Dacă acum câteva zile vă scriam despre cum puteți – destul de simplu – singuri, acasă, măsura și calcula ce formă a feței aveți pentru a ști în funcție de asta ce vi se potrivește și ce nu (fără a cere părerea unui specialist) astăzi vreau să mergem mai departe cu informațiile în acest sens și să vă povestesc puțin despre geografia feței și care este logica din spatele așezării produselor cosmetice pe față într-un anumit loc sau altul, în linii mai mari spus: cum să te machiezi în funcție de forma feței tale.
Geografia feței
Dacă nu ai auzit până acum despre geografia feței, află că aceasta studiază fața ca întindere, relief și repere atunci când aplicăm machiajul, adică exact lucrurile pe care îmi propun să vi le împărtășesc prin aceste articole. (vezi și articolul Determină forma feței tale)
Pe lângă cele menționate până acum, aș vrea să mai aprofundăm puțin conceptele de bidimensionalitate și tridimensionalitate, extrem de necesare pentru o analiză completă a unei fețe:
Bidimensionalitatea feței (adică raportul dintre lungimea și lățimea acesteia – nu ne referim aici la forma feței per total) presupune un raport ideal de 2/3 numit și tăietura de aur, care se traduce astfel: dacă am împărți lungimea feței în trei segmente atunci lățimea ei ar trebui să fie egală cu lungimea a 2 segmente din cele 3.
Tridimensionalitatea sau relieful feței reprezintă raportul evident între zonele adâncite și cele proeminente ale feței, raport prin care se poate stabili dacă o anumită față este considerată plină (fără diferențe de relief, cu obraji voluminoși rotunzi, musculatura evidențiată, mină bună naturală) sau scobită (prezintă reliefuri, osatura e evidențiată, mină severă).
Pentru cei dintre voi care aveți fața plină și poate nu sunteți mulțumiți cu asta, trebuie să știți că fețele pline dau senzația de tinerețe, jovialitate, par mai odihnite (ex. aici se încadrează perfect fețe precum cea rotundă, ovală sau în formă de inimă) și de obicei sunt mai scutite de riduri.
În tot acest timp, o față scobită creează senzația de maturitate, severitate, mister (aici se încadrează cel mai des fețele triunghiulare, pătrate sau diamant). Lumina însă are un parcurs mult mai interesant pe o față scobită, tocmai de aceea legea optică (TV, Foto, cinema) impune realizarea de machiaje care să evidențieze relieful feței (prin conturare și iluminare).
Tot în această analiză a feței pe care un make-up artist o face clientului său prima dată când îl întâlnește intră și morfologia acesteia – sau mimica (mișcarea mușchilor feței) aflată în directă legătură cu personalitatea persoanei respective. Teoria spune că de-a lungul vieții morfologia feței noastre poate să ne conducă spre două rezultate:
- Fie o mimică predominant expansivă – unde totul pare că se îndreaptă spre exteriorul feței, spre margini. Aceasta este întâlnită în special la persoanele joviale, care zâmbesc mult, care sunt relaxate, insensibile sau indolente.
- Fie una care aduce toate trăsăturile spre zona mediană a feței, tipică persoanelor care stau mult timp încruntate, persoane care își micșorează des ochii sau își strâng buzele, persoane agitate, nervoase si mai agresive în general.
O corectă analiză a morfologiei feței (și nu numai) de către tine sau make-up artist-ul care te machiază este esențială pentru corectarea sau transformarea feței / trăsăturilor prin intermediul machiajului, care se poate face prin doua metode:
- Fie prin metoda desenului (linii, conturare – ochi, buze, sprâncene)
- Fie prin sculptură (lumini și umbre – nas, pomeți, frunte, maxilar, bărbie, gât).
Structurarea feței în funcție de formă
Știți acele video-uri de pe Youtube sau Instagram în care cineva îți arată cum să îți conturezi fața de parcă toți am avea aceeași formă a feței și nevoi general valabile? Uitați-le! Fiecare față trebuie abordată conform caracteristicilor și formei ei, de aceea atunci când vine vorba de vreo rețetă universală de frumos, vă rog din suflet fiți cel puțin sceptici.
Este extrem de simplu să afli ce trebuie să faci pentru a arăta bine când te machiezi, iar dacă deja ai parcurs articolul anterior și ai descoperit ce formă are fața ta, uite ce trebuie să știi despre cum să o machiezi pe fiecare:
Fața pătrată
Dacă ai o forma feței pătrată, atunci când te machiezi trebuie să ai în vedere accentuarea centrului frunții și al bărbiei (cu un fond de ten mai deschis) și să umbrești pomeții prea proeminenți. Folosește un fond de ten o culoare mai închisă aplicat vertical pe lateralele feței,lateralele frunții și zona mandibulei de pe obraji. Practic, vei desena o litera C alungita pe lateralele feței tale. În ceea ce privește blush -ul, tu trebuie să te concentrezi cu aplicarea pe zona cea mai proeminentă a pomeților pentru a îndulci linia mandibulei. Dacă nu reușești să îți dai seama ce și unde trebuie să pui, încearcă să desenezi un pătrat pe o foaie iar apoi un oval în interiorul lui. Ovalul e forma ideală la care trebuie să ajungi dacă vrei să creezi armonie vizuală în machiajul tău, asta însemnând că tot ce e în afara ovalului va trebui umbrit, iar tot ce e în interiorul lui luminat.
Fața triunghiulară
Fața triunghiulară presupune o latură a feței vizibil mai îngustă decât alta. Vorbim despre o față triunghiulară când avem o frunte mai îngustă decât linia mandibulei dar și invers când fruntea e cea lată și bărbia este ascuțită și îngustă. Ce trebuie să reții dacă ai acest tip de față e că va trebui să creezi un echilibru, compensând prin lățirea părții mai înguste a feței folosind fond de ten deschis la culoare sau o pudră iluminatoare, iar pe zona mai lată fie că e fruntea fie că e linia mandibulei nuanța mai închisă. Dacă ne referim la blush, o față cu o frunte mai lată decât linia mandibulei va avea nevoie de o aplicare astfel: încearcă să îți imaginezi semnele mai mare (>) și mai mic (<) pe obrajii tăi, unde vârful ascuțit al semnelor e tot timpul îndreptat spre nas și aplică blush-ul precum semnele. Cand faci blending, încearcă să menții fardul de obraz deasupra oaselor pomeților și chiar să îl extinzi spre zona tâmplelor, asta va ajuta la echilibrarea lățimii frunții cu restul feței.
Fața ovală
Teoretic, forma feței de tip oval este singura care nu necesită o corectarea propriu zisă a formei, fiind considerată idealul. A nu se înțelege însă că dacă avem fața ovală nu mai trebuie să aplicăm contur, blush sau iluminator. Exact cum vă explicam mai devreme, înainte de machiajul feței trebuie să îi analizăm geografia, iar aceasta nu este compusă doar din forma feței. Astfel, orice dezechilibru la nivel de mimică sau tridimensionalitate a feței trebuie avut în vedere, iar corectarea lor presupune – în mare – utilizarea acelorași produse și tehnici (fond de ten inchis / deschis, contur, blush, highlight, etc.). Astfel, datorită naturii ajustărilor care trebuiesc făcute prin machiaj, neexistând o problemă de formă de cele mai multe ori persoanele care au fața ovală trebuie să fie mult mai atente la aspecte ale feței lor precum: față plină vs. față scobită, mimică expansivă vs. mimică încruntată și să lucreze pentru a corecta acele trăsături prin lumini și umbre. În ceea ce privește blush-ul, persoana cu fața ovală îl va aplica pe osul pometelui, ușor deasupra chiar, pentru a crea un efect de lifting.
Fața rotundă
Se corectează prin reducerea volumului în zona maxilarelor și a obrajilor. Pentru efectul de alungire îți recomand să folosești două fonduri de ten în nuanțe diferite, unul mai deschis și unul mai închis decât pielea ta însă ai grijă să aibă ambele același subton iar diferențele de între nuanțe să nu fie exagerat de mari. Nuanța mai închisă aplic-o de la ureche până spre vârful bărbiei, mai gros și mai estompat pe maxilar. Ai grijă să nu îți acoperi sau conturezi în întregime bărbia pentru că îți vei scurta fața, ceea ce nu îți dorești deloc! Nu uita de umbre verticale și la nivelul tâmplelor, iar când vine vorba de blush evită folosirea celor perlate sau cu particule care reflectă lumina pentru că acest tip de produse vor face ca suprafața pe care sunt aplicate să pară și mai rotundă, ceea ce nu e recomandat. Blush-urile mate sunt perfecte pentru tine! Aplică-le dinspre ureche spre gură, pe linia osului pometelui. Poți adăuga foarte puțin blush la nivelul bărbiei pe care să îl estompezi foarte bine, dacă vrei să adaugi un pic de lungime în plus feței tale.
Fața alungită
Când vorbim de machiajul feței alungite avem din nou în vedere utilizarea a două nuanțe de fond de ten precum în cazul fețelor rotunde, ținând cont de aceleași reguli de alegere a culorilor. Aici însă, culoarea închisă va fi aplicată în zona mediană a feței, la nivelul bărbiei și pe linia mandibulei pentru a crea senzația de micșorare, iar pentru a extinde fața vom folosi culoarea mai deschisă pe lateralele ei. La fața alungită, blush-ul trebuie aplicat pe oasele pomeților, sub colțul extern al ochilor. Reține, blush-ul nu trebuie niciodată să fie mai jos decât vârful nasului. Asta va ajuta la scurtarea trăsăturilor tale.
Fața în formă de inimă
La fața în formă de inimă corectura prin machiaj se face îngustând fruntea și lățind bărbia. Astfel, fondul de ten în nuanța mai deschisă se va aplica pe bărbie și pe părțile laterale ale mandibulei. Pe lateralele frunții trebuie să vii cu culoarea mai închisă, lăsând zona centrală a frunții în tonul ei natural. Pentru a da volum în partea de jos a feței, poți accentua volumul buzelor. Dacă ne referim la blush, pe acesta îți recomand să îl aplici pe partea exterioară a pomeților (înspre tâmple), pornind de la începutul urechii și oprindu-te cu blush-ul imediat după ce treci de colțul extern al ochiului. De asemenea, poți adăuga un pic de culoare langă tâmple, către centrul frunții, pentru a balansa diferentele dintre lățimea frunții si a bărbiei tale (dar acest pas este opțional, sau de utilizat doar când diferențele de lățime sunt foarte evidente).
Fața în formă de diamant
Fața rombică, în formă de diamant, este fața în care pomeții sunt mult mai lați decât fruntea și bărbia. Deoarece pomeții ies prea mult în evidență, corecția se face astfel: se aplică fard de culoare închisă pe zona de aplicare a blush-ului (în mod normal), iar blush-ul se va aplica pe linia de sub cea inchisă la culoare, adică imediat sub osul pometelui. În acest mod, zona de maximă rotunjire și evidențiere a pomeților este ascunsă, iar pomeții dobândesc statutul de proeminență după standardele existente.
De ce vă spun toate astea? În primul rând pentru că sunt lucruri care fac parte din cultura generală a omului care este pasionat de machiaj, iar în al doilea pentru că îmi doresc din suflet ca fiecare persoană în parte să înțeleagă că nu există și nu ar trebui să existe un standard universal de frumusețe și că fiecare față are plusurile și minusurile ei, posedând o frumusețe unică, care trebuie pusă în valoare independent de ce e trending în materie de machiaj sau tehnici.
Un om care își cunoaște fața va ști ce produse să aleagă, unde să le plaseze pe fața sa, cum vrea să fie tuns, cum nu trebuie să își penseze sprâncenele, ce bijuterii i se potrivesc și ce să ceară de la persoana care îndeplinește vreun serviciu din această zonă de beauty.
Sper că vă va fi util și acest articol așa cum mi-ați scris că v-au mai fost și altele, iar până la următorul vă îndemn să vă acordați mai multă atenție și dacă nu ați făcut-o până acum, să vă analizați mai bine forma feței și să exersați corectarea trăsăturilor voastre prin machiaj, veți fi uimiți de rezultate.

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!