Fiindcă sunt una din persoanele acelea căreia îi place atât de tare iaurtul că și-l pune și-n cap, astăzi vreau să împart cu voi rețeta de mască de păr cu iaurt ou și miere pe care eu o tot folosesc de ceva timp și care vine tot timpul în ajutorul scalpului și a părului meu, atunci când acestea au cea mai mare nevoie.

Măștile de păr tip DIY sunt o modalitate excelentă de a “reface” firul de păr, a-l ”vindeca”, întări și înfrumuseța în mod natural, așa că dacă n-aveți un buget extraodinar de dat pe tot felul de măști profesionale, dacă vreți să încercați o abordare mai naturală sau pur și simplu v-au rămas niște ingrediente prin frigider și nu vreți să faceți risipă, am masca perfectă pentru voi.

Nu vă gândiți că e ceva complicat, ba chiar e o mască pe care cu toții o putem face (fete și băieți), fiecare dintre ingrediente fiind extrem de accesibile nouă tuturor și cu foarte multe beneficii atât pentru păr cât și pentru scalp.

DE CE IAURT?

Deși nu este dovedit clinic că ajută părul sau scalpul (ca orice alt ingredient din măștile de tip DIY), este folosit de mii de ani de diferite culturi ca tratament pentru scalp și păr.

Acidul lactic pe care îl conține ajută la curățarea scalpului și eliminarea celulelor moarte de la nivelul pielii (exact așa cum o face și acidul lactic folosit în produsele cosmetice pentru ten). Curățând foarte bine scalpul de mizerie, transpirație și toate produsele pentru păr acumulate de la o spălare la alta, iaurtul ajută astfel ca foliculul de păr să fie mult mai sănătos și implicit părul să crească mai puternic și mai repede.

De cele mai multe ori oamenii folosesc iaurtul ca ingredient în măștile de păr pentru a ”trata” probleme cauzate de mediu (poluare, expunere la soare, schimbări ale vremii), unelte de păr (perii, plăci de îndreptat părul, perii rotative, uscător,etc.) sau produse (vopsea, fixativ, decolorant, mousse, sampon uscat,etc.).

Mai simplu spus, iaurtul tratează părul deteriorat, cu aspect tern, scalpul încărcat și rădăcinile grase.

De obicei, iaurtul se aplică tot timpul pe părul uscat, începând de la rădăcinile părului și scalp pănă pe lungimi, se lasă să acționeze în jur de 20 – 30 minute (cu părul acoperit sau nu).

Se clătește apoi cu apă călduță, se folosește un șampon mai blând.

Atenție însă, dacă este prima dată când folosiți iaurt într-o mască de păr este recomandat să vă aplicați puțin iaurt în zona antebrațului și să așteptați 30 minute pentru a observa dacă aveți vreo reacție alergică (înroșirea zonei, mâncărimi, înțepături). Sunt multe persoane care au alergie la prodsele lactate, așa că e mai bine să elimini orice potențiale neplăceri de la început.

DE CE OU?

Oferă strălucire părului, îl face mai puternic, îi protejează culoarea, luptă împotriva căderii părului și stimulează chiar creșterea lui. Te-am convins?

Dacă mai ai nevoie de motive pentru care oul este un ingredient extraordinar când vine vorba de îngrijirea părului, află că oul se încadrează în categoria de superalimente pentru păr, fiind extrem de bogat în Vitamina A, Vitamina E, biotină și acid folic și astea sunt doar câteva dintre substanțele atât de benefice organismului și părului nostru. Gălbenușul e și el bogat în grăsimi sănătoase care sunt principalele responsabile cu menținerea/ refacerea nivelului de hidratare optim al firelor de păr și le face să fie mai mătăsoase și strălucitoare.

DE CE MIERE?

Mierea este un emolient și umectant natural. Ce înseamnă asta? Ca mierea este unul din cele mai bune ingrediente pentru hidratarea părului. Pentru a crede asta, trebuie să vă explic mai clar care-i faza cu substanțele umectante și cele emoliente.

Substanțele umectante sunt acelea care atrag moleculele de apă, făcând astfel pielea sau părul (depinde unde sunt aplicate) să absoarbă și să rețină și ele la rândul lor mai multă apă, iar cele emoliente sunt substanțe a căror principală proprietate este calmarea si netezirea. O astfel de substanță folosită pe păr va ajuta la netezirea firelor rebele și va aduce aspectul unui păr sănătos și lucios.

Mai sunt multe de spus despre aceste tipuri de substanțe și despre miere în general și cum ajută ea părul, dar promit că voi reveni cu o serie de articole dedicate acestor subiecte cât de curând!

Până atunci haideți să continuăm cu masca noastră și să învățăm cum să o preparăm și aplicăm:

Masca cu iaurt, ou și miere – PREPARARE

Ingrediente:

2 oua întregi

Iaurt gras 1 -2 cutii mici (depinde de lungimea părului)

Miere 1-2 linguri

 

Masca cu iaurt, ou și miere – APLICARE

Aplică masca pe părul uscat complet, cu mâinile cu mănuși direct de la nivelul scalpului, masand usor. După ce toată zona scalpului și rădăcinile au fost acoperite, coboară cu masca pe lungimea firelor de păr.

Odată ce ai aplicat masca uniform pe tot părul, folosește o cască de duș sau o folie pentru a izola termic părul apoi peste un prosop.

Așteaptă 20 – 30 de minute și clătește apoi cu apă călduță, nu fierbinte sau rece!

Șamponează părul normal dar nu mai folosi altă mască sau alte produse care să încarce părul la acea spălare.

Usucă părul cu uscătorul de păr, începând de la rădăcini și apoi pe lungimi, in sensul creșterii firului de păr pentru a închide foliculii și a obține un păr strălucitor și mai sănătos.

Cam asta e tot ce trebuie să știți dacă sunteți tentați să vă preparași singuri acasă masca cu iaurt, ou și miere –  o mască rapidă care să vă aducă un plus de hidratare, viață și strălucire părului vostru.

Până la rețeta viitoare vă las cu iaurtul în cap 😊 și nu uitați să mai aruncați din când în când un ochi și prin frigider sau cămară.. sunt pe acolo destule ingrediente care vă pot fi folositoare atunci când vreți să vă răsfățați cu o zi de spa la voi acasă.

Citirea durează: 5 minute