Nu știu dacă și voi pățiți la fel, însă eu, de când noile reguli sanitare au intrat în vigoare și purtăm (sper că toți) măști atunci când ieșim din case, am început să observ probleme ale tenului pe care înainte nu le aveam. De la mici coșuri până la piele roșie, mâncărimi și iritație pe zona pomeților și in jurul bărbiei, le-am avut pe toate și nu am să mint, mi-au cam dat dureri de cap. Dacă și tu ai ten iritat de la mască, vei găsi în acest articol câteva lucruri (testate cu succes) pe care ar trebui să le știi și care te-ar putea ajuta în prevenirea sau tratarea acestor probleme.

Ce se întâmplă sub masca chirurgicală?

Dacă ar fi să descriu cel mai bine mediul pe care masca îl creează, v-as pune să vă imaginați o saună cu aburi. Umiditate mare, căldură, transpirație. Sună destul de sufocant scos din context, și exact acesta este efectul produs asupra tenului tău. Pielea se încălzește constant, produce și eliberează mai mult sebum și transpirație decât în mod normal, care ulterior sunt blocate pe suprafața tenului tău și se acumulează pe toată durata zilei (de cele mai multe ori in combinație cu machiaj).

Prin prezenta constantă a bacteriilor  dar și a toxinelor eliminate prin transpirație se creează mediul perfect pentru apariția  acelor coșuri cu care ne trezim peste noapte (în special acele dintre noi care avem tenul mai gras/ seboreic, predispus la acnee).

În plus, frecarea măștii de pielea feței sau o barieră a pielii compromisă anterior sunt principalii dușmani ai persoanelor care au tenul rozaceic, sensibil sau chiar puternic deshidratat. Chiar dacă au scăpat de posibilele coșuri mici și inestetice pe care le-ar putea avea, sunt șanse mari ca iritația, roșeața, chiar pielea ușor umflată sau mâncărimile să fie coșmarul lor în această perioadă.

Dacă în această perioadă te confrunți cu dermatită de contact, o reacție alergică la mască în sine, eczemă sau orice altă boală a pielii, acest articol nu este destinat ție, sfatul meu este să îți contactezi cât mai repede medicul dermatolog și să ceri un sfat profesionist/ medical.

Îngrijirea și calmarea pielii

Fii foarte atentă atunci când îți cureți pielea. Dacă ea este deja atât de iritată încât gelul tău de curățare care funcționa perfect pentru tine până acum ceva timp acum începe să îți creeze senzație de înțepături la nivelul pielii, trebuie să te oprești din a-l folosi. Alege unul mai puțin puternic, cu proprietăți și ingrediente mai degrabă calmante ale pielii și cât mai hidratant. Există și varianta în care tenul tău e extrem de afectat de ce i se întâmplă în această perioadă și nu va suporta deloc produse de curățare chimică. Pentru aceștia dintre voi recomand simpla clătire a tenului cu apă călduță (atenție, nu fierbinte) a feței și evitarea aplicării a oricărui alt produs cosmetic în afară de o cremă calmantă, hidratantă. Ps – poți chiar să încerci înlocuirea apei de la robinet cu apă filtrată pentru a evita și mai mult potențialii iritanți.

Un truc simplu, la îndemâna oricui și totuși extrem de eficient când vine vorba de calmarea pielii iritate – este aplicarea unei măști de ovăz. Funcționează întotdeauna, pe toate tipurile de ten, are efect instantaneu de calmare a pielii iritate și extrem de iritate, calmează mâncărimea pielii și usturimea ei. Găsești rețeta completă aici.

O altă „regulă” pentru a îți ajuta pielea în această perioadă este renunțarea temporară la folosirea ingredientelor active de orice fel. De la acizi (AHA, BHA) până la vitamina C sau produse care conțin retinol sau orice altă formă a vitaminei A. Toate sunt de evitat complet atât timp cât pielea ta deja suferă o traumă. Știu că poate fi tentant să aplici produse peste produse care îți promit că omoară bacteriile sau te scapă de coșuri și care știi că în mod normal ar funcționa, însă crede-mă, îți vei face rău singură, riscând totodată să transformi o problemă  mică în una mult mai mare.

În schimb, aplică cât de des poți o cremă cu proprietăți calmante, hidratantă. Te sfătuiesc însă să le eviți pe cele foarte ocluzive (în special dacă ai un ten seboreic) ele creând o peliculă care poate încuraja apariția acneei. Potrivite pentru tine sunt cele pe bază de apă. Persoanele cu tenul uscat, puternic deshidratat sau ten matur pot folosi (în special seara) creme hidratante mai dense, care asigură mai mult timp retenția apei la nivelul pielii. Ce e important însă în această perioadă e ca acea cremă să îți și calmeze pielea și să o ajute să își refacă bariera.

 

Pentru astfel de rezultate caută în creme ingrediente precum:

Ovăz (oatmeal)  – tratează și calmează iritațiile și senzațiile create de ele.

Ulei de tamanu (tamanu oil) – ingredient ce e dovedit că ajută la cicatrizarea si recuperarea pielii, regenerarea ei, eliminarea petelor pigmentare și cicatricilor lăsate de acnee, un foarte bun înlocuitor al vitaminei A sau vitaminei C în rutina zilnică

Ulei de măceșe (rosehip seed oil)  – bogat în acid linoleic care e dovedit că ajută la restaurarea barierei pielii

Ceramide, squalane, fitosterol – ingrediente pe care pielea ta în mod normal le are atunci când e sănătoasă și bariera ei nu e compromisă. (fitosferolul este un ingredient asemănător  colesterolului, din plante)

Niacinamide – sau vitamina B3, ingredientul care le face pe toate (de la anti-îmbătrânire, refacerea pielii, uniformizarea texturii ei, până la prevenirea sau tratarea acneii) foarte versatil, pe care multe tipuri de ten îl tolerează. Deși intră la categoria ingredientelor active, este unul dintre cele mai blânde, iar recomandarea mea pentru această perioadă ar fi să nu îl folosiți singur (sub forma pură) ci preferabil în compoziția unor creme împreună cu alte ingrediente.

Aloe vera, gălbenelele (calendula) mușețelul (chamomile) – celebre deja, le știm cu toții așii din mânecă atunci când vine vorba de calmarea rapidă a pielii iritate.

Pantenol (panthenol) – o vitamină cu proprietăți de penetrate a pielii și asigurare a unei hidratări intense, în profunzime. De asemenea, folosit pe perioade mai lungi, are proprietăți antiinflamatoare.

Oxidul de zinc (zinc oxide) – este un alt prieten care te va ajuta să lupți împotriva iritației. Des prezent în cremele cu protecție solară, puțini știu însă că oxidul de zinc este unul din ingredientele constant regăsite în cremele menite să trateze iritațiile destinate inclusiv bebelușilor, datorită proprietăților sale calmante. Un bine cunoscut produs care conține oxid de zinc este celebra cremă CICAPLAST a celor de la La Roche Posay, spre exemplu.

Nu în ultimul rând, dacă te confrunți momentan cu un ten rebel și iritat datorită purtării măștii chirurgicale, cremele tale (sau produsele cosmetice în general) ar trebui să fie de asemenea  fără parfum, un ingredient extrem de des utilizat din păcate în industria cosmeticelor dar care este un imens factor iritant pentru cei mai mulți dintre noi.

Pe parcursul zilei, când porți masca

Știu că e greu, dar dacă observi că pielea ta reacționează la purtarea măștii și te confrunți unul din efectele menționate mai sus în articol, încearcă să renunți la purtarea machiajului. Pentru mulți dintre noi un fond de ten de o consistență mai densă sau aplicarea a multor produse de makeup unul peste altul oricum favorizează apariția coșurilor prin blocarea porilor chiar și când nu avem un factor în plus care să ne ajute la asta, precum masca. Încearcă să îți amintești că sănătatea pielii tale e mult mai importantă, iar o problemă a pielii ignorată sau netratată corespunzător poate aduce după ea cicatrici sau alte urmări mult mai inestetice și greu de corectat.

Alege să porți sub masca ta un ten simplu, curat, fără machiaj pentru câteva săptămâni și dă-i pielii tale timpul necesar să se refacă, să se regenereze. Pe parcursul zilei, alege deci o cremă hidratantă care să intre imediat în piele, de preferabil cu puține ingrediente și cu factor de protecție solară, măcar 30.

Încearcă să nu îți atingi des masca sau restul feței cu mâinile, și dacă este posibil schimbă odată la 2 ore maxim masca pe care o porți.

În speranța că acest articol îți va fi de folos și că vom ieși cu tenul cel puțin la fel de sănătos din această pandemie precum eram înainte, vă urez spor la îngrijire!

Citirea durează: 7 minute