Cuvântul cheie când vine vorba de machiaj este armonia. De la culori și până la tehnici toate trebuie gândite astfel încât să complimenteze modelul, iar forma feței are un rol extrem de important când vine vorba de realizarea unui machiaj plăcut ochiului. Deoarece fața este primul lucru pe care îl observăm la o persoană și realitatea este că de cele mai multe ori contribuie la formarea unei prime impresii (estetice cel puțin), chiar și cele mai mici greșeli sau neconcordanțe între forma feței și tunsoare, purtarea unui accesoriu sau machiaj duc la distrugerea acelei armonii despre care vă vorbeam și creează privitorului senzația că ceva nu este în regulă, exact opusul a ceea ce ne dorim cu toții.

O bună cunoaștere a formei feței tale te va ajuta atât în luarea unor decizii când vine vorba de machiaj cât și în alegerea ochelarilor de soare sau vedere, tunsorilor, bijuteriilor, tipului de decolteu sau pălăriilor care ți se potrivesc, așa că hai să nu mai pierdem timpul și să trecem la măsurare!

Înainte de a măsura forma feței

Pentru a calcula proporțiile feței tale ai nevoie de o oglindă mare, în care să îți vezi inclusiv gâtul și pieptul, apoi trebuie să ții cont de următorii pași:

 • Uită-te drept în față, având grijă să nu îți miști capul în sus, jos sau laterale.
 • Relaxează complet mușchii feței și evită să zâmbești (pentru că ți se vor alungi și ascuți trăsăturile).
 • Prinde-ți părul astfel încât să ai fața complet liberă.
 • Ai grijă ca lumina în care te observi să fie una naturală deoarece cea artificială poate crea umbre care îți distorsionează  ușor proporțiile feței și le fac să pară mai mici.
forma fetei 4 (1)

Cum măsurăm forma feței?

Trebuie sa trasăm imaginar (sau pentru cine vrea extremă precizie cu un creion dermatograf) 4 linii pe fața noastră:

 1. O linie verticală care pornește de la rădăcina părului, în mijlocul frunții și se termină la capătul de jos al bărbiei (și care ne împarte fața în 2 părți egale)
 2. Trei linii orizontale pe lățimea feței, astfel:
 • Una la jumătatea frunții
 • Una sub ochi (de la o tâmplă la cealaltă)
 • Una deasupra buzelor

Cum calculăm forma feței

După ce ai înțeles felul în care trebuie împărțită fața pe lungime și lățime, va trebui să calculezi următoarele aspecte:

 • Cât de lată este fruntea în punctele mărginașe în comparație cu aceleași puncte corespunzătoare bărbiei?
 • Cât de proeminenți sunt pomeții în comparație cu marginea frunții și a maxilarului?
 • Lățimea maxilarului în comparație cu cea a frunții
 • Lungimea feței

Pentru o măsură exactă poți folosi centimetrul și îți poți nota rezultatele, pentru a le putea compara ulterior.

Care sunt principalele forme ale feței

Felicitări! Ai avut răbdare și curiozitate să duci acest proces până la final iar acum trebuie să afli ce spun rezultatele măsurătorilor despre forma feței tale! Mai jos vei regăsi principalele forme ale feței și proporțiile lor, astfel încât să poți determina repede și clar în care anume te încadrezi.

 1. Fața ovală: lățimea feței intră o dată și jumătate în lungimea acesteia. Dacă măsurătorile te-au adus aici, ești o norocoasă! Fața ovală este considerată fața ideală, care se pretează la orice tunsoare și tehnică de machiaj, nefiind nici prea lată, nici prea lungă.
 2. Fața rotundă: Lungimea este aproximativ egală cu lățimea, chipul este similar cu cel oval, dar mai scurt, cu maxilar rotunjit – ceea ce de obicei înseamă că posesorii unor fețe rotunde par mai tineri decât sunt!
 3. Fața alungită: Este asemănătoare cu cea ovală, dar lungimea ei este mai mare iar lățimea mai mică. O formă alungită se poate aplica la toate celelalte tipuri de fețe, mai puțin cea rotundă.
 4. Fața pătrată: Fruntea ta este la fel de lată ca și maxilarul, iar unghiurile chipului sunt mai pătrățoase și accentuate.
 5. Fața triunghiulară: Maxilarul tău este mai lat decât fruntea, ce are o formă îngustă. Ca și în cazul feței rotunde, probabil nu îți arăți vârsta.
 6. Fața în formă de inimă: Ai acest tip de față dacă zona cea mai lată a feței tale este cea a pomeților, cu fruntea și maxilarul de o lățime similară și, în general, o bărbie ascuțită.
 7. Fața în formă de diamant: la tine pomeții sunt cei mai proeminenți, iar spre deosebire de fața în formă de inima, fruntea ta este mai lată vizibil decât maxilarul.

În speranța că veți găsi util acest articol și ușor de pus in practică, vă las să vă măsurați și descoperiți forma corectă a feței voastre, ca un prim pas spre un machiaj corect și promit să revin zilele ce urmează cu un articol despre cum machiem corect fiecare formă a feței. Pana atunci, vă aștept în comentarii, chiar sunt curioasă de rezultatele voastre.

Citirea durează: 4 minute