Continuăm călătoria noastră pe urmele diferitelor culturi, pentru a construi o cronologie a produselor și obiceiurilor cosmetice, implicit a makeup -ului. Dacă în articolul trecut m-am concentrat mai mult pe perioada antichității și puțin din Evul Mediu sau Renaștere, în rândurile de mai jos urmărim ce se întâmplă după, cum se cizelează ușor gusturile și apar, odată cu marile staruri ale cinematografiei trend-uri in domeniul frumuseții care dictează aspectul femeilor și felul în care ele abordează frumusețea, pe perioada unor întregi decenii, până în prezent.
(Dacă nu ai apucat să citești articolul trecut despre istoria machiajului, îl găsești aici)
Ne întoarcem din nou în anul 1600, când aflăm că femeile acelor timpuri apelau la transpirația din spatele urechilor pentru a o aplica pe buze în loc de balsam, atunci când doreau să trateze buzele crăpate.
Prin anul 1603 regina Elisabeta I moare și se zvonește că ar fi avut 3,80 cm (un inci și jumătate) de machiaj pe față în momentul morții sale. (Dacă te pasionează istoria sau pur și simplu vrei să vezi un film bun, găsești pe Netflix 2 filme bine realizate despre viața reginei Elisabeta, în care printre altele poți observa și rutina de înfrumusețare a reginei și obiceiurile în materie de modă, cosmetică și machiaj din acele timpuri). Pentru perioada respectivă tot acest machiaj care se acumula pe față nu era ceva neobișnuit, vorbind despre o perioadă în care nimeni nu se spăla pe față iar machiajul era folosit pentru a acoperi urmele lăsate pe piele de variolă.
Spre finalul secolului al XVII-lea la modă era un aspect de păpușă, cu fața cât mai albă și obrajii roșii. Un fel de fond de ten alcătuit din ceruză (care conține plumb) era mixată pe o paletă împreună cu apă sau albuș de ou și îl aplicau pe piele. Roșu se aplica de obicei prin frecarea unei bucăți de fetru sau lână spaniolă care fuseseră vopsite anterior in roșu ”scarlet” – pe obraji si buze care erau umezite anterior.
1600 – 1700 au fost anii când taftaua din mătase sau plasturi subțiri din piele – în formă de flori, stele sau lună – erau produse populare folosite la ascunderea cicatricilor de pe față lăsate de variolă. Pe lângă rolul estetic, acestea semnalau și disponibilitatea femeii dacă erau plasate în apropierea buzelor. Femeile logodite le purtau pe obrazul stâng și le mutau apoi pe cel drept după căsătorie. Multe dintre femei luau după ele la evenimente cutii cu astfel de plasturi, în eventualitatea că vor avea nevoie de înlocuirea celor căzuți.
Prin 1830 femeile își puneau câteva picături de belladonna în ochi pentru a le dilata pupilele și a obține un look mai visător, romantic. Belladonna era un extract de plantă, folosit încă din antichitate ca otravă.
În 1886, Avon, linia cosmetică ”din ușă în ușă” (cum era marketată) este fondată de David Hall McConnell, un fost vânzător ambulant de cărți.
1891 – Poloneza de origine Helena Rubinstein deschide primul salon de înfrumusețare din lume, în Australia. Ea vinde în salon o cremă simplă de față inspirată de rețeta cremei mamei sale. Produsul este imediat un succes printre australience, urmând ca în 1902 Helena să-și extindă afacerea în Londra, Paris și chiar New York în 1906.
Prin 1900 Guerlain introduce pe piață primele culori pentru buze care vin în formă de stick.
In jurul anului 1908 actrițele sunt singurele persoane care au cunoștințe în materie de makeup, acesta fiind utilizat exclusiv pentru scena. Nicio femeie nu îndrăznea să iasă în public cu ceva mai mult pe față decât o pudră de orez. Pudrele de orez făceau tenul să pară mai deschis la culoare, se instalau în pori și îi făceau să pară mai mari. Helena Rubinstein începe să producă o pudră de față colorată care să ofere un aspect mult mai natural, fără a avea efecte secundare nocive.
În 1909 însă, cea mai de seamă rivală a Helenei Rubinstein – Elizabeth Arden își deschide salonul ei de pe Fifth Avenue.
Tot în 1909, emigrantul rus Max Factor își deschide primul său studio de makeup în Hollywood.
În același an Eugene Schueller (un chimist francez) lansează ”the French Harmless Hair Dye Company”, vânzând primul produs comercial sigur de vopsire a părului. Un an mai târziu, își schimbă numele companiei în L’Oreal.
Tot un an mai târziu, apar pe piață pentru prima dată pudrele compacte cu oglindă și aplicator. În același an e publicată cartea ”The Daily Mirror Beauty Book” – sfaturile de machiaj și rețetele pentru loțiunile pe care ți le puteai prepara acasă indică faptul că produsele cosmetice devin public acceptate pentru prima dată în aproape 100 de ani. Cărticica includea inclusiv referințe despre un dispozitiv cu care îți poți curba genele, o soluție preparată acasă care să îți închidă la culoare sprâncenele, o loțiune astringentă și sugerează cititorilor să utilizeze un creion pentru a-și alungi forma ochiului.
În 1914, după ce-și surprinde sora (Maybel) aplicându-si vaselină pe gene, T.L.Williams creează formula pentru prima mascara. Cu această ocazie el înființează o companie căreia îi pune numele Maybelline (după numele surorii sale, sursa lui de inspirație) și începe producția primului mascara.
Prin anul 1920 Coco Chanel face ca bronzul să fie la modă, numindu-l un important accesoriu al modei. Tot in jurul anilor `20, Clara Bow (adepta a curentului flapper) este fata care cunoaște succesul datorită vieții sale sociale, pe care toată lumea o îndrăgea. Look-ul adoptat de ea includea o linie generoasă, groasă de eyeliner și sprâncene extraordinar de subțiri.
În această perioadă, deschiderea lanțurilor de magazine, în care produsele si prețurile puteau fi accesate de toți, fac ca produsele de cosmetică ieftine să fie folosite de toată lumea.
În 1922 Elizabeth Arden își deschide salonul de pe strada Bond din Londra, iar în 1930 descoperă că noua ei cremă poate vindeca și îmbunătăți pielea în materie de ore. Elizabeth numește produsul ” Eight Hour Cream” și acesta rămâne un bestseller până în ziua de azi!
2 ani mai târziu, Revlon lansează primul lac de unghii.
În perioada 1939 -1945 Cel de-ai doilea război mondial restricționează fabricarea de produse cosmetice. Petrolul și alcoolul, două ingrediente principale folosite pentru creearea produselor de machiaj, sunt necesare pentru proviziile de război.
În această perioadă, prin 1940 sprâncenele arcuite si intens creionate ale lui Joan Crawford devin look-ul femeilor de carieră din acele timpuri.
Tot în timpul războiului ( mai exact in 1943), Estee Lauder își lansează compania împreună cu o linie de 6 produse. 9 ani mai târziu,(1952) rujul denumit ”Fire and Ice” al celor de la Revlon, un ruj roșu, sexy, este lansat și devine un instant succes.
Prin anii `60 amendamentul legal pentru aditivii de culoare cere ca ingredientele care colorează produsele cosmetice să fie testate pentru siguranță de către FDA (Food and Drug Administration).
7ani mai târziu, Estee Lauder începe să se extindă și lansează o nouă linie de produse numită Clinique, care pune accent pe știință când vine vorba de îngrijire a pielii si cosmetice.
Tot în acel an (1967) supermodelul Twiggy popularizează un look dramatic al machiajului ochiului, ea desenându-și gene în jurul ochiului cu ajutorul unui creion dermatograf și aplicându-și gene false. Se creează astfel efectul de ochi de căprioară, un look extrem de popular care va defini perioada.
Mergând mai aproape spre zilele noastre, prin anii 70 machiajul natural era în vogă. Printre cele mai frumoase femei ale vremii se numărau Jacqueline Kennedy Onassis, Bo Derek și Farah Fawcett (a cărei poster a fost cel mai bine vândut poster din istorie).
În 1972 – Ilana Harkavi (o fostă dansatoare profesionistă) lansează ”Il Makiage”, linie de produse pozitionată pe piață ca fiind ”machiajul makeup artiștilor”. În 1974 Lauren Hutton devine primul model care semnează un contract exclusiv pentru un brand de cosmetice – Revlon îi oferă prin contract suma de 100.000 de dolari. Mai târziu puțin, în 1975, Trish McEvoy lansează o linie de pensule de machiaj pentru a suplini nevoia de ustensile de calitate în materie de makeup. Doi ani mai târziu, Calvin Klein lansează o linie de cosmetice care se va relansa ulterior în 2005.
Anii 80 vin cu niște schimbări în materie de machiaj – acesta devine puternic accentuat și chiar exagerat. Culorile folosite sunt puternice, predominante fiind nuanțele de albastru și fucsia. Brand-uri precum Avon si Mary Kay lansează palete de farduri pentru a face alegerea unei cheme de culori mult mai ușoară. Reprezentative pentru această perioadă sunt femei precum Madonna, Grace Jones, Jane Fonda, Pat Benatar.
În anul 1984, canadienii Frank Toskan (un makeup artist și fotograf) și Frank Angelo (un proprietar de salon de coafura) lansează ”Makeup Art Cosmetics” – MAC. Linia lor de cosmetice, car ee inițial gândită pentru a fi folosită în fotografia din industria modei, câștigă mulți fani și datorită motto-ului lor ”all ages, all races, all sexes” (toate vârstele, toate rasele, toate sexele).
Tot în același an, ”Make Up For Ever” este lansat de către Danny Sanz și Jacques Waneph având același scop de a se ridica la înaltele și unicele așteptări ale lumii modei.
Prin 1985, Paulina Porizkova semnează un contract în valoare de 6 milioane de dolari și devine oficial ”fața” brand-ului Estee Lauder.
Cinci ani mai târziu, în anul 1990, makeup artist-ul Hollywood-ului Carol Shaw lansează LORAC, o linie de produse care includea fond-uri de ten ce nu aveau în compoziție ulei sau parfum.
În anii 90, look-ul natural era la modă. Cele mai frumoase femei ale vremii erau considerate frumusețile Jennifer Lopez și Jennifer Aniston, iar printre cele mai celebre fotomodele ale timpului le putem enumera pe Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjana Patitz.
În 1991 Bobbi Brown (makeup artist în New York) lansează Bobbi Brown essentials, linie cu 10 rujuri care au la bază maron. Mai târziu în 1994, Jeanine Lobell lansează Stilla Cosmetics, iar modelul Iman își lansează și ea propriul brand de cosmetice destinate femeilor de culoare, IMAN.
Un an productiv de fel, fiindcă tot atunci Francois Nars lansează NARS cu o primă linie de 12 rujuri, lansarea având loc la magazinul Barneys din New York. Câțiva ani mai târziu, în 1996 el filmează prima campanie de advertising pentru propriul brand și continuă să o facă până astăzi.
Frustrat din cauza lipsei de culori puternice și vibrante în industria cosmetică, în 1995 Vincent Longo își lansează propria linie de produse. Un an mai târziu, ”Creme de la Mer”, o cremă puternică dezvoltată de fizicianul aeronautic Max Huber este relansată. Tot în acest an, Laura Mercier își lansează propriul brand.
În 1999 Sonia Kashuk lansează ”The Sonia Kashuk Professional Makeup collection” pentru Target, un lanț de supermarket-uri. Poate nu îți spune multe, însă acest parteneriat este unul de menționat fiind primul făcut între un un artist renumit în lumea makeup-ului și un retailer mass-market.
De prin anii 2000 și până în prezent bronzul de solar, autobronzantul și toate produsele cosmetice menite să îți ofere un look de vară fără prea mari eforturi încep să fie foarte populare. Tot în această perioadă întră pe piața cosmeticelor produsele minerale, iar odată cu acest pas brand-urile de make-up si industria explodează.
Accentul începe să se pună din ce în ce mai mult pe individ si machiajul devine o prelungire a personalității celui ce il poartă. Trend-urile nu mai sunt atât de strict respectate sau clar definite, fiind încurajată exprimarea liberă în acest tip de artă.
Dacă ai ajuns să citești articolul până aici, îți apreciez pasiunea și răbdarea, căci într-o lume a informației rapid consumate articole ca acesta pot ușor părea plictisitoare. Pentru cei / cele dintre voi care au fost întotdeauna pasionate de lumea beauty-ului însă, puțină istorie și informație nu strică niciodată, în special dacă ne ajută să înțelegem mai bine ce este în spatele unui brand anume, cum a luat acesta naștere și ce viziune / motto are la bază.
E un obicei sănătos în această industrie, pe care am putea să îl adoptăm mai mulți: așa cum ne-am obișnuit (sper) să citim etichetele produselor pentru a ști ce punem pe față / corp/ sau ce ingerăm… bine ar fi înainte să cumpărăm produse de la X sau Y brand, oricât de mic sau mare e, să facem puțin research înainte si să aflăm cui dăm, practic, banii noștri.
Știu că nu am intrat foarte în detaliu în ceea ce privește tendințele în machiaj propriu-zise pe decenii, însă nu am vrut să transform acest articol într-o epopee, așa că mi-am asumat că voi scrie câte unul separat pentru fiecare deceniu, astfel încât nicio curiozitate să nu rămână nesatisfăcută, si totuși să nu vă plictisesc de moarte.
Până data viitoare,
Spor la research!
Research: Wikipedia, Gabriela Hernandez „Classic Beauty – The history of Makeup”, Bobbi Brown „Makeup Manual”, Lisa Eldridge „Face Paint”.

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!