Dacă ești aici există mari șanse să fi citit articolul meu despre pielea iritată și reacțiile pe care purtarea măștilor chirurgicale fără o îngrijire responsabilă a tenului ni le pot aduce. Dacă te numeri printre cei care au observat zone roșii, mici coșuri care apar peste noapte sau chiar mâncărimi sau usturime la nivelul pomeților sau bărbiei după o zi în care tenul tău a stat multe ore acoperit de mască, îți sugerez să încerci această rețetă de mască cu fulgi de ovăz pentru calmarea pielii iritate, care face minuni.
De ce ovăz?
Ovăzul este vedeta atunci când vine vorba de tratarea pielii iritate, având atât proprietăți exfoliante cât și hrănitoare. Fulgii de ovăz ajută la refacerea barierei pielii tale, ovăzul fiind plăcut atât de tenul sensibil sau uscat cât și de cel gras sau acneic. Combate iritația la nivelul pielii datorită proprietăților sale antiinflamatoare, conține saponine (substanțe chimice care curăță) prin urmare ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la nivelul pielii, absoarbe sebumul, ajută la curățarea porilor și ameliorează aspectul tenului acneic.
De ce avem nevoie?
- 3 linguri de ovăz (aveți grijă să nu conțină arome)
- 1 lingură apă caldă
- 1 lingură de miere
Pentru a ajunge la o consistență care să ne favorizeze aplicarea ei pe ten, amestecăm toate ingredientele cu ajutorul unui blender. Aplicam apoi pe toată fața (evitând zona ochilor) și așteptăm să se usuce, apoi clătim fața cu apă călduță, înlăturând masca fără a freca pielea sau a trage de ea. Uscam cu un șervețel, prin mișcări de tapotare.
Nu aplica masca mai des de 2 ori pe săptămână.
Sheet mask cu ovăz
Dacă sunteți iubitori de măști de tipul celor „sheet mask” sau pur și simplu vreți ceva ușor de preparat, rapid și nu aveți chef să apelați la un blender, poți face asta:
- Pune ovăzul într-un bol (aprox. cantitatea unei porții pentru o persona) apoi toarnă apă peste și lasă-l la înmuiat.
- Când apa a devenit alba și si-a pierdut transparența (asemănătoare celei care rezultă după spălarea orezului) folosește-te de câteva dischete demachiante pe care, după ce le-ai îmbibat în apa de la ovăz aplică-le pe ten, pe zonele cu probleme, zonele iritate, sensibile.
- Reține, nu lăsa dischetele să se usuce pe ten, nu trebuie să apelezi la extreme. Câteva minute de câteva ori pe săptămână este exact ajutorul de care tenul tău are nevoie.
- Dacă simți imediat după aplicare senzații de înțepături, oprește procedeul și clătește fața cu apă călduță, s-ar putea să fii alergic/ă, caz în care încearcă să eviți inclusiv achiziționarea cremelor care conțin ovăz.
- Nu în ultimul rând trebuie să știi că în serile în care apelezi la măștile cu ovăz e bine să îți menții rutina de îngrijire la un nivel de bază (oricum un ten iritat cere asta) și să eviți complet folosirea unor ingrediente active puternice precum acizii AHA sau BHA sau orice formă de vitamina A sau C.
Dacă ai întrebări, nelămuriri sau pur și simplu ai testat masca cu fulgi de ovăz și ai văzut rezultate, te aștept în comentarii!
Chiar vă încurajez să-mi scrieți atât despre problemele voastre cu tenul cât și despre rezultatele bune pe care le-ați avut și ce a funcționat pentru voi, mă bucură întotdeauna discuțiile despre skincare și cine știe, poate găsim o rețetă personificată care să te ajute în lupta cu un ten încăpățânat!

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!