Coșurile? Ce-aș putea eu să-ți mai spun despre coșuri sau acnee (înseamnă același lucru) ce nu știi deja? Dacă te-ai confruntat vreodată cu această problemă – fie în adolescență, fie la maturitate- cu siguranță ai citit tot ce se putea citi despre cum să tratezi acneea, cauzele ei și cum să o previi.

Astăzi vreau să vorbim puțin despre harta acneei pe ten, adică mai concret legătura dintre locul de pe față unde apar coșurile și eventualele probleme de sănătate pe care apariția coșurilor predominant într-o anumită zonă le poate semnala.

Pentru a face asta însă, trebuie mai întâi să vă povestesc cum stă treaba cu harta feței. Exact…probabil acum te întrebi ce o mai fi și aia și la ce mă ajută. E chiar simplu.

Dacă ai auzit vreodată de presopunctură sau medicina chinezească, cu siguranță știi deja principiul de bază. Ei consideră că fiecare organ din corp are unul sau mai multe puncte corespondente în diferite zone ale corpului (talpă, palmă, față).

Plecând de la această idee, conform medicinei chinezești, apariția coșurilor în anumite zone ale feței (indiferent de vârstă) ne poate indica o problemă cu care o anumită parte a organismului nostru se confruntă, un organ care necesită investigații. Totusi, uneori, coșurile sunt cauzate pur și simplu  de un factor fizic, o rutină greșită, obiceiuri proaste pe care le avem.

Am spus deja că astăzi vreau să vă arăt care sunt mesajele pe care corpul vostru vi le poate transmite astfel, iar pentru a vă ajuta să le înțelegeți, trebuie să vă vorbesc atât despre harta propriu zis a feței cât și despre implicațiile dermatologice ale ei. Să-i dăm drumul!

A. HARTA FEȚEI

VIZIUNEA MEDICINEI CHINEZEȘTI

Conform medicinei chinezești, fiecare zonă de pe fața ta are un organ corespondent, iar acestea sunt:

Sistemul digestiv și vezica – frunte

Ficat – zona dintre sprâncene

Rinichi – zona de sub ochi, urechile

Inima – nasul, deasupra buzei superioare

Colonul – zona din jurul nărilor

Plamânii / Dinți și gingie – zona superioară a obrazului (plămânii), zona inferioară a obrazului ( dinți și gingie)

Sistemul reproducător (ovare) & hormoni –zona mandibulei (lateralele bărbiei)

Intestinul subțire – centrul bărbiei

Glanda tiroidă, alergii – gât

Ce spun coșurile despre sănătatea și obiceiurile tale

Acum că știți zonele corespondente de pe față ale anumitor organe, sunt absolut convinsă că totul pare mult mai logic și aveți niște idei despre ce  poate fi în neregulă cu corpul vostru și ce eventuale organe sunt de investigat. Totuși, nu te grăbi să-ți faci încă programarea aceea la analize, lasă-mă să-ți spun mai multe despre interpretarea semnelor pe care pielea noastră ni le dă. Mai pe scurt, nu toate coșurile apărute într-o anumită zonă înseamnă că ai neapărat o problemă de sănătate. Câteodată coșurile sunt pur și simplu rezultatul unor obiceiuri proaste cărora nu le dăm importanță sau pe cale nu le corelăm mental cu apariția coșurilor. Te-am făcut curios/asă? Dacă da, hai să vedem ce înseamnă prezența coșurilor în fiecare din zonele menționate mai sus.

Coșurile pe frunte

Dacă ai coșuri pe frunte, se prea poate să te confrunți cu probleme de digestie din cauza dietei tale sau stresului. Un pas important care te poate duce spre un ten curat ar putea fi adoptarea unui regim alimentar mai sănătos, bogat în fibre, reducerea consumului de mâncăruri procesate și  a veșnicului dușman, zahărul. Încearcă să ai mese programate, să fii atent la mâncare atunci când ești la masă, să mesteci bine alimentele și să nu te grăbești. Mesele contratimp de la birou, lipsite de nutrienți, s-ar putea să fie motivul pentru care digestia ta nu e ideală.

Sfatul meu: Bea mai multă apă și consumă mai multe legume, fructe și fibre. Ah, și dormi măcar 7h pe noapte. Contează mult.

Dacă știi clar că ești o persoană atentă la cum și ce mănânci și tot ce am spus mai sus nu se aplică ție, cel mai probabil coșurile de pe frunte cu care te confrunți sunt datorate fie transpiratiei și mâinilor murdare, fie produselor pentru păr ( gel, fixativ, ceară, pudră) ori problemelor la nivelul scalpului precum mătreața sau dermatita seboreică.

 

Coșurile de la nivelul sprâncenei

Zone uscate, coșuri sau roșeață în zona sprâncenelor (și în special între ele) indică un dezechilibru la nivelul ficatului. Poate l-ai ignorat în ultimul timp și acum e momentul să-ti concentrezi toată atenția asupra lui, să renunți la paharul ala de vin când ieși la terasă sau la milkshake-ul tău preferat, căci produsele lactate sau grase și alcoolul pot fi principalele motive pentru apariția coșurilor în zona aceea a feței.

Dacă nu crezi că e cazul să te îngrijorezi cu probleme de sănătate la nivelul ficatului, o bună explicație pentru coșurile tale de la sprâncene ar putea fi produsele de machiaj pentru sprâncene care nu sunt corect sau complet demachiate sau fire de păr care cresc în piele. Analizează cu atenție care poate fi cauza, pentru că uneori lucrurile sunt mai simple decât par inițial.

Coșurile la nivelul ochilor sau urechilor

Dacă astea sunt zonele în care îți ies de obicei coșuri, se prea poate ca rinichii tăi să-ți trimită semnale de alarmă. Pungile negre, inflamație, retenția de apă, sunt doar alte câteva semne că ar trebui să îți revizuiești programul de somn, să bei mai multă apă și mai puțin alcool și să reduci consumul de sare. Rinichii au un rol extrem de important în organism, ai grijă să nu acoperi niște indicii ale unor probleme de sănătate cu cel mai bun anticearcăn.

Sfat: Consumă pepene roșu, bea apă minim 2 litri pe zi, renunță la fumat și ai grijă să te odihnești! Ține sub observație glandele suprarenale.

Într-o notă mai pozitivă, coșurile la nivelul urechilor pot apărea și din cauza unor alergii datorită produselor de păr sau acumulării de bacterii la nivelul urechii, nu trebuie neapărat să te panicheze rinichii.

 

Coșurile de pe nas

Coșurile pe nas pot însemna că îți atingi de-a lungul zilei nasul cu mâinile murdare sau că ai o obsesie pentru punctele acelea negre pe care toată lumea le vrea inexistente, și îți cureți excesiv fața în zona aceea, folosești produse prea aspre, exfoliezi prea mult, usuci prea mult pielea în zona nasului.

Dacă te știi ”nevinovat” de aceste obiceiuri mai sus menționate, coșurile tale de pe nas ar putea semnala că trebuie să îți programezi un consult la un cardiolog. Zona nasului este zona feței care corespunde inimii și întregului sistem circulator, așa că o accelerare a apariției coșurilor acolo ar trebui să-ți transmită că poate e momentul să o lași mai moale cu stresul, să îți verifici tensiunea și să vorbești cu un medic despre metode de a o aduce la normal dacă e prea ridicată, și  de ce nu, să stabiliți ce schimbări e bine să aduci stilului tău de viață.

Sfatul meu: încearcă să consumi alimente bogate în antioxidanți și omega 3 și să nu exagerezi cu măști și creme care îți usucă pielea și ti-o irită.

 

Coșurile pe obraji

Poate cel mai frecvent loc în care apar coșurile, obrajii sunt părțile feței care conform medicinei chinezești sunt ”corespondenții” unor organe precum plămâni, gingii, dantură. Ce mai exact înseamnă asta?

Dacă îți apar coșuri în zona pomeților sau în jumătatea superioară a obrazului, o posibilă cauză a lor ar fi stresul plămânilor tăi care se poate datora fumatului, poluării sau chiar unor probleme de sănătate încă nedescoperite cum ar fi astmul. Dacă te trezești dimineața cu mici coșuri în zona aceasta a feței, gândește-te să ”schimbi puțin aerul”. Interesează-te de gradul de poluare din orașul/ cartierul în care locuiești, evită să te expui fumului de țigară în exces și pentru un timp îndelungat și de ce nu, poate e momentul să investești într-un purificator de aer pentru apartament, sau măcar niște plante drăguțe care să te ajute în sensul ăsta.

Mucegaiul și alergiile de sezon sunt și ele motive pentru apariția unei inflamașii la nivelul sistemului respirator și de ce nu apariția ulterioară a coșurilor pe partea de jos a obrajilor noștri, așa că toți factorii trebuie luați în calcul și descriși medicului dermatolog atunci când ne preocupă coșurile pe care le tot avem și cerem ajutorul unui specialist.

Un alt motiv pentru care poți să ai coșuri frecvent pe obraji este unul mult mai simplu dar totuși extrem de neglijat, și anume curățenia. Pernele și fețele de pernă, husele și ecranul telefonului, ochelarii de soare și orice ne mai atinge fața trebuie să fie curate atunci când asta se întâmplă, și curățate constant ( așternuturile schimbate la câteva zile, telefonul dezinfectat de mai multe ori pe zi, ochelarii de soare nu ti-l lăsa pe mese la restaurant pentru ca apoi să-i folosești fără a-i dezinfecta).

Dacă partea de jos a obrazului e zona ta cu probleme și ești o persoană care ține cont de igiena (și faci tot ce-am discutat mai sus), fă un drum la stomatolog. Se poate să ai niște probleme la nivelul gingiei sau danturii care sunt neobservabile cu ochiul liber dar care îți afectează sănătatea și igiena zonei respective.

Coșurile de pe bărbie, linia mandibulei, gât

Dacă te ”lovește norocul” și-ți apare un coș, două, trei în zona bărbiei (și nu o dată), află că se prea poate ca acest lucru să se datoreze unui dezechilibru hormonal. Bineințeles, există șansa să fie și de la mâini murdare, traspirație și toate celelalte binecunoscute și comune motive, dar de cele mai multe ori însă e de la hormoni. Fie e din cauza menstruației, fie de la stres, fie sunt niște dezechilibre la nivelul grandelor suprarenale sau tiroidă și paratiroide, cert e că trebuie să fii atent/atentă. De multe ori, diferențe de culoare ale pielii în zona gurii sau bărbiei, coșuri, pete mai închise la culoare spun medicii că indică valori anormale ale testosteronului sau estrogenului, și că ar fi bine să consulți un medic endocrinolog dacă nu ți-ai mai verificat de ceva timp (sau niciodată) dozările hormonale. De cele mai multe ori acneea este un efect, iar fără descoperirea și tratarea cauzei, lupta nu va fi niciodată câștigată.

Aparent, afecțiuni precum endometrioza, oboseala suprarenală sau PCOS (sindromulovarelor polichistice) sunt des corelate cu apariția acneei în această zonă a feței.

Sfatul meu: hormonii sunt extrem de influențați de felul în care noi alegem să ne trăim viața și fiecare activitate din zi ne poate crește sau scădea nivelul unor hormoni. Somnul este spre exemplu extrem de necesar unei persoane care dorește să nu dezvolte probleme hormonale. Încearcă să dormi 7h pe noapte, de preferat ora de culcare să fie înainte de ora 12 noaptea.

Stresul este și el un mare mare vinovat pentru fluctuațiile hormonale, la fel și utilizarea de anticoncepționale pe termen lung, luate fără recomandare de la medicul ENDOCRINOLOG ȘI GINECOLOG (DA! endocrinologul este medicul care este cel mai în măsură să îți recomande analize hormonale și să ți le interpreteze, iar abia după ce acești doi pași au fost bifați să ți se recomande anticoncepționalele potrivite ție, dacă este într-adevăr nevoie de ele).

Dormiți deci, nu vă stresați din orice prostioară și nu luați anticoncepționale la nimereală, ca pe bomboane, fără analize în prealabil. S-ar putea să vă treziți cu mai multe neplăceri decât vă închipuiți!

 

Dacă ti-am atras atenția și ai ajuns până aici cu citirea articolului, trebuie să-ți spun că mai am două lucruri importante pe care vreau să le împărtășesc cu tine, pentru a îți oferi tabloul complet atunci când vine vorba de harta asta a pielii și ce ne comunică locul unde apar unele afecțiuni pe piele despre cauza/ originea lor și eventuale probleme de sănătate.

VIZIUNEA TRADIȚIONALĂ

Dacă până acum ți-am conturat viziunea medicinei chinezești asupra feței, mai jos am să îți prezint pe scurt abordarea tradițională atunci când vine vorba de afecțiuni la nivelul feței și localizarea lor:

 

In jurul ochilor :

Posibile probleme: riduri, milia, cearcăne, retenție de apă, piele sensibilă, iritarea pleoapelor, cosuri.

Cauze frecvente: ingrediente comedogenice din produsele de machiaj și demachiante; alergii ereditare, probleme de drenaj limfatic, neprotejarea pielii cu SPF.

 

Nasul și zona de deasupra buzei superioare:

Posibile probleme: comedoane, capilare sparte, pigmentare deasupra buzei, cosuri, creșterea părului în ritm accelerat deasupra buzei superioare.

Cauze frecvente: tehnici greșite de extracție, ingrediente comedogenice în machiaj, producția de sebum în exces, pigmentare și creșterea excesivă a părului datorită fumatului sau contraceptivelor orale.

 

Zona bărbiei (centru, stanga dreapta):

Posibile probleme: congestie subcutatată, comedoane, microcomedoane, acnee chistică, coșuri, leziuni chistice

Cauze frecvente: demachierea sau curățarea tenului necorespunzător/ insuficient, utilizarea de produse pentru ten cu ingrediente comedogenice, atingerea constantă a zonei cu mâinile, sprijinirea capului cu mâna pe bărbie.

 

Fruntea

Posibile probleme: congestie subcutanată la nivelul liniei părului, posibile coșuri, deshidratare a pielii, descuamare, riduri orizontale.

Cauze frecvente: necurățarea corectă a samponului, ingrediente comedogenice sau iritante la nivelul produselor pentru păr, alergii la produsele pentru păr, afecțiuni ale scalpului, demachierea incompletă ( de multe ori se uită sau se neglijează zona liniei părului)

 

Obrajii (partea superioară și inferioară):

Posibile probleme: sensibilizare, puncte roșii, căldură la nivelul obrajilor, capilare sparte, congestionare, milia, hiperpigmentare, comedoane

Cauze frecvente: alergii la produse cosmetice, alergii alimentare, probleme cu sinusurile, atingerea feței cu mâinile, nefolosirea corespunzătoare a SPF, necurățarea tenului corect, alergii solare

 

Zona dintre sprâncene:

Posibile probleme: congestie, roșeață, descuamare, coșuri, riduri verticale

Cauze frecvente: producție de sebum în exces, igienă deficitară atunci când ne pensăm, încruntare a feței.

 

Urechile:

Posibile probleme: comedoane, congestie, căldură, roșeață, sensibilizare, mâncărimi, scuame

Cauze frecvente: șamponul nu e curățat cum trebuie de la nivelul urechii, se folosesc mult căști si telefonul mobil ( duc la apariția comedoanelor), alergii la nichel sau alte metale, alergii la substanțe din vopseluri pentru păr sau alte produse destinate părului.

 

Gât și piept :

Posibile probleme: coșuri, pigmentare, roșeață, mâncărimi, sensibilitate, riduri

Cauze frecvente: alergii solare/ alimentare/ produse cosmetice, neutilizarea protecției solare corespunzător, arsuri solare, traspirație

Harta Fetei Varianta Traditională

B. HARTA CORPULUI

Am terminat cu fața, am văzut care sunt cele două dimensiuni de interpretare a afecțiunilor de la nivelul pielii oferite de medicina tradițională și cea chinezească și ar fi incomplet și incorect din partea mea dacă aș neglija total restul corpului, căci știm cu toții că nu doar fața poate suferi de acnee sau alte mici (sau mari) probleme ale pielii.

Si fiindcă deja v-am răpit din timp cu articolul acesta luuuung de tot, am să vă las câteva imagini în care am încercat să cuprind esențialul atunci când vine vorba de locul unde ne apar coșuri pe corp și ce poate însemna asta.

Harta corpului - partea frontala mini
Harta corpului - partea dorsala mini

Aici se termină articolul meu despre harta feței și a corpului, coșurile sau alte afecțiuni de la nivelul pielii și ce pot spune ele despre sănătatea ta.

Dacă te interesează subiectul și vrei să afli mai multe despre nutriție și cum poți avea grijă de pielea ta fiind atent/ă la ce mănânci, găsești aici articolul potrivit!

Până una alta, vă aștept întrebările, părerile, comentariile aici sau pe orice rețea de social media, iar până la următorul articol,

Spor la citit!

 

Disclaimer: Acest articol nu înlocuiește părerea/ diagnosticul unui specialist, dacă aveți orice problemă la nivelul pielii vă rog să vă adresați medicului vostru dermatolog.

Citirea durează: 11 minute