Căderea părului este o problemă care ne preocupă pe toți, măcar la un moment dat în viață. Fie că e ceva sezonier sau constant, pe lângă efectele vizibile și neplăcute nouă, și mai importante sunt însă motivele pentru care lucrul acesta se întâmplă.
În ceea ce mă privește, realitatea este că am fost binecuvântată cu o podoabă capilară care nu mi-a adus mari probleme de-a lungul timpului, cel puțin nu în ceea ce privește căderea părului. Am mai avut eu probleme mai degrabă cu schimbarea structurii sale în mod repetat pe parcursul a celor 31 de ani pe care i-am parcurs până acum (dar asta e altă poveste).
Am avut și eu totuși (ca tot omul) momente când mi se părea că parcă e prea mult păr pe perie după ce mă pieptăn, parcă am păr și pe haine, parcă e si peste tot prin casă, parcă și la duș cade prea mult… 🙂 așa că am făcut ce face tot omul panicat și dornic de răspunsuri – am mers la un dermatolog.
Dornică să aflu ce se întâmplă cu mine, ce s-a schimbat, ce nu fac bine – am pus atunci niște întrebări pertinente (zic eu) cărora dermatologul respectiv a avut răbdarea să îmi răspundă pe înțelesul meu. Am avut norocul să am o discuție cu un profesionist adevărat, om pasionat de meseria lui, răbdător și dornic să educe pacienții, ceea ce din păcate a devenit un lucru rar în zilele noastre. Tocmai de aceea, am zis că e cumva de datoria mea să continui efortul acelui om de a aduce informații relevante și corecte oamenilor, pentru a înțelege mai bine cum stă treaba cu căderea părului și când ar trebui și când nu ar trebui să ne panicăm.
Informații generale despre păr:
Știți că mie imi place mult să vă pun lucrurile în context și să vă ofer cât mai multe informații, de la generale la particulare, pentru a vă ajuta să vă construiți o imagine cât mai completă asupra unui subiect, așa că pentru început aș vrea să discutăm despre păr și căderea părului la nivel general, pentru că sunt lucruri pe care deși credem că le știm, se prea poate fie să nu deținem informația corectă, fie nu completă.
În această idee, mi se pare important să ne aducem aminte că o persoană sănătoasă are în jur de un milion de foliculi de păr pe cap și alte 4 milioane de foliculi pe restul corpului. Există o diferență între părul femeilor și cel al bărbaților, femeile având un păr mai subțire decât cel al bărbaților datorită diferenței de stimulare a hormonilor androgeni, în special al testosteronului.
Circulă de ceva timp o legendă urbană care spune că tăierea părului constantă determină înmulțirea și întărirea firului de păr. Părul este o anexă a pielii, constituită din cheratină, astfel că tăierea lui nu poate influența și nu are niciun impact real asupra ciclului său de creștere.
Totuși, tăierea lui constantă poate ajuta real la îmbunătățirea aspectului său per total, deci e bine să mai treci o dată la 3- 4 luni pe la stilistul tău, sau de ce nu, dacă te pricepi și te pasionează, să ai grijă singur/ă acasă de aspectul tău.
Căderea părului: CLASIFICARE
1. ALOPECIE SAU CALVIȚIE?
Academia Americană de Dermatologie susține că orice persoană pierde în medie între 50 și 100 de fire de păr pe zi, în special în contexte precum duș, uscarea părului sau perierea lui. Este deci perfect normal să îți cadă părul, acesta fiind procesul prin care firele îmbătrânite sunt înlocuite de cele tinere, care vor crește din același folicul.
Când vine vorba despre căderea părului însă la un alt nivel, termenii de specialitate sunt alopecie sau calviție. Ce înseamnă fiecare și care e diferența dintre ele? Păi e simplu:
- Alopecia înseamnă căderea părului. În termeni medicali, cuvântul denumește o afecțiune care poate afecta pe oricine (indiferent de sex sau vârstă), se poate instala brusc sau treptat, poate avea o cauză foarte evidentă sau nu, și poate fi tratată sau nu. Intrăm mai mult în detalii puțin mai târziu în articol.
- Calviția – numită și chelie – reprezintă căderea totală a părului provocată cel mai adesea de o alopecie cu factor ereditar. Poate apărea și la femei și la bărbați.
2. CE PRESUPUNE ALOPECIA?
Așa cum am menționat mai sus, când ne referim la alopecie deja ne referim la o afecțiune dermatologică de natură inflamatorie a foliculilor piloși. Dacă termenii medicali te induc în eroare, încearcă să îți imaginezi un mare copac, căreia dintr-o dată încep să îi cadă frunzele. E normal să îi cadă 50- 100 pe zi (așa îi cădeau și înainte), dar de la un punct încolo observi crengi care sunt total lipsite de frunze, pe ici-colo…si chemând specialistul îți spune că problema e de la rădăcina copacului, și că există mai multe cauze posibile. Cam așa e și cu alopecia. Dacă începi să observi locuri mai mici sau mai mari la nivelul scalpului lipsite de păr, sau unde părul s-a rărit considerabil, fă-ți degrabă o programare la medicul tău dermatolog și cere niște analize de sânge. De ce?
Alopecia e de mai multe feluri și poate avea mai multe cauze. Pentru câteva există tratament, pentru unele nu. E foarte important să depistezi corect tipul de alopecie și cauza apariției ei, de aceea un medic dermatolog bun este esențial în această ecuație.
Fiindcă tot suntem la capitolul acesta, află că alopecia poate fi:
- Alopecie feminină (cădere a părului în zona creștetului, pierderea părului este puternică, efectele sunt vizibile mai repede / ușor)
- Alopecie masculină (cădere minimă în zona frontală, cădere mai accentuată în zone precum cea a frunții sau cea temporală (tâmple) sau în zona vertexului (creștetul capului). Dacă se ajunge la pierderea părului în zona vertexului se poate discuta deja despre chelie. De obicei din acest punct se pierde si mai mult păr din zona vertexului până ce ulterior cele două zone lipsite de păr, cea frontală și cea posterioară se unesc. Rămâne în cele mai multe cazuri o zonă de păr neafectată – regiunile de la nivelul urechilor, care se unesc la spate, la nivelul gâtului / cefei. )
Pe lângă aceste două mari direcții date de diferențele de sex când vine vorba de căderea părului și cum se manifestă alopecia diferit la femei versus bărbați, trebuie să știți că afecțiunea în sine este din punct de vedere medical împărțită în mai multe diagnostice, ea putând lua mai multe forme în funcție de cauzele care duc la apariția ei. Si anume, putem vorbi despre:
- Alopecie areată: adică acea alopecie care afectează zonele circulare ale scalpului sau bărbii. Acest tip de alopecie este o afecțiune autoimună a pielii și despre persoanele care o dezvoltă se crede că au un risc mai mare de a dezvolta o boală autoimună precum tulburări ale glandei tiroide, astm bronșic, vitiligo, dermatită atopică, etc.) În multe cazuri de acest gen de alopecie există un istoric de boli în familie (diabet de tip 1 sau artrită reumatoidă), prin urmare moștenirea genetică joacă un rol important în apariția alopeciei.
- Alopecia totalis: este acel tip de alopecie care va afecta întregul scalp.
- Alopecia universalis afectează toate zonele de pe corp.
- Alopecia androgenica: este alopecia de factură genetică, se manifestă deopotrivă atât la bărbați cât și la femei și presupune pierderea părului în special în zona fronto-parietală. La femei poate avea legătură cu sindromul ovarelor polichistice și se poate manifesta după vârsta de 40 de ani.
- Alopecia cicatriceală: presupune distrugerea foliculului pilos și astfel dispare posibilitatea regenerării firului de păr.
- Alopecia de tracțiune: este generată de tehnici de coafat (care presupun modelarea firului de păr la temperaturi foarte mari sau exercitarea tensiunii asupra radacinii sau lungimii lui precum tapatul sau coada de cal foarte strânse prinse), sau substanțe chimice (vopsitul, ondulatul părului permanent, îndreptarea permanentă, etc.).
Căderea părului (alopecia): CAUZE
Am discutat puțin despre alopecie și am învățat mai multe despre această afecțiune și cum o putem distinge față de altele când vine vorba de căderea părului. Însă de multe ori părul ne cade și totusi nu avem semnale clare pentru care se întâmplă asta (căderea ereditară fiind cea mai comună).
Există cel puțin 7 alte cauze care pot genera pierderi la nivelul firelor de păr pe care e bine să le știi, și acestea sunt:
- Tratamente medicamentoase sau terapii pentru diferite alte afecțiuni care pot provoca pierderea temporară a părului (tratamente pentru cancer, depresie, artrită, gută, hipertensiune)
- Dereglări hormonale – fie că e vorba de o sarcină, o naștere, instalarea menopauzei sau unei probleme de tiroidă, căderea părului este asociată și cu hormonii din corpul nostru, și direct influențată de modificările nivelurilor lor.
- Afecțiuni dermatologice precum psoriazis sau dermatita atopică pot duce și ele la căderea părului
- Expunerea prelungită la substanțe chimice a firului de păr
- Stresul (nivelul de cortizol din organism) poate determina căderea părului bruscă și însemnată la persoane care dealtfel sunt perfect sănătoase. Sunt persoane care la câteva săptămâni de la suferirea unui șoc fizic sau emoțional au suferit pierderi masive sau chiar totale ale părului, sau modificări la nivelul structurii sau culorii părului. În aceste cazuri însă, de cele mai multe ori, pierderea este temporară.
- Tratamente capilare, coafat excesiv: aici vorbim despre extensii, codițe “afro”, pieptănatul excesiv fără susținere a rădăcinii părului, strânsul părului în coadă des, purtarea unor accesorii pentru perioade foarte mari de timp – șepci, benzi elastice – folosirea unor produse cosmetice în exces, produse care conțin chimicale și parfumuri. Unele tratamente capilare pot inflama foliculii piloși și pot avea ca rezultat căderea părului. În cazul nefericit al apariției de cicatrici la nivelul scalpului, pierderea părului poate fi permanentă.
- Infecții precum pecinginea (tinea capitis sau tricofitia, o infecție fungică a scalpului și a foliculilor manifestata prin zone fără păr și prin cruste care produc mâncărime).
- O altă cauză (rară) este tricotilomania, o tulburare manifestată prin dorința patologică și obsesivă a unei persoane de a-și rupe părul.
- Factorii ereditari – i-am lăsat la final pentru că deși par a fi cea mai rară cauză a pierderii părului, este de fapt cea mai comună, în special la bărbați. Apare ce-i drept de obicei după 40 de ani și la bărbați presupune retragerea liniei părului iar la femei rărirea vizibilă a lui.
Totuși, dacă ar fi să punem degetul pe acei câțiva factori de risc atunci când vorbim despre căderea părului, cei mai des întâlniți sunt:
- Moștenirea ereditară
- Vârsta
- Pierderea importantă în greutate
- Tratamente medicamentoase pentru alte boli (diabet, lupus, etc.)
- Stresul
- Dieta
Căderea părului: SIMPTOME
Cei mai mulți dintre noi sunt destul de atenți când vine vorba de podoaba lor capilară și imediat sesizează micile schimbări de la nivelul părului. Aceștia și tind de obicei să se panicheze mult prea repede și să confunde o cădere normală a părului (150 fire pe zi) cu o problemă mai serioasă.
Căderea părului se poate manifesta brusc sau lent, pe scalp sau și la nivelul corpului, poate fi temporară sau permanentă.
Cum știm deci când ar trebui să ne pună pe gânduri și când ar trebui să fim relaxați în ceea ce privește pierderea părului? În primul rând va trebui să ne documentăm cu privire la simptomele căderii părului – și fix despre acestea vom discuta aici:
- Rărirea părului la nivelul creștetului: este cel mai des întâlnit simptom și poate apărea la bărbați (părul se retrage la nivelul frunții sub forma literei M), dar și la femei (se păstrează linia părului la nivelul frunții, dar părul se rărește în părțile laterale).
- Apariția unor porțiuni de chelie de dimensiuni mici (asemenea unor pete), sau mari: pot afecta doar scalpul, dar la unele persoane și barba sau sprâncenele. Câteodată apare prurit sau dureri la nivelul pielii, înainte de căderea părului propriu-zisă.
- Când e vorba de un șoc fizic sau emoțional / stres – părul cade în smocuri (când îl piepteni, când îl speli sau când tragi ușor de el). În astfel de cazuri apare de obicei slăbirea la nivel general a părului, nu doar anumite zone de chelie.
- Când motivul este chimioterapia sau alte tratamente medicamentoase sau terapii, de cele mai multe ori poate cădea și părul de pe corp. După terminarea tratamentului însă, parul de obicei crește la loc.
- Modificarea unghiilor: este un alt semn al alopeciei. Unghiile pot avea punctulețe albe sau liniuțe la suprafață, își pierd strălucirea, se subțiază și se rup cu ușurință.
- Apariția unor cruste pe scalp poate fi un semn de infecție fungică, ce este însoțită de căderea părului, de roșeață, de inflamație, mâncărimi și uneori scurgeri la nivelul scalpului.
Căderea părului: DIAGNOSTICARE
Ai observat că părul tău a luat-o razna și parcă pierzi mai mult decât de obcei. Te-ai uitat pe net, poate ai dat de articolul ăsta, poate de altul și ai aflat câteva informații generale despre căderea părului iar acum ești si mai convins de faptul că trebuie să faci o vizită medicului tău dermatolog pentru a obține un diagnostic. Hai să-ți spun la ce ar trebui să te aștepti când vine vorba de un consult pentru o astfel de problemă și care sunt metodele prin care se diagnostichează alopecia și natura ei.
- Analize de sânge – fie că e vorba de hormoni (testosteron, dihidrotestosteron, etc) fie că e vorba de vitamine și alți indici ai unei posibile alopecii, analizele de sânge sunt absolut necesare pentru diagnosticare. Dacă în timpul consultației medicul nu vă recomandă analize, părererea mea (subiectivă, într-adevăr și neavizată) ar fi că e bine să căutați un alt medic cu o altă abordare.
- Testul de tragere a părului – presupune ca medicul dermatolog să tragă de o suviță de păr pentru a vedea câte fire cad. (PS: e bine ca părul să fie prieptănat înainte pentru a nu induce medicul în eroare cu fire care se desprind și sunt de fapt căzute pe parcusul zilei sau de peste noapte și nu au fost pieptănate)
- Biopsia de scalp și examinarea histologică – dacă medicul observă indicii cum că natura alopeciei este una fungică sau analizele de sânge indică zero probleme la nivel hormonal, se prea poate ca medicul să aibă nevoie de o biopsie de scalp pentru a putea determina dacă o infecție este motivul pierderii părului.
- Tricoscopia (sau videodermoscopia părului și a scalpului) constă în examinarea părului și a scalpului tău cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, o lupă specială.
Căderea părului: TRATAMENTE ȘI PREVENȚIE
Am discutat mult despre cum să identifici diferite stadii ale căderii părului și cum să le diferențiezi sau recunoști. Dar ce se poate face pentru a le trata, sau și mai bine, există lucruri pe care le putem face pentru a ne asigura că nu ne întâlnim prea curând cu alopecia?
Da și nu.
Așa cum probabil v-ați prins deja din cele ce ați citit, unele tipuri de pierdere a părului presupun pierderea lui ireversibilă astfel că niciun tratament sau terapie nu vor mai putea să facă minuni. Pentru celelalte totuși, dermatologii recomandă fie tratamente locale fie medicamentoase precum:
- MINOXIDIL – disponibil intr-o concentrație de 2%, 5% (formă lichidă ambele concentrații, sub formă de spumă doar concentrația mai mare), acest medicament se eliberează fără prescripție medicală și reduce subțierea părului stimulând de asemenea și creșterea părului în zona superioară a scalpului. Soluția cu concentrație de 5% este mai eficientă la bărbați (și probabil și în cazul femeilor, chiar dacă pentru acestea recomandarea este de utilizarea unei concentrații de 2%). Cel mai bine? Discutați cu medicul vostru dermatolog care este dozajul potrivit pentru dumneavoastră, în cazul în care vi se recomandă acest tratament.
- FINASTERIDE – acesta este un medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală, care se administrează pe cale orală. Medicamentul scade nivelul unuia dintre hormonii asociați cu alopecia androgenetică, dar s-a dovedit a fi eficient doar pentru bărbați și nu este aprobat pentru a fi folosit în cazul femeilor.
Sau proceduri chirurgicale precum:
- Transplantul de păr – una dintre cele mai adoptate tratamente ale alopeciei cu forme mai severe, transplantul de păr presupune practic transplantul de foliculi piloși sănătoși în alte părți ale scalpului afectate de chelie. Procesul implică de obicei două până la trei sesiuni, la interval de câteva luni, iar în cazul alopeciei de natură ereditară este foarte posibil ca alopecia să progreseze în ciuda tratamentului chirurgical.
- Alte proceduri chirurgicale posibile mai sunt reducerea scalpului (adică eliminarea petecelor de chelie de la nivelul scalpului, aducând laolaltă zonele cu păr) sau transplantul de lambouri de scalp (adică mutarea segmentelor cu păr ale scalpului în zonele cu chelie).
Dar fiindcă tot timpul e mai bine să previi decât să repari, hai să vedem ce putem face pentru a nu ajunge în situația în care ne confruntăm cu o cădere a părului care ne pune sănătatea și aspectul fizic în pericol:
- Evită să tragi de păr în mod compulsiv
- Tratează părul cu blândețe când îl speli, usuci sau piepteni
- Evită tratamentele excesive ale părului (produse chimice utilizate frecvent, căldură excesivă, fixativ, vopsea, etc.)
- Limitează administrarea de medicamente și suplimente care pot cauza căderea părului
- Protejează-ți părul de razele soarelui sau de alte surse de lumină cu ultraviolete
- Protejează-ți părul când dormi (alege fața de pernă sau o bonetă de păr din mătase sau satin)
- Nu pieptăna părul când e ud
- Nu (mai) fuma. Unele cercetări au demonstrat o legătură între fumat și chelia la bărbați.
- Dacă urmezi un tratament de chimioterapie, întreabă-ți medicul despre o cască de răcire care reduce pierderea părului în timpul chimioterapiei.
Aici mă opresc cu informațiile despre căderea părului dragii mei. Sper că v-au fost de folos, sper că am fost destul de explicită și coerentă și am transmis mai departe corect informațiile pe care la rândul meu le-am primit.
Încă o dată vă reamintesc și vă rog să nu vă tratați singuri acasă și să nu vă puneți diagnostic în funcție de articolele pe care le citiți pe net, fie că sunt ale mele sau nu, ele sunt pur orientative, și de cele mai multe ori neavizate. Mergeți la un medic dermatolog care vă poate oferi tratament si diagnostic personalizat. Căderea părului nu este o problemă de neglijat!
Până la următorul articol, spor la citit și aveți grijă de părul vostru!

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!
Buna,
Finasterida se poate administra si topic. Exista produse ce au în compoziție și sub forma lichida. Eu folosesc un produs ce conține Finasterida și am rezultate f bune.
Ce tare! Nu știam! Mă bucur că mi-ai scris.