu a fost printre prioritățile tale și abia descoperi care-i treaba cu skincare-ul, informațiile de aici sunt lucruri de bază, o temelie pe care ar trebui să îți poți construi ulterior o întreagă rutină corectă de îngrijire a pielii.
Când vine vorba de diferențierea tipurilor de piele sunt câteva caracteristici generale care te pot ajuta să identifici în care se încadrează a ta. Pielea uscată spre exemplu va avea de cele mai multe ori diferențe de ton la nivelul ei, capilare sau vene mai vizibile și va fi scuamoasă, pe când o piele grasă poate să însemne prezența unor pori mai vizibili, o acnee sau apariția frecventă a coșurilor și chiar anumite zone mai pigmentate decât altele. În ciuda numelui său, pielea normală este cea mai rar întâlnită, iar atunci când o întâlnim e ușor de recunoscut deoarece persoanele care o au prezintă un ten clar, fin, cu o tonalitate a pielii uniformă, fără textură sau pete pigmentare, cu un nivel bun de hidratare și fără zone de sensibilitate.
E bine de știut și că o piele uscată nu e totuna cu o piele deshidratată, deși o lipsă a hidratării poate face simptomele pielii uscate mai intense. Cu o senzație aproape constantă de piele „care ține” , scorțoasă și care se descuamează, pielea uscată este și tipul de piele pe care ridurile apar cel mai repede și necesită tratarea ei imediată. Studiază-ți dieta și stilul de viață pentru răspunsuri. De cele mai multe ori o anumită medicație, alcoolul, schimbările hormonale sau dieta săracă pot fi sursele transformării pielii într-una uscată. Senzația de uscat de la nivelul pielii se datorează lipsei de sebum (uleiul natural al pielii), din acest motiv produsele destinate pielii uscate sunt de obicei cu o concentrare mai mare de uleiuri noncomedogenice, glicerină, ceramide, panthenol și/sau acid hialuronic care să compenseze nivelul scăzut de producție a sebumului și să hidrateze pielea în profunzime.
De asemenea, dacă ai pielea uscată evită să petreci foarte mult timp la dus sau în baie (umiditatea nu îți e prietenă) și evită curățarea excesivă a pielii (nu folosi scrub-uri, peeling-uri, acizi foarte puternici). Pielea care trece prin procesul ud – uscat de multe ori se deshidratează mult mai repede – de aceea de multe ori persoanele care fac duș de 2 ori pe zi și folosesc produse de tip scub sau geluri de duș cu ingrediente chimicale pot observa o deshidratare la nivelul pielii. Idealul de timp petrecut sub apa de la duș dacă ai o piele foarte uscată este 5 minute pe zi.
Tenul mixt – o reală controversă. El se caracterizează prin prezența la nivelul feței atât a unor zone uscate (de obicei la nivelul obrajilor și extremităților feței) cât și a unei zone grase, de obicei localizată la nivelul centrului feței ( zona T). Sunt mulți medici dermatologi și chiar esteticieni care consideră acest tip de ten o repercusiune a unei îngrijiri deficitare a pielii, un tip de ten care nu există în mod natural. Părerile privind natura tenului mixt sunt împărțite, ce este cert însă e faptul că un ten mixt are nevoie de o îngrijire pe zone.
Dacă te regăsești în categoria celor cu ten mixt, îți va face bine să știi că trebuie să îți exfoliezi mai des zona T (zona mai grasă) decât obrajii, iar atunci când aplici crema hidratantă, concentrează-o mai degrabă pe zonele mai uscate precum obraji sau gât, lăsând doar un strat mai subțire pe zona T. Pentru cei care vor să trateze tenul mixt ca o problemă ce trebuie rezolvată, echilibrul este cuvântul cheie. Dacă poți și îți permiți folosește produse cosmetice diferite pe zonele cu probleme diferite și nu face niciodată greșeala de a trata fața ca pe un întreg dacă sunt semne vizibile că pielea se manifestă diferit în anumite zone. Reține că așa cum pielea de pe fața noastră e diferită de cea de pe corp, există persoane sau momente în viața fiecăruia în care anumite zone ale pielii lor își vor modifica caracteristicile și vor avea nevoie de tratament diferențiat.
Dacă semeni cu mine și pielea ta strălucește, în special în zona T (adică centrul frunții, zona nasului și bărbia) te confrunți cu o piele grasă (cel puțin în zona respectivă). Pentru a afla cât de grasă e, fii atent/ă la fața ta și observă când -după rutina ta de dimineața- începe să se observe acea strălucire pe perioada zilei la nivelul pielii. Dacă pe la 10-11 dimineața la o oră două trei după rutina ta de îngrijire pielea ta deja e uleioasă și strălucește, te confrunți cu un ten foarte gras. Dacă trebuie să îți pudrezi fața abia pe la jumătatea după-amiezii spre seară, tenul tău, deși gras, se apropie mai mult de normalitate în ceea ce privește cantitatea de sebum secretată.
Chiar dacă tenul gras îți garantează o apariție mai târzie a ridurilor, o curățare în profunzime pentru a te asigura că porii tăi nu rămân încărcați este extrem de necesară. O rutină de curățare corectă a tenului seboreic (gras) te poate ajuta să eviți complet sau să tratezi eventualele probleme cu acneea sau coșurile de tip comedoane (cele sub piele care par mici chisturi), foarte frecvente pe tenul gras.
Dacă pielea ta se înroșește ușor și îți dă senzația de piele uscată care „ține”, te mănâncă sau ustură uneori, se umflă și e tare pretențioasă când vine vorba de produsele pe care le aplici pe ea, atunci pielea ta este sensibilă. E bine de știut că la fel precum în cazul deshidratării, sensibilitatea este o caracteristică care poate fi prezentă la orice tip de ten – adică și tenurile grase, și cele tinere și cele mature și cele uscate pot fi sensibile sau deshidratate.
O piele sensibilă are nevoie de produse care nu conțin ingrediente precum alcool, săpun, parfum – cu o probabilitate mare de a cauza iritații. De asemenea, la tine este foarte importantă folosirea unor produse special destinate reparării barierei lipidice si bacteriene a pielii si o protecție solară de minim 35 iarna și 50 SPF vara, zilnic. Pielea sensibilă este de cele mai multe ori reactivă la soare, schimbări mari de temperatură, vânt, căldură puternică și umiditate. Persoanele cu pielea sensibilă trebuie să fie atente la etichetele produselor, ph-ul lor și aplicare, prea multe produse într-o rutină de îngrijire putând să intensifice sensibilitatea pielii și reacțiile ei.
Atunci când își aleg produsele de îngrijire a pielii, persoanele cu ten gras/ seboreic trebuie să opteze pentru produse noncomedogenice (adică produse care nu facilitează blocarea porilor și apariția comedoanelor /coșurilor), cei cu ten sensibil vor ocoli alcoolul și parfumul ca ingrediente iar când vine vorba de hidratare, este de preferat ca atât persoanele cu tenul gras cât și cele cu ten normal să opteze pentru o cremă sau un ser hidratant cu textură ușoară, care se absoarbe repede în piele și nu creează pelicule grase la nivelul acesteia. Pielea uscată sau zonele de piele uscată de pe un ten mixt sunt singurele care au nevoie de creme mai consistente care să rămână pe suprafața pielii mai mult pentru a o hidrata pe o perioadă mai îndelungată la un nivel mai ridicat și pentru a o proteja în același timp.
E exact ca în natură. Un teren arid, cu pământ crăpat, lipsit de ploaie are nevoie de mai multă apă decât are nevoie pământul dintr-o seră. Totuși, atât lipsa apei cât și folosirea ei fără măsură pot ucide o plantă deci idealul este echilibrul. Prea multă hidratare, creme grase și multe ingrediente aplicate unul peste altul pot crește sensibilitatea pielii sau pot provoca apariția coșurilor, însă lipsa hidratării transformă tenul în unul uscat, cu scuame, cu zone roșii și risc crescut de apariție a ridurilor prematur.
Dacă pielea ta de pe obraji este roșie, cu capilare sparte, nu presupune automat că ai rozacee, o boală inflamatoare a pielii care cauzează înroșirea feței și a gâtului, coșuri, dilatarea vaselor de sânge și inflamarea și înroșirea nasului. Rozaceea este deseori (de către persoanele care nu au pregătire medicală) confundată cu cuperoza. Deși cele două pot părea similare, tratamentele sunt total diferite. Pielea care are cuperoză va necesita o rutină de îngrijire simplă, de bază, cu produse blânde din punct de vedere al ingredientelor active și fără parfum. De asemenea este de evitat folosirea apei prea reci sau prea calde (extremele) deoarece reprezintă un factor în plus de întreținere al roșeții la nivelul pielii și sensibilizare a vaselor de sânge de la nivelul ei.
Cei ce au în schimb rozacee trebuie să știe că tratamentul recomandat de medicul dermatolog va fi strict pentru ameliorarea simptomelor, rozaceea nefiind o boală care are remediu. Sub clara supraveghere a unui medic dermatolog, există diferite variante de abordare a tratării tenului rozaceic, printre acestea numărându-se creme și geluri cu ingrediente active precum acidul azelaic, brimonidium, metronidazol, doze mici de antibiotice orale sau terapie cu laser.
Textura pielii nastre se alterează frecvent, fiind foarte dependentă de factori externi precum poluarea aerului sau vreme, tocmai din acest motiv și produsele noastre de îngrijire ar trebui să fie adaptatela sezon și nevoile pielii noastre din fiecare anotimp. Pentru a afla exact ce îi trebuie pielii tale și de ce nu pentru a încerca să îți dai seama ce tip de ten ai, fă-ți singur/ă o analiză acasă: ia în mână o oglindă lupă și mergi lângă geam sau într-un loc unde lumina naturală e din belșug. Caută indicii precum zone care strălucesc, scoame, roșeață la nivelul pielii, bubițe, coșuri, pete pigmentare, piele uscată care are aspect de solzi, prezenta vaselor de sânge sparte. Odată ce te-ai lămurit, programează-te la un medic dermatolog dacă observi nereguli mari și nu încerca singur/ă acasă tratarea lor, de cele mai multe ori le poți înrăutăți.
Ca ultim truc de determinare a tipului de ten, poți încerca testul șervețelului. Imediat după ce te-ai trezit dimineața șterge-ți fața cu un șervețel de hârtie (tapotează-ți fața cu el). Dacă șervețelul este curat, fără nicio urmă de ulei și fața ta se simte ok după ce faci asta, tenul tău este un ten normal. Dacă nu e nimic pe șervețel însă tu simți că pielea parcă te „strânge”, atunci ai tenul uscat. Pete de ici colo de ulei la nivelul șervețelului amestecate cu zone „curate” indică un ten mixt sau dacă există zone mai mari și cantitate mai mare de „ulei” pe șervețel chiar un ten seboreic. Nu uita, testul e fun dar nu este neapărat relevant pentru toate tipurile cazurile. Există mulși alși factori de luat în calcul atunci când stabilești ce tip de ten are o persoană precum stilul de viață, mediul, medicația, genetica,etc. iar un diagnostic greșit poate însemna o rutină greșită.
La final am să mă repet, cu riscul de a fi obositoare. Nu uita că pielea este un organ ca oricare altul. Alege în cunoștință de cauză ce aplici și cum aplici pe ea, iar dacă ai și cea mai fină bănuială că ai putea avea o problemă sau vezi schimbări majore la nivelul pielii tale vizitează-ti medicul dermatolog. Spun medicul dermatolog deoarece mi se pare foarte importantă crearea unei legături cu un medic bun, în care ai încredere și care îți cunoaște istoricul medical și te poate urmări constant.
E mai bine să previi, decât să te chinui să tratezi. Cunoaște-ti pielea și menține-o în primul rând sănătoasă, iar frumusețea vine la pachet, promit. Orice întrebări aveți le aștept în comentarii și promit că revin cu articole special dedicate fiecărui tip de ten în parte / fiecărei probleme ale pielii în parte, dacă vă interesează subiectul.

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!
Dear Ioka,
I am a big fan of your site as you give valuable advises. I will like to ask, as I am in lot of steroid medications apart from diet which products do you think will be beneficial for my mixed skin. In UK as you presume we have al lot of choices , but I will prefer something natural , like a mask for example .
I can’t wait for the next post .
Thank you,
Cristina
First of all thanks for reading my posts and writing to me. Secondly,I think before choosing a product you must identify either the problem that you wanna solve or your personal skin goal. If you have some problems with your skin already ( it is too dry, flaky, or maybe too oily or you experience blemishes or whatever it is – you need to choose a product that will address that particular problem). If you don’t experience any problem but you wish you have a better looking skin, more glowing, more plump or whatever, then you have the luxury to play with a lot more ingredients. So please, tell me if you have a specific problem or what you skin goals are so I can recommend something.
Hugs and kisses!