Despre nutriție și frumusețe toată lumea știe câte ceva. Nu de azi de ieri sunt în top printre subiectele de interes ale multora dintre noi. Totuși, când vine vorba de ele, mi se pare că discutăm mult și facem prea puțin. Și când zic asta să nu credeți că mă exclud pe mine…ci din contră.
Interior și/sau exterior?
Discutam acum câteva zile cu o prietenă despre un anumit produs de skincare și la un moment dat mi-a zis ceva care m-a pus pe gânduri. Inițial nu am fost de acord cu felul în care privește lucrurile (încă nu sunt, parțial) însă dreptate avea (și chiar mare) din anumite puncte de vedere.
Subiectul era raportul calitate/preț al unor produse, și concluzia ei era că nu ai nevoie de tot ce îți spune industria de beauty că ai nevoie…și că poate ar trebui să ne întoarcem cu privirea spre femeile care arată foarte bine și nu au avut o rutina cu X produse de skincare toată viața lor.
Discuția e tare faină și promit să revin cu un articol asupra prețurilor produselor cosmetice și cum ar trebui să ne dăm seama ce merită și ce nu, dar o lăsăm pe altă dată momentan.
Mi-au rămas însă în minte după această discuți (trebuie să recunosc) câteva întrebări: Când am început să ne concentram mai mult pe exterior decât pe interior? Oare tot ce punem pe exterior este degeaba? Se exclud una pe cealaltă? Este nutriția în concurență cu industria de frumusețe sau sunt mai degrabă colege de breaslă?
Părerea mea sinceră? Sunt ambele la fel de importante, atât pentru sănătatea fizică cât și cea mentală. Uităm că nu e vorba de nicio competiție și că în viață în general mai rar dai de adevăruri absolute; și de cele mai multe ori lucrurile sunt mai mult gri decât albe sau negre, fie că ne place fie că nu. De aceea ne și vine greu uneori să le încadrăm în categorii. (subiect profund și interesant, de ținut minte pentru o discuție ulterioară)
Când vine vorba strict de pielea noastră, important e să ne aducem aminte că avem de-a face cu un organ, prin urmare sănătatea este întotdeauna (sau ar trebui să fie daca încă nu e) principala noastră preocupare. Apoi vine aspectul. Nici el nu e mai fraier totuși, fiindcă ce să vezi.. de cele mai multe ori aspectul îți indică sănătatea. Știu, interdependente sunt căile dermatologiei…
Acum mai rămâne întrebarea de pe buzele tuturor: Cum e mai eficient să abordăm pielea? Cu tratamente și îngrijire prin atenție sporită la ce mâncăm și cum ne odihnim? Sau să ne asiguram o rutina de îngrijire a feței bogata în vitamine și antioxidanți și suntem safe?
Răspunsul e… ambele. Nu se poate una fără cealaltă. Nu poți mânca porcării, să ai o rutina cu 20 de pași și un frigider întreg de skincare și să te aștepți să arate bine tenul tău.
La fel cum nu e destul doar sa mănânci sănătos și să uiți să mai aplici o crema hidratantă și niște ingrediente active de care pielea ta îți transmite că are nevoie. Aici știu că sunt mulți care sigur m-ar contrazice.. dar explicația este simpla, si nu vine de la mine ci de la această știință minunată care se numește medicină și care studiază întregul nostru organism.
Ea ne spune că orice aliment am ingera, substanțele sănătoase, nutritive din el sunt trecute în sânge, sânge care le transportă mai apoi la toate organele din corp. Deci, pielea e și ea pe acolo, dar nu e singura. Vedeți voi, până la urmă problema ”tratăm de la interior sau de la exterior” e simplă.
Imaginează-ți că pielea ta e un copil care are o cutie de bomboane. Poate alege să o ducă la școală și să o împartă cu toți colegii de clasă (caz în care își îmbunătățește relațiile sociale și își satisface și el pofta de dulce, dar parțial), sau poate alege să mănânce câteva în fiecare seară, singur, la el acasă în camera lui (caz în care deși e puțin egoist, își satisface nevoia de dulce după bunul plac).
Părerea mea e că sănătos ar fi să le facă pe ambele. Așa e și cu pielea. Câteodată pielea are nevoie de mai mult decât ”o bomboana”, iar atunci intervine nevoia aplicării topice a produselor de skincare.
Despre somn și ce rol are el în toată povestea asta cu pielea vă promit că vorbim altădată, in articolul de astăzi mă voi concentra în special pe ajutorul dat pielii noastre prin nutriție și alimentație.
Așadar, după cea mai lungă introducere în context scrisă pe vreun blog vreodată 😊 povestim în sfârșit despre alimente pe care e bine să le ai în vedere dacă vrei să ai o piele sănătoasă – și, implicit, frumoasă.
A zis cineva struguri? Sau poate vin?
Poate ai auzit, sau poate nu (dar auzi acum) de resveratrol. Acesta este un polifenol (antioxidant) care se întâlnește în strugurii roșii. De ce e bun resveratrolul ăsta? Păi în primul rând pentru că face ce fac toți antioxidanții și anume ajută la repararea daunelor create la nivelul pielii de expunerea la soare și poluare, face ca pielea să se repare singură mai repede. In plus, resveratrolul în special are proprietatea de a contribui la prevenirea apariției celulelor cancerigene, lucru pe care chiar medicii sunt foarte drăguți să îl amintească din când în când.
Deci, când treci pe la piață și când e sezonul lor, neaparat pune mâna pe niște struguri roșii/ negri, iar dacă nu ești mare mâncător de fructe stai din când în când cu o persoană dragă ție la un pahar de antioxidanți îmbuteliați.. Vinul roșu este una dintre cele mai bogate surse de resveratrol.
Există pe piață câteva produse cosmetice care pretind că fac minuni și care au la bază resveratrolul ca ingredient principal, studii au arătat însă că polifenolul este foarte greu de stabilizat astfel încât să nu oxideze la contact cu aerul și rezultatele de succes au fost puține și nu atât de eficiente ca efect precum consumul lor in forma pură.
Deci, lăsați cremele și apucați-vă de mâncat struguri sau băut vin!
Nu se poate fără C
Dacă nu te-a bombardat până acum toată social media și toate brand-urile de skincare cu vitamina C, vreau să știu cum ai reușit? Unde ai fost până acum? Cum ai scăpat?
De fapt n-ai scăpat că-ți zic eu acum.
Că e populară știm cu toții. Puțini știu însă ce o face atât de importantă de avut în vedere dacă ne dorim să îmbătrânim frumos și cât mai târziu posibil.
Vitamina C este esențială pentru formarea colagenului la nivelul pielii…acel ”lipici” care ține celulele pielii laolaltă și face ca pielea ta să fie fermă. Pe măsură ce îmbătrânim pielea noastră își pierde din elasticitate și e normal să aibă nevoie de ajutor din ce în ce mai mult. De aceea este foarte important ca tot timpul să ai în vedere o dietă bogată în fructe și legume care conțin cantități mari de vitamina C (mai mult legume decât fructe dacă ții la siluetă) și de la un punct încolo odată cu înaintarea în vârstă să suplimentezi cu un ser sau o cremă cu vitamina C care să facă parte din rutina ta de îngrijire a pielii. Să nu uităm, pielea e ca un gard…degeaba ai grijă să arate bine și să fie structura ok doar pe interior dacă nu vii să consolidezi și partea din afară.
Mai ales în contextul în care, vrem nu vrem, (unii mai mult decât alții) ne expunem la soare, soare care atacă și el structura pielii făcându-o să îmbătrânească mai repede și să își piardă fermitatea.
De aceea vitamina C este des asociată cu protecția solară și recomandată ca aplicare topică dimineața înainte de aplicarea cremei cu protecție solară, ea având și acest rol de a neutraliza radicalii liberi. Sunt multe de spus despre toate proprietățile vitaminei C și cât bine face ea organismului nostru, poate discutăm despre toate într-un articol separat, când stăm mai mult pe subiect la un pahar de vin roșu și o salată cu mult ardei gras 😊 nu?
Ce-ar fi viața fără…pește!
Aici lucrurile sunt simple. Pe lângă faptul că e o alegere alimentară prietenoasă fiindcă te ajută să mai scapi de kilogramele în plus, peștele este o foarte mare sursă de uleiuri sănătoase, din acelea care te fac să nu mai ai riduri. Da, da… înainte de a încerca toate cremele antirid de prin farmacii, ai grijă să ai o dietă în care peștele să fie un element constant.
Dacă te-am pierdut la cuvântul pește, pentru tine soluția sunt suplimentele cu ulei de pește. Ia-le. Îți ajută și pielea dar și inima, și-ți scad nivelul colesterolului din sânge.
Dacă totuși ești consumator/oare de pește, nu alerga doar după somon cum fac majoritatea. Poți salva bani făcând. o alegere la fel de sănătoasă în același timp dacă îți îndrepți atenția spre pești precum macroul, sardine sau anșoa (fara sare). Bineînțeles, de preferat e să consumi peștele proaspăt, dar nici conservele nu sunt chiar rele dacă ai grijă ca peștele să fie în suc propriu și nu în ulei.
De orice fel, dar proteină să fie!
O lipsă de proteine în dietă îți va afecta vizibil pielea. De ce? Pentru că proteina nu poate fi stocată în corpul nostru, prin urmare atunci când nu ai un aport constant al ei prin alimentație (carne, fasole, pește, etc. – vegetală sau animală) corpul va trebui să se descurce cu ce are…și atunci va apela la structura pielii pentru a-și lua ce-i trebuie. Dacă acest obicei continuă, aspectul și structura pielii vor fi vizibil afectate.
Uleiul poate fi bun!
Dacă observi că ai un ten extrem de uscat, dacă tocmai ai început o rutină care include o formă puternică de vitamina A topică (de tipul adapalene sau tretinoin -la recomandarea dermatologului tău) și te confrunți cu o uscăciune teribilă a feței; sau dacă pur și simplu tenul tău nu mai e așa tânăr cum era odată.. încearcă să îți revizuiești consumul de uleiuri naturale (ulei de măsline, ulei de avocado, ulei de semințe de in) și chiar ouă sau unt. Pielea ta are nevoie de ele pentru a produce sebum, sebum care are rolul de a proteja pielea împotriva factorilor nocivi din exterior, a o lubrifia și a o feri de uscăciune sau umiditate extreme.
Este dovedit că persoanele care au un ten mai gras sunt persoane care ajung să aibă riduri mult mai târziu, și vinovat pentru asta este exact sebumul. Să nu ne mai ferim deci așa de mult de el și să încercăm cu orice preț să-l facem să dispară, așa cum în ultimul timp toată industria de makeup sau beauty ne îndeamnă direct sau indirect și să ne concentrăm mai degrabă pe menținerea unor echilibre la nivelul organismului, prin nutriție.
Raionul legume / fructe
Dacă ai cearcăne sau ești balonat/ă, află că pot fi rezultatul unei inflamații la nivelul pielii. Ce provoacă inflamația respectivă te întrebi? Păi de la stres la zahăr și alimente procesate, alege tu care-ți convine.
Mai bine adu-ti aminte data viitoare cand dai o fugă până la supermarket să nu le alegi pe alea și poposește mai mult la raionul legume fructe. Ca tot vine primăvara și e bogăție de verdețuri pentru ciorbe si salate. Iar dacă e iarnă când citești articolul ăsta, tot nu ai nicio scuză că sunt pline piețele și supermarketurile tot anul de orice îți trece prin minte și ai pune pariu că nu vei găsi că nu e ”de sezon”. Sunt ele de import ce-i drept, dar tot te ajută mai mult decât o pizza sau o porție de paste.
Apropo, la legume cu cât mai mult cu atât mai bine. Iți explic și de ce: pielea noastră este ultimul organ din corp care primește minerale și nutrienți…cum ar veni e ultimul copil din clasa aia în care se împart bomboanele. Nefiind printre organele cu prioritate, primește deci ce mai rămâne. Dacă aportul tău de vitamine și minerale este mare datorită alimentației bogate în legume și fructe, atunci pielea ta are șanse mai mari să se mai aleagă și ea cu ceva.
Dacă însă știi că mănânci legume de Paști și de Crăciun și așa vrei să rămână lucrurile în continuare, mai bine ai în vedere suplimentarea dietei cu niște vitamine și minerale (recomandate de medic după un set de analize) și niște produse de skincare care să pompeze puțină viață în pielea ta.
Fructele și legumele sunt și ingrediente ideale pentru măștile pe care ți le poți prepara acasă. Găsești câteva rețete de astfel de măști de piele aici.
Mănâncă nuci pe unde-apuci
Nucile și alunele de pădure te îngrașă în cantități mari. Cu măsură și înțelepciune integrate în dieta ta însă, ele îți vor aduce aportul de vitamina E de care ai nevoie și pe care chiar ți-l dorești. Spun ți-l dorești pentru că vitamina E este cea care îți va oferi o piele uniformă ca și culoare, sănătoasă și cu o strălucire pe care niciun iluminator nu ți-o va egala.
Doza de Vitamina A
De câteva ori pe săptămână, mănâncă o salată. Și când zic salată mă refer la una care să-ți aducă aportul necesar de vitamina A. Alege deci ingrediente de culoare portocalie (morcovi, cartofi dulci, dovleac) sau chiar roșii, plus orice fel de legume verzi (broccoli, spanac, etc.)
Dacă nu ești vegetarian sau nu ai o problemă cu mâncatul organelor, trebuie să știi că cea mai mare cantitate de vitamina A se găsește în ficatul animalelor. O portie de ficăței cu salată este deci una dintre cele mai bune combinații alimentare pe care le poți face.
Zahăr și făină – cel mai mare NU
Zahărul procesat și făina albă în 90 la sută din cazuri îți vor cauza probleme la nivelul tenului (și al greutății) la un moment dat. Când spun probleme mă refer la o piele cu aspect îmbătrânit, nesănătos și riduri premature.
Prin procesul numit glicație zahărul se alătură proteinelor și lipidelor de la nivelul pielii și dă naștere unor molecule noi artificiale cate îți atacă colagenul și elastina, responsabile pentru fermitatea și elasticitatea pielii. Odată ce aceste molecule ajung în sânge, ele împiedică hrănirea pielii cu nutrienți naturali. Colagenul din piele își va schimba tipul de la colagen de tip 3 (cel mai puternic) la colagen de tip 1 (cel mai slab) iar astfel pielea ta va fi extrem de vulnerabilă, mai ales în contact cu soarele.
În urma acestui proces pielea ta va deveni mai rigidă, pot apărea riduri, linii fine sau chiar zone cu pete depigmentare.
În plus, zahărul face ca nivelul de insulină să crească ceea ce duce implicit și la producerea inflamației la nivelul pielii, un mediu perfect pentru dezvoltarea acneei sau a altor ale afecțiuni ale pielii deoarece zahărul împiedică reproducerea celulelor albe care sunt responsabile cu protejarea corpului împotriva infecțiilor.
Efectele asupra pielii ale unei diete bogate în zahăr sunt destul de ușor de depistat :
- Schimbare aspectului pielii per total ( tenul nu mai are un luciu sănătos și pielea e ternă și obosită)
- Acneea (fie apar coșuri dintr-o dată dacă nu aveai înainte, fie se agravează acneea pe care o aveai)
- Se adâncesc sau apar riduri noi, mult mai repede și mai multe.
- Apar pete pigmentare pe față după expunerea la soare
- Fața se irită mult mai ușor și se agravează eventualele alergii pe care le ai.
Găsești mai multe informații despre efectele zahărului asupra pielii pe site-ul doamnei doctor Mihaela Leventer.
Totuși, trebuie să stabilim clar ce înseamnă o dietă bogată în zahăr sau consumul excesiv de zahăr.
Cu siguranță nu înseamnă că va trebui să îți bei cafeaua fără zahăr de acum sau să nu mai pui vreun desert în gură vreodată. Poți mânca prăjitura ta preferată din când în când, stai fără grijă.
Produsele care sunt de evitat datorită cantității mari de zahăr din ele sunt mai degrabă cele procesate pe care tindem să le consumăm zilnic și care nu ni se mai par un pericol, precum : pâinea albă, bomboane, produse de patiserie, sucuri carbogazoase, etc.
Un bun obicei este să citești etichetele produselor pe care le cumperi și să știi că acolo vei găsi zahărul sub mai multe denumiri, printre care: glucoză, lactoză, melasă, caramel sau fructoză.
Dacă te-ai hotărât să faci câteva schimbări in dieta ta, pe lângă evidenta reducere a contextelor în care consumi zahăr mai sunt și câteva variante mai prietenoase spre care te poți îndrepta și cu care poți înlocui zahărul alb.
Mierea sau zahărul brun sunt un mic pas spre mai bine, iar tenul tău îți va multumi.
Caută culoarea mov
Nu degeaba urlă social media de fete fit care-ți arată ce mănâncă ele pe parcursul unei zile ca să se mențină și de cele mai multe ori vezi pe acolo fructe de pădure.
Antocianidinele – responsabile cu colorarea alimentelor într-o nuanță de roșu închis/ mov sunt unele dintre cei mai buni aliați ai corpului când vine vorba de protecție. Spre deosebire de vitamina C (care este cea mai eficientă în zonele apoase ale corpului) și vitamina E (care funcționează de minune in zonele cu grăsime), antocianidinele funcționează în orice mediu, deci tot corpul tău beneficiază de aportul lor.
Împrietenește-te deci cu strugurii negri, afinele, murele, merișoarele și cu suplimentele sau produsele de skincare care conțin Pycnogenol – un foarte puternic antioxidant cules din scoarța de pin.
Omega, lactatele și coșurile
Știu…sună a titlul unei piese de teatru. Dacă e comedie sau dramă ține numai de noi și cât de mare atenție dăm relației lor de interdependență. Ce vreau să spun cu asta? Păi e simplu..
Sunt tipuri și tipuri de acnee și fiecare are cauzele și tratamentele ei – e discuție lungă și o să revenim la ea într-un alt articol din seria nutritie și frumusete dacă vă interesează să aflați mai multe pe această temă – însă dacă ești una din persoanele care se confruntă cu acnee probabil ai citit sau ai aflat deja de relația toxică dintre lactate și coșuri.
Există un tip de acnee provocată și menținută de consumul de produse lactate, în special lapte. De cele mai multe ori apare în adolescență și motivele sunt:
- Fie o reactie alergică
- Fie consumul in cantitate prea mare de produse lactate (de peste 5 ori pe zi / sau zilnic)
- Fie consumul de produse lactate din surse care nu sunt de incredere ( nu știi dată de expirare, compozitia exactă, etc)
Cum influențează sau chiar provoacă lactatele acnee? Laptele de la orice animal conține și hormoni (iar dacă animalul a fost crescut la fermă special pentru producția de lapte sau carne, inclusiv antibiotice) meniți să-i ajute puiul să crească. Uneori, organismul uman reacționează la acel aport de hormoni și atunci apare acneea datorată lactatelor.
Dacă bănuiești că poate acesta fi un motiv pentru care îți mai apar coșuri din când în când sau ti se agravează o acnee care parcă parcă lua o pauză, poate fi un obicei bun să oprești pentru o scurtă perioadă de timp aportul de lactate și să vezi dacă pielea ta se mai potolește.
Dacă da, atunci cu siguranță ar trebui să vizitezi un medic să vezi dacă ai vreo alergie la lactoza și să îți faci câteva analize care să te ajute să îți dai seama dacă e cazul să renunți complet la lactatele de origine animală sau nu. Nu lua decizii radicale de capul tău, sau fiindcă ti-am scris eu 😊
La polul opus lactatelor sunt uleiurile Omega 3. Un excelent obicei este să le consumi zilnic – fie din surse precum somon, avocado, ulei de in, nuci; fie din suplimente zilnice. Ce combinație miraculoasă ar putea face uleiul Omega 3 și acneea te întrebi probabil?
A fost demonstrat că uleiurile Omega 3 controlează producția de leukotrienă B4 – care poate provoca inflamatii la nivelul pielii sau acnee, așa că data viitoare când mai mergi la cumpărături, nu uita și de Omega 3, în orice formă.
Semințe și fructe de mare
Semințele și fructele de mare sunt alegeri excelente pentru pielea ta fiindcă sunt bogate în zinc, acesta ajutând corpul să creeze două dintre cele mai importante enzime antioxidante.
Seleniu și magneziu sunt și ele foarte importante, dar de obicei le găsiși și pe ele în alimentele în care găsiți și zinc, precum: miere sau polen crud, ciocolata neagră, nuci, semințe crude, leguminoase de tip fasole, năut, linte sau mazăre, ciuperci porcini.
Roșu și portocaliu
Pepenele roșu este delicios și ajută mult în curele de slăbire. Ce poate nu știați despre el este și că miezul lui este bogat în vitamina C și beta-caroten (pe care organismul nostru îl folosește pentru a fabrica vitamina A), iar semințele sunt o sursă bună de vitamina E , seleniu și zinc. Așadar, ideal este să îl consumi cu tot cu semințe… exact ceea ce majoritatea evităm. O bună soluție este să încerci data viitoare să folosești un blender, îți promit că un smoothie de pepene e la fel de bun ca oricare altul, mai ales datorită semințelor. 😊
Și dacă tot am vorbit de beta-caroten, împrietenește-te cu fructele și legumele portocalii sau roșii precum cartofii dulci, morcovii, ardeii sau dovleacul. E o variantă care poate ti-e mai la îndemână decât suplimentele cu vitamina A.
Sare : mai puțin la interior și mai mult la exterior!
Dacă e un lucru pe care cred că tot românul îl știe până acum este că sarea reține apa în organism..nu? Si cam aici se oprește de obicei valul de informații despre sare cand vine vorba de nutriție din păcate.
Nu mi se pare corect să acuzăm zahărul peste tot și să nu ne dăm seama că sarea în exces este la fel de neprietenoasă cu organismul nostru și implicit cu pielea.
Sarea este absolut necesară noua. Dar nu mai mult de aproximativ 3 grame pe zi.
Astea fiind spuse, e de multe ori greu să îți dai seama câtă sare consumi, și cei mai mulți dintre noi nu prea o măsurăm. Eu vă propun totuși să vă faceți un obicei din asta dacă vreți să evitați probleme ale aparatului cardio-vascular și ale rinichilor.
Sunteți deja cu un pas mare înainte dacă înlocuiți sarea iodată din comerț cu varianta (ce-i drept un pic mai scumpă) a sării de Himalaya sau sarea marină. Minus la portofel dar plus la sănătate.
Acum că ne-am lămurit că în dietă consumul de sare trebuie mereu ținut sub control, mă simt datoare să vă prezint și cealaltă latură a sării, cea extrem de benefică pielii noastre, atâta timp cât este folosită în cadrul unor tratamente exterioare.
V-ați întrebat vreodată de ce toată lumea recomandă băile sau scrub-urile cu sare? Răspunsul e simplu:
Local – sarea produce vasodilatatie (fie imediat la aplicare caldă, fie secundară post vasoconstrictie la aplicare rece). Circulația activată și deschiderea porilor permit atât îndepărtarea toxinelor din stratul subcutanat, cât și oxigenarea și hrănirea mai eficiente ale pielii și aceluiași țesut subcutanat de care tocmai am vorbit. Substanțele active conținute în apa sărată sunt astfel absorbite mai eficient și cresc calitatea colagenului.
Cristalele de sare au efect de gomaj fin cu îndepărtarea delicată a celulelor moarte de la nivelul pielii, și uneori baile cu sare pot fi soluția potrivită pentru pielea care suferă mici leziuni, inflamații, dermatite de contact sau atopice sau chiar alergii cutanate. De ce? Pentru că sarea are efect antibacterian.
Așa că data viitoare când faci o baie, aruncă o mână de sare de Himalaya în cadă, îți promit că transformându-o într-un obicei vei vedea cât bine îți poate face sarea, dacă alegi să o folosești mai mult așa decât în dietă.
Nutriție și frumusețe: concluzii
Ar fi așa multe de spus încă și promit să revin cu un articol separat despre vitamine și mineralele de care avem nevoie pentru o piele sănătoasă, până atunci însă aș vrea să vă încurajez să fiți mai atenți la ce vă comunică pielea voastră și să vă raportați la ea și sănătatea ei și prin prisma alimentației.
Este extrem de important ca vara sau în zilele când ne expunem la soare să ne mărim aportul de legume și fructe pentru a-i oferi corpului vitamine (A, C, E) care să-l ajute să protejeze pielea de efectele nocive ale razelor UV, iar iarna să ajutăm pielea să nu se deshidrateze și să își păstreze elasticitatea prin o dietă bogată în uleiuri sănătoase care să mențină secreția de sebum la un nivel optim.
Pe final, aș vrea să vă reamintesc că una dintre cele mai bune metode de a te asigura că în dieta ta nu ai și un aport de toxine este alegerea pe cât posibilă a alimentelor organice, și când spun organice nu mă refer neapărat doar la cele din hipermarket-uri catalogate ca organic… ci și la cele pe care de cele mai multe ori le veti găsi la margine de drum când călătoriți cu mașina prin țară, la cele crescute în grădinile bunicilor sau ale părinților, unde pe lângă dragoste pentru voi și respect pentru natură nu se folosesc E-uri și îngrășăminte de care să vă speriați.
Alegeți totdeauna alimentele cu înțelepciune și nu după aspect. Cu siguranță o dietă concentrată pe substanțele cheie de care organismul nostru are nevoie vă va transforma și aspectul pielii și vă va feri de afecțiuni nedorite, scutindu-vă poate de multe drumuri la farmacie și dermatologi.
Până la articolul viitor din seria nutriție și frumusete, spor la mancat sănătos!

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!