De unde am pornit…
O noțiune de bază despre ultraviolete avem cu toții. Știm, de pildă, că ele sunt responsabile pentru bronzul cu care plecăm de la mare sau de la solar, că de ele scrie să ne protejăm pe toate sticlele de produse cu protecție solară și că n-ar fi tocmai prietenoase.
Cel puțin atâta știam eu până acum câțiva ani – avusesem noroc cu mama care având pregătire medicală mă tot bombănea să nu cumva să merg vreodată la solar că pot face cancer de piele – dar să nu vă închipuiți că am crescut cu obiceiul de a aplica cremă cu protecție solară de fiecare dată când ies din casă, indiferent de sezon. De fapt (din câte am aflat de curând de la prieteni și cunoștințe) cred că majoritatea am crescut needucați din acest punct de vedere, motivul pentru care în țara noastră majoritatea am aflat despre importanța folosirii produselor cu SPF abia pe la adolescență târzie, când am început să citim mai mult și să ne preocupe aspectul pielii noastre.
Fiind și cazul meu, pe la 20 și ceva de ani am decis să mă documentez puțin despre aceste ultraviolete pentru a înțelege un pic mai bine ce produse cu SPF să aleg și ce sunt alea UVA și UVB, care e diferența dintre ele… dacă e bronzul de solar așa nociv cum auzisem și ce înseamnă de fapt o piele bronzată. Tot ce am aflat vreau să împărtășesc cu voi, în speranța că vă preocuppă și pe voi în egală măsură toate aceste aspecte, pentru ca orice alegere veți face de acum încolo legată de subiect, să fie în cunoștintă de cauză.
Care-i faza cu ultravioletele?
Ele sunt de fapt un tip de radiații electromagnetice pe care le emană soarele. Lungimea lor de undă se măsoară în nanometri și în funcție de aceasta ele sunt de mai multe categorii: UV Vacuum ( 100-200 nm), UVC ( 200-290 nm blocate de stratul de ozon), UVA (315- 380 nm) și UVB (290-315 nm). Atât cele UVA cât și cele UVB ajung pe pământ și afectează corpul uman și obiectele, însă o diferență între ele există:
- Razele UVA – pot afecta ADN-ul celulelor de la nivelul pielii fiind asociate cu daune aduse acestora pe termen lung, precum apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. Tot acestea pot fi responsabile și pentru dezvoltarea unor boli la nivelul pielii precum cancerul de piele.
- Razele UVB – fac tot ceea ce fac și razele UVA doar că acestea sunt mai puternice și sunt principalele responsabile pentru arsurile solare.
Odată ce știm ce sunt și care e diferența dintre ele, mai trebuie să ținem cont și de existența unor anumiți factori care pot determina intensitatea acestor raze ultraviolete, factori pe care ar trebui să îi luăm în considerare de fiecare dată când programăm o expunere la soare prelungită:
- În primul și în primul rând este vorba de tipul de piele – poate ai observat că sunt persoane care se bronzează foarte repede și sunt persoane care la soare se înroșesc și se ard frecvent. De obicei persoanele cu tenul mai deschis la culoare (persoanele blonde sau roscate natural) sunt mai sensibile când vine vorba de felul în care corpul lor reacționează și este afectat de ultraviolete. La polul opus, persoanele cu tenul mai închis au o piele ce are capacitatea de a se proteja mai bine împotriva efectelor razelor UV.
- Momentul anului și al zilei sunt și ele importante când vine vorba de razele UV – deși ele sunt eliberate pe tot parcursul anului, se știe că sunt anumite sezoane când razele UV sunt mai intense și efectele lor mai vizibile (vara), iar ca moment al zilei, intervalul 10 dimineața – 16 după-amiaza pare a fi regula de aur a evitării expunerii la soare pentru un ten mai sănătos.
- Condițiile meteo și altitudinea fac și ele diferența când vine vorba de ultraviolete și intensitatea lor. Se subînțelege că în zilele de iarnă cu ninsoare sau în zilele ploioase, când cerul este plin de nori intensitatea razelor UV care ajung la pielea ta va fi mult mai mică decât într-o zi de vară când te prinde soarele pe plajă sau prin oraș. La fel, oricât ai crede că cel mai mare risc de arsuri solare este la mare, trebuie să știi că cel mai bun prieten al tău când mergi la o drumeție pe munte ar trebui să fie crema cu factor SPF, căci o altitudine ridicată presupune și o intensitate mai mare a razelor ultraviolete.
- Binecunoscutul strat de ozon – sau bariera noastră împotriva radiațiilor solare e și responsabilă pentru temperarea intensității razelor ultraviolete care ajung pe pământ. Existau în producțiile industriale până acum ceva ani produse care conțineau compuși chimici pe bază de clor care subțiau stratul de ozon, însă au fost interziși odată cu „Protocolul de la Montreal”. Totuși, dioxidul de carbon a rămas principala amenințare pentru subțierea stratului de ozon al planetei noastre, fiind eliberat în cantități imense în cadrul diferitor industrii. Din acest motiv, atunci când putem sau avem de ales, ar fi bine să optăm pentru un stil de viață care să fie prietenos cu planeta, fiind conștienți că noi și copiii noștri vom fi primii beneficiari ale unor schimbări în bine. Ignoranța din ultimele decenii o puteți simți cu toții dacă stați 15 minute la pranz în soare, vara. Intensitatea razelor ultraviolete s-a mărit, fie că ne place sau nu să conștientizăm.
- Nu în ultimul rând distanța față de Ecuator sau reflectivitatea suprafețelor sunt factori care pot influența intensitatea razelor UV pe care le resimți. Plecând de la informația că razele UV sunt mai puternice în zona Ecuatorlui și își pierd din intensitate pe măsură ce te îndepărtezi ca poziție geografică de el, poți calcula cât de periculos este nivelul de ultraviolete din zona geografică în care locuiești sau vei călători, și te poți pregăti ca atare. În ceea ce privește reflectivitatea suprafețelor, trebuie doar să rețineți că apa, nisipul, zăpada, asfaltul sau iarba sunt suprafețe în care dacă razele ultraviolete se reflectă, intensitatea acestora poate crește. Ai observat vroedată că te bronzezi mai repede sau chiar te arzi când stai în apă la mare sau în piscină? Sau ai pățit să ieși afară într-o zi de iarnă cu soare și pur și simplu să nu poți privi înspre zăpadă? Acesta era motivul pentru care se întâmplă astea.
Cu ochii-n soare…
Bun, bun. Aflăm de peste tot că ultravioletele cauzează pete pigmentare, îmbătrânirea pielii și riduri sau chiar cancer. Nu prea des auzim în schimb de felul în care ne sunt afectați ochii de soare. Nu știu dacă e valabil și pentru voi, dar eu tin minte că de cînd eram mică mi s-a zis că nu e bine să te uiti la soare că orbești. Habar n-am cum s-a ajuns în popor la vorba asta, important e că într-un mod simplist tare ea spune un mare adevăr. Nu uitatul la soare propriu-zis te va orbi și nu pe loc, dar, în timp, expunerea ochiului neprotejat la radiațiile ultraviolete duce la apariția arsurilor de cornee (datorită radiaților de tip UVB care sunt absorbite de cornee) sau cataracta (datorită radiaților de tip UVA care reușesc să penetreze corneea).
Ochelarii de soare – știi, chestiile alea pe care credeam cu toții că le purtăm vara ca să nu facem riduri în jurul ochilor și ca să accesorizeze tinutele noastre, ei bine..sunt o absolută necesitate și un foarte mare ajutor, atâta timp cât sunt aleși corect! Ce presupune asta? Simplu: folosește doar ochelari care au lentile polarizate, acestea te vor proteja atât de radiațiile de tip UVA cât și UVB. Ai grijă ca lentilele lor să fie într-o singură culoare și să nu aibă imperfecțiuni și e foarte bine dacă ai ales ca aceștia să fie într-o nuanță de gri sau cenușiu (acestea fiind singurele care reduc luminozitatea fără să distorsioneze felul în care sunt percepute culorile de către ochi). Dacă nu te interesează însă reducerea luminozității, ai liber la alegerea culorii lentilelor. Faptul că acele lentile negre sau închise la culoare te protejează mai bine împotriva radiațiilor UV decât cele deschise este strict un mit.
Si cu solarul cum rămâne?
Solarul a fost întotdeauna un subiect sensibil pentru mine. Întotdeauna mi-am dorit bronzul perfect fără să sparg toate conturile de economii stând cu lunile la mare… și totuși niciodată nu am ales să merg la solar. Știam că nu îmi este recomandat având o piele cu multe alunițe, dar toate prietenele mele mergeau și tentația era mare. Am ales să caut mai multe informații înainte de a ceda ispitei, convinsă că voi găsi o portiță de scăpare pentru a mă strecura și eu cu o programare la vreun salon. Nu s-a întâmplat.
Am citit păreri ale medicilor dermatologi, știința din spatele aparatelor care facilitează bronzarea, studii de caz făcute pe sute de mii de persoane și pentru mine a fost de ajuns. Ce am aflat?
- Lămpile de bronzat sunt de două feluri – cu presiune joasă și de înaltă presiune. Felul în care acestea funcționează este prin producerea de raze ultraviolete cu ajutorul ionizării vaporilor de mercur. Deși le emană pe ambele, razele de tip UVA sunt produse în cantitate mai mare decât razele de tip UVB în astfel de aparate, de aici si incidența mică de arsuri la nivelul pielii. Să nu uităm totuși că razele de tip UVA sunt principalele responsabile pentru modificarea ADN-ului celulelor pielii noastre și implicit al dezvoltării diferitelor tipuri de boli ale pielii.
Într-o notă mai tragi-comică, mersul la solar e ca și cum ai alege să te expui zilnic pentru perioade mici de timp radiațiilor de la Cernobâl în ideea că la sfârșitul sedințelor pielea ta va străluci. You get the point.
- Organizația Mondială a Sănătății a publicat acum câțiva ani un articol sincer și alarmant care a dispărut în vastul tumult al internetului așa cum a și apărut, neajungând la ochii multora dintre noi. Acesta spunea într-o notă foarte serioasă că utilizarea lămpilor cu ultraviolete pentru bronzat a cauzat doar în anul 2017 o creștere semnificativă a incidentei cancerului de piele și o scădere drastică a vârstei de la care această boală apare, propunând interzicerea lor. Pe atunci calculau ei că utilizarea lămpilor de bronzat e responsabilă pentru mai mult de 450.000 de cazuri de cancer de piele non melanom și peste 10.000 de cazuri de cancer de piele cu melanom în fiecare an în Statele Unite, Europa și Australia combinat, cea mai mare rată de îmbolnăvire având-o femeile, în particular adolescentele și tinerele adulte. Conform lor, persoanele care au folosit măcar o singură dată acest tip de aparate de bronzat au un risc cu 20% mai ridicat de a dezvolta cancer de piele în anii ce urmează, iar folosirea acestor device-uri înainte de 35 de ani crește acel risc la 59%. În acest sens, începând cu anul 2009 Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat expunerea la aparate de bronzat care emit radiații de tip UV ca fiind cancerigena. Ca urmare mai mult de 40 de autorități naționale și locale la nivel mondial au implementat interdicții directe sau restricții privind utilizarea lampilor de bronzat cu ultraviolete. În Romania, singurul document pe care am reușit să îl găsesc emis de către Ministerul Sănătății pe acest subiect este Ordinul Nr.291/ 2016 pe care vă recomand călduros să îl parcurgeți pentru a înțelege ce așteptări să aveți de la salonul în care alegeți să vă bronzați, care sunt riscurile dar și care sunt regulile pe care orice salon de acest tip trebuie să le respecte. Nu e ce trebuie, dar e o picătură de informație într-o mare a ignoranței românești.
Știu că nu e ușor de digerat și că pare ceva desprins din scenariile pesimiștilor ipohondrii, însă cred că nu degeaba trăim în epoca informației și ar trebui să profitâm de asta. În plus, tocmai fiindcă dacă e grozavă industria la ceva acel lucru e adaptarea și evoluția, există variante muuuuuult mai sănătoase de obținere a pielii bronzate de invidiat pe care ti-o dorești -și aici vorbesc de autobronzante cu care să-ți faci de cap la tine acasă sau varianta pe care din ce în ce mai multe femei care își respectă pielea o adoptă: bronzarea organică.
Găsești articolul Organizației Mondiale a Sănătății aici.
E VREMEA de măsurat ultravioletele…
Dacă n-ai făcut-o până acum și nu știai că trebuie să îl urmărești, află că există ceva ce se numește indicele razelor ultraviolete. Acesta este o metoda standard de măsurare a intensității radiațiilor UV la un anumit moment, într-un anumit loc. Ce înseană asta? Trebuie să îl urmărești cum urmărești vremea. Ce mai trebuie să știi e că acesta poate avea valori între 1 și 11+, aceasta din urmă fiind cea mai mare intensitate posibilă. În mod normal, vara cel puțin, toate buletinele meteo ar trebui să menționeze indicele UV, dar dacă orbservi că nu se întâmplă asta sau pur și simplu ești obsedată de subiect (ca și mine) și vrei să știi zilnic cât de periculoase sunt razele UV la tine în localitate și alegi să cauți pe net valoarea indicelui UV de la tine din oraș, iată câteva informații care te vor ajuta să le interpretezi:
- Indice UV scăzut – este considerat de la 0 la 2, atunci când teoretic nu este necesară protecția solară întrucât radiațiile UV nu sunt atât de intense ca să reprezinte un pericol. (Dacă e să mă întrebi pe mine personal însă, când vine vorba de SPF – better 15 and safe then sorry)
- Indicele UV moderat – este considerat de la 3 la 7 și se recomandă protecția solară mai ales în intervalul orar 10-16 al zilei întrucât radiațiile pot cauza mici neplăceri atât pe termen scurt cât și pe termen lung.
- Indicele UV ridicat – este cel de la 8 la 10 și se recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul 10-16 când avem un indice așa ridicat. Dacă totuși trebuie să te expui la soare, neapărat trebuie utilizată o cremă cu factor de protecție mare și de spectru larg și reaplicată din 2 în 2 ore. În plus, în zilele cu un indice UV atât de ridicat este de preferat să ne acoperim pielea cu haine lejere în culori deschise, să folosim pălării și ochelari de soare.
- Indice UV foarte ridicat – cel de 11+ implica necesitatea de a evita expunerea la soare cu orice preț în intervalul 10 – 16 ale zilei. Totate măsurile menționate anterior pentru indicele ridicat ar trebui luate pentru expunerile din restul zilei.
700.000 de cuvinte mai târziu, ideile de bază sunt simple: ultravioletele nu îți sunt prietene, e bine să te informezi cu privire la ele, să te protejezi și să le ai tot timpul în vedere, cu un simplu search pe Google de tipul: indicele UV în localitatea X.
PS: Pentru toate prietenele mele care merg la solar și nu numai, acest articol exprimă strict părerea mea cu privire la modurile în care ar trebui sau am putea să avem grijă de pielea noastră, însă fiecare dintre noi face alegerile lui și oricare ar fi acestea eu consider că ce e cel mai important e să fie făcute în cunoștință de cauză. Așadar, nu e nimic greșit și nu ar trebui să te judece nimeni dacă tu alegi pentru tine să faci ceva într-un fel sau altul, eu cu siguranță nu o fac iar articolele mele sunt strict cu rol informativ.
Până la următorul articol, aștept toate întrebările, plângerile și urările de bine aici în comentarii sau pe social media. Vă pup!

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!