Astăzi vreau să împart cu voi rețetele pentru 6 măști cu aloe vera.

De ce? Pentru că sunt printre cele mai simple de obținut și printre cele mai eficiente. Plantele de aloe vera desi nu sunt ele cele mai arătoase, primesc nota 10 când vine vorba de eficiența lor si beneficiile pe care ni le aduc. Frunzele lor cărnoase sunt pline la interior de un gel  extraordinar de bogat în enzime, nutrienți, vitamine, minerale și aminoacizi, motiv pentru care a fost folosit de-a lungul timpului pentru tratarea unei varietăți de boli ale pielii (si nu numai – astm, diabet, etc).

Iubit mult de industria de beauty pentru ușurința cu care se obține si se poate mixa cu alte ingrediente, aloe vera a devenit repede un VIP printre ingredientele cosmetice.

Poți beneficia de toate efectele pozitive pe care le are asupra pielii tale si daca alegi să-ți achiziționezi un gel aloe vera din comerț (de preferat de la farmacii sau magazine naturiste și să te asiguri că are concentrație de aloe vera peste 98 %), însă dacă ești iubitor de tot ceea ce înseamnă natural și vrei să eviți eventuale substanțe folosite de industria de beauty pentru a conserva produsele, atunci salvează-ți undeva acest articol sau fă-ți un print screen și dacă nu ai deja o plantă aloe vera prin casă, data viitoare când treci pe la Ikea sau pe la florăria ta preferată (sau când faci shopping online) pune în coș si această minunăție de planta, pielea ta îți va mulțumi mai târziu!

De asemenea, simt nevoia să menționez că gelul aloe vera este ideal și pentru păr, promit să revin cu un articol în care să vă prezint și câteva rețete pentru măști de păr cu aloe vera. Până atunci însă, las mai jos rețetele la care eu recurg pentru un ten curat și o piele sanatoasă când am chef de un tratament DIY.

Mască aloe vera și ulei de migdale

Această mască ajută mult la tratarea pielii uscate spre extrem de uscate, scuamoase oferind o hidratare intensă.

Ingrediente: gel aloe vera, ulei de migdale, banană

Rețeta

  • Într-un bol zdrobește o banană cu o furculiță
  • Adaugă două linguri de gel aloe vera
  • Amestecă până ce ingredientele s-au omogenizat
  • Măsoară 3 lingurițe de ulei de migdale
  • Amestecă în forță.

Masca se aplică bineînțeles după ce tenul este spălat si curățat corespunzător astfel încât pielea să fie curată și uscată (nu uita uleiul și apa nu se înțeleg). Ca gel de curățare a feței, e de preferat să optezi pentru unul care nu conține uleiuri in zilele în care știi că urmează să îți aplici masca.

Odată ce toate ingredientele sunt amestecate conform instrucțiunilor de mai sus, vei obține o pastă pe care cu ajutorul degetelor (curate) o vei distribui generos pe toată fața, gât și decolteu (opțional).

Păstrează masca pe față pentru aproximativ 15 minute. După ce acestea au trecut, îndepărtează masca cu ajutorul apei calde (atenție, nu fierbinte!!) Odată ce ai spălat complet masca de pe față, clătește tenul din nou cu apă rece de această dată, pentru a închide porii și a-i ajuta să se micșoreze.

La final, bineînțeles, usucă gentil fața folosind un prosop din microfibre (sau orice alt material care să fie moale, pe care îl folosești doar pentru față) și mișcări de tapotare.

Mască aloe vera și apă de trandafir

Această mască îți va ajuta pielea să combată eventualele infecții, să-și recapete culoarea naturală și să combată decolorarea/depigmentarea. Genială dacă vrei să previi apariția unor coșuri sau observi că tenul tău a devenit mai tern (situație destul de des întâlnită la fumători, spre exemplu).

Ingrediente: gel aloe vera, apă de trandafir, castravete

Rețeta

  • Un castravete mic (cornichon) sau o jumătate de castravete lung (Fabio) trebuie adus în stadiul de piure (fie folosind un blender sau dacă nu ai unul, zdrobește-l cu furculita până obții o pastă)
  • Transferă apoi pasta de castravete într-un bol unde vei adăuga peste ea 1 lingură de apă de trandafir (găsești la plafar de obicei)
  • Peste adaugă 2 linguri de gel aloe vera
  • Amestecă foarte bine

 

Masca se va aplica la fel, pe tenul uscat, folosind degetele pentru a o întinde pe toată fața folosind mișcări circulare mărunte. Lasă masca să acționeze 15 minute maxim și apoi urmează pașii descriși mai sus pentru a o îndepărta (vezi rețeta 1)

Mască aloe vera și suc de roșii

Dacă ai rămas cu niste cicatrici din cauza coșurilor, te lupți să scapi de ele sau pur și simplu vrei o piele mai tonifiată, rețeta asta s-ar putea să te ajute.

Ingrediente: gel aloe vera, suc de roșii (sau o roșie mică)

Rețeta:

  • Într-un bol adaugă 2 linguri de suc de rosii ( atenție recommend să fie de casă pentru a evita iritațiile sau orice reacții ce pot apărea de la conservanții folosiți la cele din comerț!!)

Dacă nu ai suc de roșii îți reamintesc că poți face repede în casă cu ajutorul unui blender. Dacă nici din acela nu ai la îndemână, pur și simplu taie roșia în jumptate și stoarce zeama din fiecare bucată, apoi zdrobește cu o furculiță pulpa până obții consistența unui suc de rosii.

  • După adaugă o lingură de gel aloe vera și amestecă până se omogenizează.

Pentru aplicare și îndepărtarea măștii ulterior, procedează la fel ca in exemplele anterioare.

Mască aloe vera și ou

Asta e masca pe care vrei să ți-o prepari dacă te interesează o piele fermă dar bine hidratată. Masca cu aloe și ou hrănește pielea și ajută la creșterea elasticității acesteia, prevenind liniile fine și ridurile.

Ingrediente: gel aloe vera, ou

Rețeta:

  • Sparge un ou într-un bol
  • Bate-l de câteva ori cu furculița, ca și când ai prepara oul pentru omletă
  • Adaugă în bol 2 linguri de gel aloe vera
  • Amestecă în continuare până ce conținutul bolului devine un lichid pufos/ spumos.

La îndepărtarea măștii, după cele 15 minute, clătește fața cu apă călduță de 2 ori și abia apoi o data cu apă rece.

Mască aloe vera și unt de shea

Grozavă pentru îndepărtarea celulelor moarte, prevenirea apariției coșurilor , hidratarea pielii uscate sau efectului de întinerire a tenului gras.

Ingrediente: gel aloe vera, unt shea, ulei de măsline

Rețeta:

  • Adaugă 2 linguri de aloe vera într-un bol și 2 linguri de ulei de masline
  • Amestecă cu grijă ingredientele
  • Adaugă apoi 2 linguri de unt de shea și amestecă din nou, până ce totul devine omogen

Dacă untul de shea refuză să se topească din cauza temperaturii camerei, poți să îl încălzești la cuptorul cu microunde pentru 5 secunde și apoi amestecă din nou. Dacă tot nu se dizolvă, repeată  procedura până ce untul de shea se dizolvă complet, sau (ideal) pregătește-l cu câteva ore înainte de a face masca, pentru a nu încălzi toată compoziția măștii de foarte multe ori la microunde. De asemenea, dacă e nevoie să apelezi la cuptorul cu microunde, ai grijă să nu aplici masca pe față imediat după, cât uleiurile încă calde, ci asteaptă ca acestea să se răcească.

Procedează la fel ca la măștile anterioare pentru aplicare sau îndepărtarea măștii. S-ar putea să fie nevoie să utilizezi  un prosop umed pentru a te asigura că ai îndepărtat toate reziduurile. Nu uita însă că e foarte important să nu aplici multa presiune și să nu freci pielea prea tare căci vei îndepărta tocmai uleiurile cu care ti-ai dorit să îți hrănești / hidratezi pielea.

Mască aloe vera și miere (sau zahar brun/alb)

Trebuie să recunosc că aceasta este masca mea preferată. Apelez la ea de fiecare dată când vreau să scap de uleiurile si sebumul în exces de pe față, când vreau să îndepărtez celulele moarte, praful și mizeria de pe față (care se adună în pori), când îmi simt fața încărcată și cand observ că mi-am pierdut din acel glow fain al pielii sănătoase. De punctele able și negre nici nu mai menținez căci atunci v-ati îndrăgosti pe loc de această rețetă ușoară și care promite atâtea.

Ingrediente: gel aloe vera, miere (sau zahar brun/ alb) – trebuie să recunosc că eu am ales întotdeauna mierea, mi se pare că aportul ei e mult mai mare din punct de vedere al beneficiilor pentru ten, în plus e și mult mai blândă când vine vorba de exfoliere!! Dacă nu aveti miere prin casă însă, puteti să o înlocuiți cu zahăr.

Rețeta:

  • Pornim prin a adauga 2 linguri de gel aloe vera într-un bol
  • Adaugam apoi 1 lingură de miere ( dacă folosiți zahăr, tot 1 lingură)
  • Amestecați până se topește zahărul

După ce ti-ai curățat tenul cu apă caldă și un cleanser care nu e pe bază de ulei, de preferat ceva hidratant si cât mai basic, aplică lichidul obținut pe întreaga față cu ajutorul degetelor (palmelor) și încearcă să nu pui în exces pentru a evita să îți cadă de pe față (căci e cleios și neplăcut). Dacă folosești miere, îți recommend să aștepti câteva minute (5 măcar) pentru ca ingredientele să aibă timp să acționeze (din experiență îți spun că ai face bine să petreci acele 5 minute întinsă /s undeva, pentru a evita orice posibilitate ca masca să-ți ajungă pe haine). După ce te-ai săturat de așteptat (glumesc..după cele 5 minute) te poți întoarce deasupra unei chiuvete unde vei mai adăuga puțină mască pe față (căci sigur ți-a rămas) și vei începe să masezi ușor tenul, cu mișcări circulare, pentru a profita de efectul exfoliant al mierii.

Dacă ai ales varianta cu zahăr, poți sari peste partea cu așteptatul să intre în piele, căci aici predominanta este exfolierea – deci masezi maxim 2 minute fără să îți terorizezi pielea și apoi clătești cu apă caldă, respective apă rece la final.

Foarte important după acest scrub (fie că ai ales mierea sau zahărul) este să înțelegi că nu mai este nevoie sub nici o formă să aplici în seara sau dimineața respectivă vreun ingredient active puternic, exfoliant precum acizii AHA sau BHA sau produse care să îți usuce sim ai mult pielea. Din contra, concentrează-te intens pe hidratarea pielii !

Dragilor, eu mă opresc aici cu rețetele mele de măști de față cu aloe de tip DIY, nu de alta dar tocmai ce mi-am tăiat o frunză de la propria-mi plantă și mă duc să-mi pregătesc și eu o mască. Nu o fac des (o dată pe lună) și ăsta ar mai fi un lucru important de precizat! Nu consider că produsele de skincare din comerț ar trebui înlocuite cu cele de tip diy, nici nu are rost să comparăm, sunt lucruri total diferite.

Cred totusi că dacă ai la îndemână unele ingrediente despre care știi că îți pot fi folositoare și că îți pot aduce beneficii pielii, atâta timp cât nu exagerezi și te documentezi înainte (inclusiv verifici dacă ești alergic la acel ingredient) poți explora lumea tratamentelor DIY și poți obține rezultate minunate facând-o!

Citirea durează: 9 minute