Cine mai are timp de masaj facial?

Nu știu dacă ați sesizat și voi sau dacă am fost eu mai atentă la asta recent, dar mi se pare că în ultimul timp punem prea mult accentul pe suprafață și spre deloc pe ce e mai puțin superficial. Să fie oare din cauză că ne-am pierdut răbdarea și alergăm după rețete magice, care să funcționeze rapid, cu un minimum de efort? E mai simplu să cumpărăm o cremă și să o aplicăm seară de seară (sau în serile în care ne aducem aminte…) și să ne continuăm viața fix la fel, așteptând să ne dispară ridurile ca prin minune. Poate și industria ne-a ajutat puțin aici, nu zic nu – promisiuni multe de magie rapidă aduc bani frumoși, pe când un stil de viață și schimbări ce necesită mai multă răbdare și perseverență decât buget sunt o pierdere pentru brand-uri.

Astăzi aș vrea să vă încurajez să faceți pași mici spre rezultate mari, să lăsați wishlist-ul acela plin de produse de skincare și make-up de la magazinul vostru preferat deoparte și să vă provoc la o altfel de investișie. Mi-aș dori să vă înarmați cu dorința de rezultate și să începeți să aveți grijă cu ADEVĂRAT de pielea și tenul vostru.

De ce masaj facial?

Ca să vă conving că ce vă spun nu e vreo buburuză de-a mea, o dorință sadică de a vă pune la muncă și a vă face să cheltuiți mai puțin – vă voi reaminti că pielea noastră este un organ, că prin piele și sub ea avem vase de sânge, că pe față există mușchi și, nu în ultimul rând, ganglioni limfatici (atât de necesari pentru îndepărtarea produselor metabolice și toxinelor, creând o barieră împotriva infecțiilor). Știind acestea, e imposibil să nu conștientizăm că un simplu produs, oricât de bun calitativ ar fi, nu va putea să îți întrețină musculatura facială, să ajute la stimularea circulației sangvine la nivelul feței și să dreneze limfa pentru a evita acumularea acesteia.

Tipuri de masaj facial

Bun, dacă ai ajuns până aici și ti-am stârnit interesul pentru acest subiect, trebuie acum să-ti explic că există mai multe tipuri de masaj facial, iar ele diferă în funcție de scopul final.

Primul despre care vreau să-ți vorbesc este masajul de stimulare.

Așa cum îți și sugerează numele, acest tip de masaj are ca scop stimularea circulației sangvine la nivelul feței, care aduce implicit după ea și o tonifiere vizibilă a pielii, un aspect sănătos, radiant și o conturare a musculaturii feței. Util absolut tuturor însă necesar în special persoanelor cu tenul palid, lipsit de strălucire, tern – acest tip de masaj este extrem de ușor de realizat deoarece poate fi inclus  cu foarte mare ușurință în rutina ta de îngrijire de dimineața sau seara, fiind făcut în etapa curățării tenului.

Astfel, tot ce trebuie să faci este să îți umezești fața cu puțină apă și să folosești gelul tău de curățare preferat (de preferat unul hidratant)  pe care îl distribui uniform pe toată fața. Apoi, fie folosindu-ți mâinile fie un dispozitiv de curățare a feței tip Foreo sau Clarisonic, cu mișcări circulare parcurge toată suprafața feței (fără să apeși foarte tare) începând cu conturul feței și până spre interior, în jurul ochilor și a nasului. Timpul maxim pe care trebuie să-l acorzi acestui tip de masaj este de 60 secunde – 20 secunde pentru frunte și 40 secunde pentru obraji, nas, conturul feței,etc. Nu insista mai mult cu acest tip de masaj deoarece curățarea excesivă a tenului duce la deshidratarea lui și posibila iritare (mai ales dacă folosești un produs de curățare cu substanțe active puternice de genul acizilor AHA sau BHA). Sugestia mea pentru serile sau diminețile în care apelezi la un astfel de masaj în rutina ta, alege un gel de curățare cu cât mai puține ingrediente și cât mai hidratante și hrănitoare pentru piele.

Masajul pentru drenajul limfatic este un alt tip de masaj foarte necesar tenului, în special dacă te numeri printre acele persoane care se trezesc în fiecare dimineață cu tot tenul sau doar anumite porțiuni ale feței umflate. Acest lucru se produce datorită acumulării de limfă și poate fi, în unele cazuri (mai puțin serioase, unde nu există dureri la nivelul ganglionilor limfatici – caz în care trebuie neapărat să consultați un medic) tratat cu puțin ajutor precum un masaj, menit să ajute drenajul limfei și să elimine astfel umflăturile de la nivelul feței. În plus, medici dermatologi susțin că drenajul limfatic poate ajuta mult inclusiv persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii precum acneea sau eczema.

Să nu uităm că ganglionii sunt prezenți în corpul uman în diferite zone, în total fiind în jur de 600. Când vine vorba de fața noastră, aceștia sunt poziționați în câteva puncte cheie – în spatele urechilor, sub maxilar, în zona dintre nas și obraz. Odată ce știi toate astea, e timpul să afli cum procedezi când vrei să îți faci un masaj facial pentru drenaj limfatic singură/ singur, acasă:

Pasul 1: Începe din zona gâtului. Plasează-ți mâinile sub maxilar, în stânga și dreapta traheei și pornește în jos, pe lungimea gâtului, punând o foarte ușoară presiune pe cele 2 vene care sunt situate pe ambele părți ale gâtului .

Pasul 2: Plecând din zona cea mai îngustă a nasului (în dreptul ochilor) folosindu-te de 2 degete coboară masând lateralele nasului până în dreptul nărilor.

Pasul 3: Masează zona din față a urechilor, pornind de la perciuni și coborând până pe gât, sub maxilar.

Pasul 4: Exact mișcarea de la pasul anterior însă acum te vei concentra pe zona din spatele urechilor.

Pasul 5: Folosindu-te de degetele inelare de la ambele mâini, trasează semicercuri în jurul osului orbital, pornind din punctul cel mai subtire al nasului spre exteriorul ochiului și tâmplă. În special stimularea acestei zone dimineața, imediat după ce te trezești ajută la eliminarea pungilor de sub ochi.

Foarte important de reținut!

De cele mai multe ori inflamațiile ganglionilor sau funcționarea lor deficitară poate sugera o infecție la nivelul organelor din jur. Dacă observi că pe lângă fața (sau zone ale feței) umflate există durere la presiune, nas înfundat, dureri maxilare, dureri de cap, probleme ale ochiului sau orice alt simptom, te rog nu ignora problema și prezintă-te la medic. Masajul de drenaj limfatic nu este un tratament pentru nicio afecțiune de această natură, el poate fi un pas în plus, ajutător în unele cazuri, însă nu un substitut. Ai grijă de sănătatea ta.

Masajul de presopunctură

Dacă îți petreci mult timp în fața ecranelor, dacă porți ochelari și îți simți deseori ochii obosiți, dacă ai dureri de sinusuri sau de cap, acest masaj este potrivit pentru tine. Chiar și dacă nu te regăsești în categoria descrisă mai devreme, trebuie să știi că presopunctura este o metodă antică de vindecare din China ce presupune stimularea unor centri nervoși sau a unor mușchi prin aplicarea presiunii pentru a obține relaxarea acestora și eliminarea durerii și tensiunii acumulate. Prin urmare, dacă relaxarea muschilor feței sună destul de bine pentru tine pentru a încerca acest tip de masaj, iată cum îți poți face singur/ă o scurtă ședință de masaj de fiecare dată când tensiunea, stresul, oboseala sau durerea de cap  își face apariția:

Presează ușor, continuu, cu buricele degetelor, următoarele zone

  • Colțul intern al ochiului (mai mult spre nas, atenție nu puneți deloc presiune asupra ochiului!)
  • Colțul intern al sprâncenelor (aici puteți crește puțin presiunea – nemaifiind în apropierea ochiului)
  • Toată lungimea oaselor supraorbitale, pe deasupra sprâncenelor (foarte util în sinuzite și dureri de cap)
  • Colțul extern al ochiului – zona tâplelor (foarte eficient în dureri de cap)
  • Sub ochi, în centrul osului orbital (cel din mijlocul obrazului) – în stânga și dreapta nărilor.

Este foarte important să mențineți o presiune continua pentru cel puțin 1-2 minute în fiecare punct. Nu este nevoie să creșteți treptat intensitatea presiunii, chiar dacă poate la un moment dat senzația de tensiune la nivelul unui anumit punct se va diminua.

Acestea sunt, dragii mei, cele 3 mari categorii de masaj facial. Desigur, există mult mai multe tipuri de masaj cu fel și fel de denumiri de care vă puteți bucura cu siguranță la orice salon de înfrumusețare căreia îî călcați pragul, însă de cele mai multe ori toate sunt derivate ale uneia din aceste 3 mari categorii, si modificate ulterior pe ici pe colo în funcție de zonele geografice și tradițiile diferitor popoare.

Dacă vă interesează subiectul și îmi scrieți că mai vreți informații, promit să revin cu un articol despre diferite tipuri de ustensile de masaj pe care ti le poți achiziționa pentru un masaj la tine acasă, și eficiența lor. Până atunci însă, te provoc să introduci cel puțin unul din aceste 3 tipuri de masaj în rutina ta zilnică măcar pentru o lună de zile și să-mi spui cum se simte pielea ta și ce-ți arată și oglinda!

Până la următorul articol, spor la masaj!

Citirea durează: 7 minute