Dacă ai multe întrebări, articolul acesta s-ar putea să aibă răspunsurile pe care le cauți, pentru că astăzi vorbim despre eyeliner și mai exact cum să îl aplici în funcție de forma ochilor tăi.

Nu cred că există vreun pas din procesul de machiaj care să ridice probleme și frustrări mai mari decât aplicarea eyeliner-ului. De la alegerea produsului propriu zis (să fie eyeliner de tip gel sau tuș lichid?) si până la ustensilele de aplicare sau tehnici, drumul spre eyeliner-ul perfect necesită multă răbdare și îndemânare, răspuns pe care îl primim generic de la toți pe care i-am consultat vreodată pe această problema. Nu-i așa?

M-am hotărât să scriu acest articol pentru ca eu cred că ceea ce lipsește femeii care nu e sigură pe ea atunci când vine vorba de aplicarea eyeliner-ului nu sunt cele menționate mai sus, ci pur și simplu informațiile. Baza. Temelia pe care mai apoi să își construiască look-ul perfect și potrivit ei, prin mult exercițiu (căci practica este cea mai bună prietenă atunci când vine vorba de eyeliner, într-adevăr).

Acestea fiind spuse, haide să recapitulăm și să învățăm împreună ce trebuie să știi pentru a crea o linie de tuș perfectă, fără să te stresezi și să te frustrezi în tot procesul obținerii ei.

  1. Eyeliner – Reguli de baza

Am zis că o luăm de la bază cu informațiile despre eyeliner, așa că simt nevoia să vă reamintesc ce rol are, de fapt, tușul în machiajul ochilor.

Multe dintre voi poate nu v-ati pus întrebarea aceasta niciodată și folosiți eyeliner în look-urile voastre fie pentru că vi se pare că se potrivește fie pentru că așa era făcut un anume look pe care ați încercat să-l obțineți, inspirându-vă din munca unor makeup artiști.

Eyeliner-ul (tușul de ochi) este folosit în machiajul ochilor atunci când :

  • Vrei să atragi atenția asupra ochilor
  • Vrei să creezi efect de gene mai dese
  • Vrei să corectezi / modifici forma ochiului

Acestea fiind spuse, observăm că relația forma ochilor și eyeliner este una destul de importantă, si consider eu principala vinovată pentru majoritatea încercărilor eșuate de look-uri în care se folosește eyeliner, total greșit aplicat.

Dacă vrei deci să știi să aplici eyeliner-ul corect și într-un mod care să te avantajele realmente, trebuie să te cunoști pe tine, să te analizezi și să îți dai seama care este forma ochilor tăi. De acolo pleacă tot. Haide să vedem ce tipuri de forme de ochi există și cum ar trebui abordată tehnica eyeliner-ului pentru fiecare în parte.

Eyeliner pentru ochii mari

Ochii mari şi rotunzi sunt foarte expresivi, dar nu sunt deloc uşor de conturat. Deci, dacă nu vrei să îi faci să pară și mai mari, trebuie să îi alungești puțin cu ajutorul conturului : trasează  linia doar pe pleoapa superioară, la baza genelor, şi o codiță de cel mult un centimetru dincolo de colțul exterior al ochiului. Practic pentru tine e potrivit acel look classic de eyeliner, linii subțiri și subtile care să îți alungească forma ochiului spre colțul exterior.

Special pentru ochii rotunzi, scopul este creearea unui effect de alungire spre colțul exterior, deci atunci când te machiezi ai grijă ca atât fardul cât și eyeliner-ul să fie concentrate in colțul exterior al ochiului, și să fie mai degrabă parallel cu sprânceana decât ascendent.

Eyeliner pentru ochii alungiți

Dacă ești printre acele norocoase care au o formă naturală a ochiului de tip cat eye, felicitări! Ești invidiată de toate femeile, însă când vine vorba de eyeliner, trebuie să fii atentă și să găsești un echilibru. De cele mai multe ori în încercarea de a-ți face ochii să iasă în evidență poți exagera și obține efectul de ochi prea înguști, asemănători cu cei ai asiaticilor, lucru care să nu te avantajeze deloc.

Abordarea eyeliner-ului în cazul tău ar trebui să fie astfel: obtează pentru o linie de tuș trasată puțin peste linia naturală a genelor și aplică un creion de culoare nude sau alb pe linia apei și pe suprafața dintre linia de eyeliner trasată și linia genelor. Vino apoi cu un creion dermatograf sau chiar cu încă un rând de eyeliner să îngroși linia de tuș de pe pleoapa superioară, în special în zona centrală a ochiului.

Eyeliner pentru ochii depărtați

Ce sunt ăia ochi depărtați? Cum îmi dau seama dacă eu am? Probabil asta te întrebi acum, citind asta. Păi e simplă metoda de calcul: dacă distanța dintre ochii tăi este mai mare decât lungimea unui ochi, atunci ochii tăi sunt depărtați.

Când îți aplici eyeliner-ul, linia de tuș de pe pleoapa superioară trebuie să unească colțul interior de cel exterior al ochiului, iar pe pleoapa inferioară poți contura pleoapa doar de la jumătatea ochiului spre colțul extern, fără a-l depăși. Evită în general culorile deschise sau iluminator în colțul intern al ochiului.

Eyeliner pentru ochii apropiați

La polul opus ochilor depărtați sunt ochii apropiați. În cazul acesta, bineînțeles, distanța dintre ochi este mai mică decât lungimea unuia.  Când o persoană cu ochii apropiați își aplică eyeliner-ul, va evita complet colțul intern al ochiului, va începe să traseze linia de tuș fie de la jumătatea ochiului fie de la începutul irisului, arcuind încet linia spre coltul extern. Ca regulă de bază în machiajul ochilor, persoana cu ochi apropiați va folosi nuanțe deschise în colțul intern al ochilor și nuanțe in degrade spre închise în colțul extern.

Eyeliner pentru ochi cu formă descendentă

Numiți și oschi cu pleoapa căzută, această formă de ochi dă cele mai mari bătăi de cap iubitorilor de eyeliner, deoarece de cele mai multe ori produsul fie nu rezistă pe pleoape, fie este poziționat greșit, fie se transferă peste tot și dă senzația de machiaj neîngrijit. Tehnica de eyeliner pe care trebuie să o adopte întotdeauna persoanele cu această formă a ochiului se numește bat wing eyeliner – si ea presupune următorii pași:

  1. Trasarea unei linii subțiri de tus pe pleoapa superioară (fie pe toată pleoapa fie doar pe o porțiune a ei, depinde cât de depărtați sau apropiați aveți ochii)
  2. Din colțul extern al pleoapei plecați cu o linie de tuș ascendent (spre coltul extern al sprâncenei), cât de lungă doriți (în funcție de cât de dramatic/ natural vreți să fie rezultatul)
  3. Uniți capătul acestei linii ascendente pe care tocmai ați trasat-o cu pliul pleoapei dumneavoastră (locul unde pe pleoapă se creează acel fald)
  4. Uniți cu o linie verticală spațiul dintre acel fald și linia genelor
  5. Umpleți cu tuș golurile

Când stați cu ochiul închis eyeliner-ul ar trebui să aibă o formă de aripă, însă când deschideți ochiul el ar trebui să fie perfect aliniat. Atunci știți că aveți un eyeliner potrivit formei ochiului vostru.

Eyeliner pentru ochii migdalați

Dacă ai colțurile ochilor la același nivel, atunci ai ochii migdalați. Ochii migdalați sunt printre cei mai permisivi ochi ca formă, atunci când vine vorba de eyeliner, căci lor li se potrivește aproape orice look. Când îți aplici eyeliner-ul conturul perfect pe care trebuie să îl dai ochiului presupune o linie subțire care să se lățească ușor spre colțul extern al ochilor.

 

Acum că am discutat despre tehnici si tipuri de forme ale ochilor, simt că nu ar fi deloc corect din partea mea dacă nu v-as spune și câteva tips and tricks care să vă ușureze munca și să vă aducă reușita mai repede. Dacă nu ai prea multă experiență în ale machiatului sau în special atunci când vine vorba de folosirea eyeliner-ului, aceste mici trucuri s-ar putea să te încânte.

Eyeliner – trucuri pentru începători

Baza este foarte importantă!

Pentru ca eyeliner-ul tau sa reziste până te hotărăști tu să-l dai jos, va trebui să te obișnuiești să folosești o baza de machiaj, pe care să o aplici pe toată pleoapa superioară. În plus, atunci când îți achiziționezi un tuș, ai grijă ca acesta să fie waterproof (rezistent la apă) sau dacă ai deja produse care nu sunt waterproof și vrei să le transformi în unele cu această proprietate, te vei indrăgosti de Duraline de la Inglot, o bază care îți permite să transformi orice fard în eyeliner, ba chiar unul rezistent la apă. Bineînțeles, poți folosi o picătură de Duraline peste tușul tău deja cumpărat pentru a-i da un nou restart dacă acesta s-a uscat și pentru a te asigura că îl transformi într-unul care îți va rezista pe pleoapă cât vrei tu.

Când vine vorba de baze de machiaj, preferatele mele sunt P.Louise Base, Mac Paint Pot și cele de la Urban Decay, toate sunt foarte bune și te vor ajuta real în prelungirea vieții machiajului tău.

 

Poți cumpăra Duraline  la un pret bun de aici: https://l.profitshare.ro/l/8957739

Trucul benzii de scoci

Dacă tot timpul ai avut probleme cu codița de eyeliner de la colțul extern al ochiului, fie că nu poți să le trasezi pe ambele simetric, fie că nu-ți iese dreaptă și ți se pare că mâna îți tremură prea mult și e frustrant, folosește-te de puțină bandă adezivă (bandă scoci) pe care să o lipești în colțul extern al ochiului, foarte aproape de linia genelor a pleoapei inferioare. Practic ce vrei tu să obții cu ajutorul acestui truc este o prelungire a pleoapei inferioare, într-un unghi ușor ascendent, în direcția capătului sprâncenei. O delimitare care îți va permite ulterior să fii cât de neîndemânatică vrei cu blending-ul fardului sau cu trasarea liniei de tuș, pentru că atunci când vei dezlipi banda scoci vei rămâne cu linii drepte trasate și un machiaj curat. E life changing dacă ești la început de drum, crede-mă!

 

Întâi puncte și apoi linii

Cu toate avem tendința ca atunci când trasăm o linie de eyeliner să o facem dintr-o singură mișcare. Nu e nimic greșit în asta dacă stăpânești bine arta eyeliner-ului 😊 însă dacă nu ești prea sigură pe ce faci și știi că mâna ta nu e cel mai bun prieten atunci când vine vorba de tuș, ușurează-ți munca prin trasarea unor puncte cheie în care vei dori să ajungi cu tușul – iar apoi unește-le pe rand, cu mișcări scurte. Nu reveni de mai multe ori pe aceeași linie trasată înainte ca ea să se usuce puțin, o vei îngroșa și există șansa să îți murdărești machiajul mult mai repede.

 

Acum că te-am lămurit cât de cât -sper- în ceea ce privește folosirea unui eyeliner în rutina ta de machiaj într-un mod personalizat, potrivit formei ochilor tăi și câteva trucuri pentru începători când vine vorba de trasarea liniei de tuș, te las să exersezi în liniște în fața oglinzii până când vei căpăta siguranță în mișcări și vei observa că eyeliner-ul este, de fapt, cel mai bun prieten și nu cel mai mare dușman al tău.

Dacă vrei să citești mai multe despre cum să te machezi în funcție de forma feței tale, găsești toate informațiile care să te ajute în articolul : Tipuri de machiaj în funcție de forma feței tale. 

 

Până la articolul viitor, spor la exersat!

Citirea durează: 8 minute