Un SPF de calitate îți va reduce riscul de cancer de piele și va încetini îmbătrânirea prematură a pielii tale.

Dacă ar trebui să pui doar un singur produs pe pielea ta astazi, acela ar trebui să fie o cremă cu protecție solară. Și mâine, și poimâine..și in fiecare zi. Am tot spus-o și mă voi repeta, cu riscul de a părea obsedată de acest aspect – sanatatea pielii noastre ar trebui să fie prioritară, iar din păcate de cele mai multe ori nu este. Un produs cu SPF îți va apăra pielea de arsuri solare, iritatii cauzate de soare și în cel mai sumbru scenariu, cancer de piele.  Pentru cei preocupați mai mult de aspect, trebuie să știți că soarele este principala cauză a  apariției petelor pigmentare (acele pete maronii pe piele) si a ridurilor, razele ultraviolete determinând degradarea celulară. E foarte important să ne documentăm înainte să facem alegeri care ne pot costa pe viitor, așa că dacă vrei să afli mai multe despre razele UV și de ce sunt atât de periculoase, găsești aici tot informațiile.

 

Majoritatea știm că trebuie sau e bine să folosim protecție solară însă cand anume, în ce cantitate,unde exact si de câte ori trebuie reaplicata pot fi noțiuni care pentru mulți dintre noi încă mai ridică semne de întrebare sau au fost asimilate incorect. Am pus unui medic dermatolog toate întrebările pe care am crezut că o persoană interesată de sănătatea pielii sale le-ar pune cand vine vorba de expunerea la soare și produsele de tip SPF, pentru a mă lămuri personal și a fi sigură că informatiile pe care le impărtășesc cu voi au ca prioritate sanatatea pielii voastre.

 

1. Ce nivel al SPF-ului ar trebui să alegem?

De la uleiuri de corp cu 10% până la creme care promit 50+%, e dificil să faci alegerea corectă dacă nu o faci în cunoștință de cauză. Ce ar fi bine să evităm, și spre ce să ne îndreptăm?

MD: Pentru a fi cât de cât protejați, cel mai mic nivel de la care să pornim când alegem SPF-ul ar trebui să fie 15. Aplicăm 15-30 SPF dacă expunerile noastre la soare sunt in episoare scurte pe parcursul zilei, iar peste 30 dacă știm că ne expunem o perioadă mai lungă la soare. De asemenea e bine de știut că pe produsele pe care le alegem ar trebui să căutăm fraza ”broad spectrum” sau spectrum larg (adică acele produse care te protejează de mai multe tipuri de radiații UV – atât UVA cât și UVB).

2. Cât produs trebuie să aplicăm pentru a beneficia de protecția menționată pe ambalaj?

MD: Aproape nimeni nu cred că folosește cantitatea potrivita dacă e să ne uităm la reguli. Pentru cei care vor  totuși să nu fie neglijenți cu pielea lor sau pentru cei care au deja un teren de afecțiuni sau urmeaza tratamente care interzic expunerea la soare, trebuie să știe și să țină cont de următoarea regula : cand vine vorba de produsele cu factor de protecție solară, trebuie aplicat 2 miligrame de produs per centimetru pătrat de piele. Cât înseamnă asta într-o estimare cu ochiul liber? Închipuiti-vă un pahar de shot-uri plin cu crema sau echivalentul a 2 linguri de supa, per centimetru pătrat.  Dacă vorbim de față, ar trebui să aplici în palmă totdeauna (dacă e vorba de creme) iar cantitatea potrivită pentru față e aceea ce echivalează cu o moneda. Dacă folosești spray, el trebuie aplicat până pelicula pe care o lasă pe piele este uniformă.  Ce e mai important și din păcate total neglijat este faptul că toată protecția aplicată trebuie reaplicată o dată la 2 ore sau chiar mai devreme dacă intri in apă, te stergi cu prosopul sau transpiri abundent. Doar 2 ore este garantata protecția afișată pe ambalaj, lucru pe care puțini o știu.

3. Trebuie să aplicăm SPF înainte de a iesi din casă?

MD: Produsele cu protecție solară sintetică (care de obicei sunt mai lejere și sunt absorbite imediat de piele) trebuiesc aplicate cu 30 de minute înainteaa expunerii la soare pentru a lăsa timp ingredientelor să adere la piele. Dacă vorbim de cele cu filtru mineral, ele actioneaza imediat și pot fi aplicate chiar înaintea expunerii la soare. de reținut ca produsele cu filtru mineral vor fi de regulă mai dense și mai greu de aplicat și lasă de cele mai multe ori o peliculă albă pe piele, pe care trebuie să o masați până aceasta dispare complet in piele.

Nu uitați din nou de regula de 2 ore  – dacă ai aplicat crema cu protecție solară cu o oră înainte de a ieși din casă, va trebui să o reaplici la o oră după ce ai iesit , pentru a respecta cele 2 ore. Ele se calculeaza de când produsul ia contact cu pielea, nu cu soarele.

4. Ce zone ale corpului sunt adesea omise cand vine vorba de protecția solară?

MD: Cancerul de piele poate aparea pe orice zona de pe piele, indiferent daca aceasta a fost sau nu expusă la soare, asta e de retinut în primul rând. Din experiența mea pot spune însă că există anumite zone de care parcă am uita când vine vorba de protejarea lor împotriva radiaților solare: vârful urechii si zona din spatele urechii, în jurul ochilor si pleoapele, buzele, scalpul, pee gât în spate, tălpile, zona dintre degetele de la mâini și inclusiv degetele. Cea mai bună metodă pentru a vă asigura că nu omiteți niciun loc este să faceți acest procedeu acasa, după ce ați iesit din dus și v-ați uscat, pentru a nu vă grăbi și a avea parte și de ajutorul oglinzii.

5. Cum rămâne cu scalpul si buzele?

MD: Părul ajută la protejarea scalpului de radiațiile ultraviolete într-o anumită măsură, însă ai nevoie de mai multă protecție decât atât în special dacă ai probleme cu părul (fir subțire, rar) sau suferi de alopecie. Aproximativ 10% din melanoame apar în zona scalpului, deci trebuie avuta puțin mai multă grijă cu această zonă a pielii și ar fi ideal dacă ne-am obișnui să purtăm pălării (mai mult pentru eficacitate și nu pentru aspect) și să aplicăm generos produs cu SPF și pe scalp acolo unde părul ne-o permite. Există produse special formulate pentru zona scalpului care nu vor lăsa reziduri la nivelul părului.

Buzele (și în mod special cea inferioară) sunt zone unde cancerul apare mai des deoarece sunt părți ale corpului expuse la soare zilnic și de cele mai multe ori neprotejate. Carcinomul bazocelular și cel cu celule scuamoase pot fi repercusiunile neaplicării unui produs de hidratare a buzelor cu protecție SPF de minim 15 atunci când ieși din casă vara sau stai la plaja sau în piscină.

 

6. Femeile însărcinate au voie să se expună soarelui?

MD: Există studii care demonstrează că radiațiile solare distrug rezervele de acid folic din organism, iar acesta este extrem de important în dezvoltarea fătului în primele 3 luni.  Pe lângă asta, insolatia sau arsurile solare sunt de asemenea repercusiuni pe care femeia însărcinată cu siguranță si-ar dori cu orice preț să le evite. Totusi nu putem să nu mai iesim din casă dacă suntem însărcinate, deci recomand evitarea expunerii la soare prelungite (de tip plaja – in special în intervalul 10-16) folosirea constanta a produselor cu protecție solară și hidratarea intensa.

 

7. Sunt produsele de makeup și cremele hidratante cu SPF de încredere?

MD: Există numeroase creme hidratante care au ingrediente ce oferă o protecție împotriva ultravioletelor de 15 sau chiar mai mare, care sunt excelente pentru utilizarea pe parcursul activităților de zi cu zi, când expunerea la soare este de cateva minute ici colo.  Totusi, dacă lucrezi afară sau petreci mult timp în aer liber  ai nevoie de un SPF de cel puțin 30, rezistent la apa și cu spectru larg, care să reziste pe pielea ta. Folosind un fond de ten,  sau un primer cu protecție solară sunt moduri bune de a avea extra grija de pielea ta, dar nu ar trebui să te bazezi niciodată pe doar pe ele ( au protecție foarte mică și cele mai multe nu sunt de spectru larg). Pentru o protecție optimă a pielii feței ideal este să aplicăm cremă cu protecție solară sub machiaj. De asemenea, ar trebui sa se știe că folosirea a două produse cu SPF 15 nu înseamnă SPF 30 pe piele.

 

8. Unde introducem o crema cu SPF în rutina de îngrijire a tenului?

MD: Cremele cu protecție solară special formulate pentru față au de obicei emolienți si uleiuri în formula lor astfel încât să ofere și hidratare a tenului. Totuși, iarna s-ar potrivi mai degraba separarea lor, căci tenul suferă un pic mai mult din cauza deshidratării în perioadele mai reci. Pentru a știi în ce ordine să folosești produsele cosmetice de față trebuie pur si simplu să le aplici în funcție de densitatea lor. Începi cu cele mai puțin dense, și termini de obicei cu SPF-ul care are cea mai mare densitate dacă e unul mineral. Dacă deci optezi pentru un produs 2 în 1 cremă hidratantă și SPF îl vei introduce în rutina ta de îngrijire în funcție de consistența lui, însă de obicei spre finalul rutinii, iar dacă optezi să folosești 2 produse separate vei aplica mai întâi crema hidratantă apoi SPF-ul.

 

9. E adevărat că SPF-ul usucă pielea?

MD: Depinde foarte mult. Unele creme cu protecție solară conțin alcool care tinde să usuce pielea. Pentru cei care vor să evite aceasta problemă sau pentru cei care au un ten sensibil si reactiv este bine să caute formule de creme cu SPF care nu conțin alcool. Când vine vorba de etichete, alcoolul pe care unii doresc să îl evite mai este trecut ca etanol sau SD alcool, dar tot ce presupune cetyl, stearyl, cetearyl alcool sunt forme de alcool gras care joacă rolul emolienților, ajutând la hidratarea pielii.

 

10. Trebuie să aplicăm SPF și când stăm în casă?

MD: DA! Razele ultraviolete sunt emanate zilnic, la orice ora, idiferent de sezon. Chiar dacă afară sunt nori sau plouă, soarele este în continuare pe cer și trimite către Pământ radiații. Ar trebui să conștientizăm asta. Atâta timp cât stai lângă o fereastră sau mergi cu mașina, ești expus ultravioletelor, dacă geamurile tale nu sunt cu protecție UV. Deci, pentru uz zilnic recomand o cremă hidratantă cu un SPF – 30 cand știi că nu te expui soarelui perioade lungi de timp.. aplicată pe fată, gât decolteu, brațe și mâini (cand stai în casă).

 

 

CONCLUZII : Ai grijă de sănătatea pielii tale, folosește des și corect SPF, nu uita de scalp și buze, evită să stai la plajă dacă ești însărcinată și aplică SPF 30 zilnic la finalul rutinei tale de dimineața. Până la următorul articol aștept întrebările sau comentariile voastre aici sau pe canalele de social media.

Spor la aplicare!

Citirea durează: 8 minute