Da, ai citit corect: vreau să vorbim puțin despre produse cosmetice pe care nu merită să dai banii.

De ce?

Pentru că dacă ești pasionat/ă de skincare sau makeup, dacă îți place să te îngrijești și vrei să arăți bine, dacă folosești internetul și ești prezent/ă pe rețelele de socializare – practic dacă respiri și ești om în 2021 😊 șansele să fii bombardat de către întreaga industrie de beauty cu reclame și produse de care nu ai neapărată nevoie sunt de 100 %.

De la produse de corp, produse pentru păr, ten, produse de makeup și până la ustensile și tot felul de device-uri care să te transforme în ”cea mai bună variantă a ta”, ne-am obișnuit să dăm banii pe orice ne promite rezultate rapide și fără prea mari eforturi, pe orice e ”trending” și orice e promovat mai serios.

Nu spun că unele produse nu își merită faima sau banii, spun doar că e bine să nu cădem în plasa consumerismului, să ne analizăm nevoile, bugetul și stilul de viață și să facem alegeri deștepte pentru noi, iar unele dintre acelea ar putea fi, de ce nu, să evităm să cumpărăm unele produse care nu ne aduc mari beneficii și nu își merită banii.

Disclaimer: acest articol este un rezultat al experiențelor mele de-a lungul timpului cu acest tip de produse, împreună cu sfaturile primite de la experți în domeniu – fie ei makeup artiști sau dermatologi. E o abordare subiectivă, cu care sunt șanse mari să nu rezonezi, si e ok. Nu suntem 2 oameni la fel, si nici nu trebuie.

Acestea fiind spuse, găsiți mai jos lista de produse cosmetice pe care eu consider că nu merită să dai banii, fără vreo ordine aparte. Enjoy!

Produse de curățare a tenului foarte scumpe

Dacă e ceva ce suntem cu toții obisnuiți să facem de când ne știm, indiferent dacă suntem preocupați sau nu de aspectul pielii noastre, este să ne spălăm pe față.

Dacă ești cât de cât la curent cu noțiunile de bază ale îngrijirii tenului știi probabil de ce clasicul săpun nu este o variantă bună pentru pielea ta, dacă nu îți spun eu aici pe scurt.

Săpunurile clasice au de cele mai multe ori un ph mai ridicat decât are nevoie pielea ta și asta face ca ele să îți atace bariera protectoare a pielii,  cea responsabila cu hidratarea și totodată cea unde locuiesc toți acizii grași. O piele cu o barieră protectoare stricată înseamnă o piele cu un aspect usor inflamat, tern, foarte uscată si extrem de reactivă. Este foarte ușor mai apoi ca orice alt produs pui pe pielea ta să te irite.

Plecând de la această realitate, plus nevoile din ce în ce mai specifice ale diferitelor tipuri de ten, au apărut produsele cosmetice pe care le numim geluri de curățare pentru ten. Practic, variante de săpunuri în forme diferite (loțiune, gel, spumă) care au un ph mai bland iar unele dintre ele și ingrediente active care ar fi menite să repare probleme ale pielii.

De ce spun ar trebui? Pentru că realitatea este că niciun ingredient activ nu are cum să fie util tenului atâta timp cât el nu rămâne pe ten destul încât să își facă treaba, iar recomandarea medicilor dermatologi în ceea ce privește curățarea tenului este ca produsul de curățare să nu stea pe față mai mult de 60 de secunde.

În concluzie, nu merită să dai sute de lei pe produse de curățare a feței care îți promit marea cu sarea și-ți etalează ingrediente minune pe eticheta, pentru că sunt efectiv bani auncați la canalizare.

Optează mai degrabă pentru un produs cu un ph potrivit, cu ingrediente cât mai puține și cât mai de bază, care să nu usuce pielea și să nu o sensibilizeze.

Sugestiile mele sunt:

Pentru ten gras:

Gelul de curățare de la La Roche Posay

Pentru piele uscată și sensibilă:

Loțiunea de curățare de la Cetaphil 

Pentru piele normal, uscată:

Gelul hidratant de curățare CeraVe

Pentru piele sensibilă, reactivă:

Gel de curățare La Roche Posay 

Produse ANTI-AGING

De la creme cu celule stem și până la venin de șarpe, când vine vorba de creme și produse miraculoase care te scapă de riduri și de banii din portofel orice este posibil. Nu orice are și efecte, după cum îți va confirma și medicul tău dermatolog cu siguranță. Nu există produse minune care să-ți șteargă anii de pe față, așa că nu arunca cu banii spre produse cosmetice care îți promit asta.

Există în schimb respect pentru pielea ta (care e gratis) și implică neexpunerea ei la soare fără protecție solară minim 30, anularea sedintelor de solar și control dermatologic constant. Ah, si apă. Multă apă. De asemenea fumatul te imbătrânește la fel de repede ca soarele, si pentru el încă nu s-au inventat creme de protecție. 😊

Bun Carmen, și totusi tot ce e pe piață anti-aging e degeaba?

Răspunsul e categoric nu! Conform dermatologilor și studiilor clinice, singurele substanțe care au dovedit rezultate în îmbunătățirea aspectului pielii, reducerea petelor solare și a ridurilor sunt

  1. Retinolul (sau orice alta forma a vitaminei A – cea mai eficientă fiind Tretinoid care se eliberează doar pe bază de rețetă și în urma unui consult de specialitate)
  2. Acizii de tip AHA ( acizi alfa – hidroxi) – precum acidul glicolic, acidul lactic, citric, tartaric,malic, mandelic) care sunt de origine vegetală și se ocupă cu exfolierea superficială a pielii. Desi sunt potriviti pentru toate tipurile de ten, de obicei tenurile uscate și cele sensibile sunt cele mai multumite de rezultatele folosirii acestor tipuri de acizi.

Astfel, recomandarea mea pentru persoanele care sunt preocupate de ideea îmbătrânirii tenului și doresc să adopte o rutină eficientă care să prevină semnsele maturității tenului sunt:

  • Nu dați banii pe produse anti aging scumpe și cu ingrediente care nu au efecte
  • Hidratați-vă și odihniți-vă măcar 7 ore pe noapte
  • Investiți în SPF, factor de protecție 50 vara si 30 restul anului;
  • Folosiți în rutina de dimineață o formă de AHA (cel lactic e bun pentru începători fiind foarte blând)
  • Folosiți o cremă cu retinol seara

Câteva dintre sugestiile mele aici:

The ordinary Acid Lactic 5% și Acid Hialuronic 2%

La roche posay Anthelios Ultra Sensitive 50+(pentru toate tipurile de ten)

SVR  Sun Secure Blur SPF 50 (anti- shine, potrivita pentru tenuri grase)

Olay Regenerist Retinol cremă de noapte 

Dischete demachiante de unică folosință

 

Motive? Pai, în primul rând salvezi planeta. Ce poate fi mai important decât atât? 😊

Ah, si economisești bani.

Trecând peste asta, dischetele demachiante reutilizabile sunt mult mai blânde cu pielea și deși absorb mai mult produs acesta nu se îmbibă în ele, ci este in proporție de 95 la sută folosit în curățarea tenului. Sunt ușor de spălat imediat după folosire și se usucă la fel de repede, astfel încât nu poți afirma că întreținerea lor este dificilă. Le poți spăla fie la mână fie intr-un săculeț special în mașina ta de spălat rufe.

Dacă te-am convins să faci schimbarea, găsești aici dischetele pe care eu le folosesc.

Alte sugestii:

Set 12 dischete demachiante reutilizabile din catifea de bambus 

Set 16 dischete reutilizabile din bumbac și bambus

Măștile de tip șervețel

Le găsești peste tot, la toate prețurile. De la 8 lei cele din supermarket-uri și până la 50 de lei bucata, cu aur sau extract de melc sau acid hialuronic, de toate pentru totți. Prea frumos să fie adevărat?

Nu voi spune acum că sunt toate degeaba, că n-ar fi adevărat și nu sunt hater. Voi spune doar că acelea care intr-adevăr merită, de fapt, nu merită 🙂 Cum vine asta? Hai să vă explic…

Măștile acestea presupun un servețel îmbibat într-un serum… iar prețul lor variază în egală măsură cu calitatea și eficacitatea lor. Cele ieftine au de obicei mult parfum și ingrediente active care nu sunt demonstrate ca fac mare lucru, că de.. n-ar fi rentabil să vinzi la 8 lei secretul pielii perfecte si radiante..nu? Pe de altă parte, cele mai scumpe, deși aduc rezultate și fac ceva ceva pielii tale, nu sunt un deal rentabil din punct de vedere financiar. Deci desi merită, de fapt nu merită.

Sfatul meu este : decât să dai 50 de lei pentru un produs de unică folosință, mai degrabă cumpără sticla aceea de serum, deși poate mai scump, va fi un deal mult mai rentabil pentru tine.

Produse pentru exfoliere

Ce sens are să dai 60 – 80 de lei pe un produs (average, nu high end) de exfolierea buzelor sau corpului, când majoritatea au ca bază zahărul brun sau mierea? Plătești ambalajul, chiriile și marketing-ul produsului, nu ingredientele.

La fel și când vine vorba de produsele de exfoliere pentru corp.

Cel mai simplu și avantajos (plu satisfăcător, trust me) este să îți faci tu propriul tău exfoliant, fie el de buze sau corp, simplu și rapid, din ingrediente pe cât se poate de naturale. Că vorbim de cafea, zahăr brun, miere, tărâțe.. găsești o grămadă de tutoriale și rețete de tip DIY care  să te îndrume și inspire în tot procesul acesta.

În plus ar trebui să știi că majoritatea balsamurilor de buze sau produselor care se doresc hidratante folosesc ca bază glicerina, pe care o puteți cumpăra separat. Găsești aici o variantă.

Dacă vrei să înlocuiești produsul acela scump de buze pe care ți l-ai cumpărat și nu prea face nimic, dă câțiva lei pe o cutie de Vaselină cosmetică.

Ca makeup artist am învățat că este un produs pe care cu toții ar trebui să îl avem pe aproape. Fie că vrem să tratăm niște buze (sau călcâie) extrem de crăpate, fie că o folosim în cantitate foarte mică pe ridurile foarte proeminente înaintea machiajului tenului matur, vă spun eu, vaselina e miraculoasă! O puteti găsi aici.

Cremele anticelulitice și pentru vergeturi

Tot din categoria viselor la borcan (sau tub), avem cremele anticelulitice. Bani luați pe promisiuni goale, căci din câte știu eu de la dermatologii la care am tot fost – cele mai eficiente în micșorarea (atenție nu îndepărtarea) celulitei de pe corp sunt tratamentele cosmetice pe care le poți face la clinici specializate în așa ceva, după un consult dermatologic în prealabil.

Potrivit unui studiu realizat de Neutrogena, peste 70 la sută din femeile de pe glob au celulită, indiferent de greutatea lor. O piață minunată pentru industria de beauty care profită din plin de frustrările pe care dealtfel tot ea le-a hrănit prin promovarea în media a corpurilor perfecte, retușate în Photoshop sau alte programe de editare foto .

Deci dragilor, suntem frumoase cu și fără celulită.

Dacă totuși vă preocupă aspectul corpului vostru  sau vă afectează stima de sine și celulita  devine o  reală problemă pentru voi, măcar nu cădeți în capcana cremelor miraculoase care îți elimină celulita în 2 săptămâni. Există unele creme pe bază de cafeină și retinol care pot preveni apariția celulitei, însă odată instalată ea este imposibil de eliminat prin creme.

Faceți sport, beți apă, sfătuiți-vă cu medicul vostru dermatolog ce proceduri vi s-ar potrivi.

PS: Tot în această categorie de produse cosmetice pe care nu merită să dai banii intră și cremele pentru vergeturi.

Produse care ”îți micșorează porii”

Haha. Am auzit-o și eu și sunt sigură că și voi peste tot. Toată lumea caută astfel de produse cosmetice și fiindcă e cerere…de ce să lipsească oferta nu?

Realitatea este că mărimea porilor tăi este ceva ce se moșteneste, e o chestie ereditară și nu prea ai ce să-i faci să o modifici. Vești proaste, știu.

Vestea bună în schimb este că acum știind asta vei privi cu mai mult scepticism produse ce sunt promovate ca fiind miracole ce îți vor micșora porii, știind că maximum pe care il fac astfel de produse este să îți curețe foarte bine tenul, să te ajute să elimini ceea ce numim filamente de sebum (care se scumuleaza în pori și îi fac să pară mai mari decât sunt ei de fapt).

Când vine vorba de astfel de probleme ale pielii, trebuie să știi că cel mai bun ingredient activ pentru tine este acidul salicilic – BHA.

Acidul salicilic pătrunde adânc în pori (mult mai adânc decât acizii AHA) și topește sebumul din pori, curățând pielea în profunzime. Aspectul pielii tale după ce vei folosi acest tip de acid va fi unul mai uniform, dar asta nu fiindcă ți-au fost ”micșorați porii în mod miraculos”, ci pentru că sunt curați.

Ca pe final, acidul salicilic are aceeași eficacitate și în produsele de 30 lei si în cele de 300, singura diferență între cele foarte ieftine și cele scumpe care conțin acid salicilic fiind aspectul ambalajului și ingredientele active care însoțesc acidul salicilic.

De obicei în formulele mai scumpe amestecul de ingrediente este unul mai prietenos pentru pielea sensibilă, însă repet, eficacitatea acidului salicilic este aceeași. Poți folosi acizi BHA și fără să îți golești conturile de economii și să ai o piele curată și uniformă, cu din ce în ce mai puțină textură.

Varianta mea preferată de acid salicilic:

Paula`s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant 

O variantă mai ieftină este cel de la Revox .

Cremele pentru ochi

”scapă de ridurile de sub ochi”

”alungă cearcănele”

”Spune ”pa” pungilor de sub ochi”

Le-ai citit sau auzit si tu, nu-i așa?

Există o categorie mare de specialisti (dermatologi, medici esteticieni, cosmetologi) care susțin sus și tare că produsele promovate ca fiind ”creme pt ochi”, ”serum-uri pentru ochi” etc, sunt de fapt aceleași produse precum cele pentru restul tenului, doar că în sticluțe mai mici și cu prețuri mult mai piperate.

(Si eu susțin această idee, cu o singură mențiune, la care am să revin spre finalul discuției.)

Adevărul este că majoritatea cremelor pentru ochi de pe piață folosesc exact aceleași ingrediente precum cremele hidratante pentru față: formulele sunt bazate pe

  • apă (de aceea apa este de cele mai multe ori primul ingredient de pe lista de ingrediente)
  • urmat apoi de o substanță umectantă (adică care are rolul de a menține umezeala) precum glicerina – care ajută apa aceea să rămână la nivelul pielii
  • iar apoi substanțe cu rol ocluziv precum vaselina sau dimeticonă ( un tip de silicon) care au rolul de a ”bloca” acea umezeală la nivelul pielii și a nu o lăsa să se evapore.

Sunt adăugați apoi niște emulsifianți care oferă textura cremei și fac pielea să se simtă mătăsoasă la atingere atunci când aplicăm produsul, oferind astfel valoare estetică produsului în sine astfel încât acesta să fie atractiv în ochii noștri, ai consumatorilor.

În plus, toate cremele de acest gen (pe bază de apă) au adăugate conservanți (da, ai citit bine!) special pentru a preveni dezvoltarea de mucegai și bacterii în mediul apei.

Până aici am descris 99 la sută din cremele de față hidratante.

Ce au cremele de ochi în plus mă intrebi? Păi..

Niște agenți de îngroșare. 😊

Existând această percepție indusă de industrie la nivelul consumatorilor cum că produsele pentru ochi ar fi mai dense, și cu cât sunt mai dense cu atât sunt mai hidratante și își fac treaba mai bine.

Singura diferență între o cremă hidratantă de față și una pentru gât sau pentru ochi sunt agenții de îngroșare (care ai ghicit) nu aduc absolut niciun beneficiu pielii tale.  Ah..era să uit. Parfum. Câteodată (des) se adaugă și parfum pentru ca întreaga experiență a aplicării să fie una plăcută utilizatorului.

În mod surprinzător, persoanele care sunt în mod normal deranjate de parfumuri în cremele lor pentru ten, recunoscând ingredientul ca fiind unul cu potențial alergic și iritant mare, nu sunt deranjate de prezența acestuia în produsele destinate ochilor, unde, din contră, potențialul său dăunător este cu atât mai mare.

Mai există percepția cum că pielea din jurul ochilor ar fi mai subțire decât restul pielii de pe ten.. și că din aceste motive produsele ar trebui separate. Orice dermatolog ar trebui să poată să îți recunoască că nu prea poți face diferența atunci când te uiți printr-un microscop între o bucată de piele din zona ochilor și una de pe față. Structural, sunt la fel. Diferența constă însă în ce se află sub piele.

Ajungem deci la singura excepție sau remarcă pe care vreau să o menționez când vine vorba de îngrijirea zonei din jurul ochilor.

Chiar dacă produsele sunt in foarte mare parte identice, felul în care le aplicăm în zona ochilor ar trebui să fie ghidat de niște reguli simple  – nu aplicăm produs până la nivelul genelor sau pe pleoapă, nu aplicăm nimic netestat înainte pentru a vedea dacă suntem alergici.

Când vine vorba de produsele pentru zona ochilor care conțin retinol sau orice formă de vitamina A (singurele care dau rezultate, sincer) e bine să vă consulați cu medicul vostru oftalmolog și dermatolog, ei vă cunosc cel mai bine și știu istoricul pielii și al afecțiunilor voastre oculare.

Prin urmare, cumpărați creme hidratante pentru ten și aplicați-le delicat și în jurul ochilor, păstrând o distanțare binecuvenită și sănătoasă față de pleoapa 😊 Nu cădeți în capcana cremelor de ochi sau a celor pentru decolteu (”aceeași Mărie cu altă pălărie”). Mai degrabă investiți într-o cremă sau un serum cu retinol care să vă aducă reale beneficii, în orice zonă ați alege să o aplicați.

Ca de încheiere, aș mai vrea să-ți spun că indiferent dacă te regăsești sau nu în mentalitatea din spatele acestui articol, poate ar fi un exercițiu bun să iti analizezi stilul de viata si  pe ce alegi să cheltui banii când vine vorba de produse cosmetice.  Fă un mic exercițiu și gândește-te  data viitoare cand faci shopping (online sau fizic) de doua ori înainte de a pune produsul respectiv în coș:

– are  produsul acesta prețul corect?

-ce beneficii reale aduce tenului meu?

– există variante mai sustenabile ale lui sau mai ieftine care să îmi ofere aceleași rezultate?

-Eu pe ce dau de fapt banii?

 

Te las aici drag cititor, cititoare… îți multumesc dacă ai avut răbdarea să citești acest articol până la capăt și bucuria e de două ori mai mare dacă informațiile din el te vor ajuta real. Dacă se întâmplă să fie așa, să știi că nu mă supăr nici dacă-i dai un share, sau îl împărtășești cu prietenele tale.

Până la articolul următor, aveți grijă de pielea voastră, dar când vine vorba de produse cosmetice, cheltuiți chibzuit!

Citirea durează: 14 minute