V-ați prins din titlu, așa-i? În articolul acesta învățăm în sfârșit pe îndelete care-i treaba cu hidratarea pielii și a părului și ce sunt alea substanțele umectante și ocluzive, că poate ați mai auzit pe ici pe colo de ele pe la prietenii voștri pasionați de skincare  dar lipsiți de timp să vă explice clar cum stă treaba.

Păi nu v-am promis eu că aici pe blog abordăm subiecte cool și explicăm/ învățăm împreună mai multe despre skincare și makeup pentru ca apoi să putem face alegeri înțelepte, în cunoștință de cauză și potrivite nouă? Hai să trecem la treabă că iar ne fură introducerea, și uităm de hidratare.

CE SUNT SUBSTANȚELE UMECTANTE?

Când vorbim de hidratarea părului sau a pielii, vorbim de fapt de substanțe umectante. Astfel, dacă vrem să ne asigurăm că oferim părului și pielii noastre hidratarea de care au ele nevoie și o facem în condiții optime, trebuie să deslușim cum funcționează aceste substanțe cu caracter umectant, care sunt ele și cum trebuiesc corect folosite pentru beneficii maxime. Simplu…nu?

Păi să știți că este într-adevar!

Substanțele umectante nu sunt altceva decat substanțe (ingredientele – a nu se înțelege că sunt lichide neapărat) care au proprietatea de a absorbi apa și care se întâlnesc frecvent în toate loțiunile de corp, creme, produse pentru păr, etc. fiindcă în același timp nu afectează în niciun altfel proprietățile produsului cosmetic din care fac parte. Cu alte cuvinte, mai pe românește așa, ele își fac treaba bine, dar își văd de treaba lor!

E bine și să ții minte că toate sunt eficiente, dar nu toate sunt egale, căci așa-i în lumea ingredientelor și a produselor cosmetice, nu? Și dacă tot suntem la capitolul ăsta, e bine să memorezi și că există alte substanțe care le pot diminua cu mult sau chiar anula eficacitatea, pe care e bine să le știi, să le cauți pe etichetele produselor pe care dorești să le cumperi și să le eviți dacă scopul tău este într-adevăr hidratarea și dorești să nu dai banii degeaba pe produse care conțin ingrediente care se anulează reciproc.

Hai să intrăm mai clar în subiect să vă lămuresc cum funcționează mai precis substanțele acestea umectante și la ce să fiți atenți când vă alegeți produse cosmetice.

CARE SUNT CELE MAI DES ÎNTÂLNITE SUBSTANȚE UMECTANTE DE PE PIAȚĂ

Fiindcă știu cât de frustrante sunt articolele acelea de pe net în care ai multe rânduri de povești mai mult sau mai puțin utile și nu rămâi cu mai nimic practic de acolo, am făcut pentru voi (cei interesați de hidratarea pielii și a părului care întâmplător- sau prin magia SEO-ului – ați ajuns la articolul ăsta – și tuturor) o listă clară și nu prea lungă (dar completă și utilă vă promit), cu cele mai folosite substanțe umectante pentru crearea produselor cosmetice de pe piață puse spre vânzare ca produse hidratante.

 

ACIZII AHA

Sau acizii alfa hidroxi, sunt ingrediente derivate natural și sunt foarte des folosite în produse destinate pielii, în special în cele care sunt comercializate ca produse anti-aging. Ele ajută foarte mult și la eliminarea celulelor moarte de la nivelul pielii, fiind astfel o bună ”pregătire de teren” pentru crema hidratantă. Prin urmare, nu vă feriți de acizii AHA în compozitia cremelor voastre hidratante, ba chiar bucurați-vă dacă îi vedeți pe acolo, fac o treabă blândă dar eficientă în curățarea tenului și optimizarea hidratării.

Dacă vreți să introduceți un acid AHA în rutina voastră separat de crema hidratantă, cu scopul de a vă curăța tenul de două trei ori pe săptămână, recomadările mele sunt:

The Ordinary Lactic acid 5% (începători) apoi 10%

Paula’s Choice Skin Revealing Body Lotion 10% AHA (pentru cei cu keratoză pilară, eczeme sau alte probleme ale pielii corpului)

ACIDUL SALICILIC

Este practic un acid beta hidroxi. Deoarece penetrează pielea mai adânc decât cele AHA, este folosit de obicei în produse menite să trateze tenul acneic, punctele albe sau negre, excesul de sebum. Cum funcționează el?

Acidul salicilic usucă excesul de sebum și celule moarte care rămân blocate la baza foliculului de păr și provoacă apariția coșurilor, în același timp ajutând crema ta hidratantă să penetreze mai bine pielea. Unele forme de acid salicilic sunt derivate natural, altele sunt artificiale. Totuși, pe oricare le doriți în compoziția produselor voastre de păr (dacă vă confruntați cu dermatită seboreică, un scalp încărcat și mâncărimi sau scuame) și ten ( un ingredient foarte iubit de cei cu exces de sebum, ten gras cu tendință acneică).

Eu folosesc acidul salicilic separat de produsul hidratant în rutina mea, și din câte am testat cel mai bine mă înțeleg cu cel de la Paula’s Choice, 2% BHA Liquid Exfoliant, pe care îl găsiți aici .

Dacă acela e prea scump, puteți să optați pentru varianta lui mini (vă ține o veșnicie, credeți-mă) sau un alt produs extrem de bun și drag mie dar pe care mă feresc să-l recomand pentru că se găsește destul de rar și greu prin farmacii este crema seboreglatoare de la Mask Acne, numită chiar așa, Emulsie seboreglatoare. Pe aceasta o găsiți de obicei în farmacii, dar stocurile sunt mici și fiind bună se cumpără imediat. Dacă vă faceți cumpărături online, aici e o variantă. Tot ei au o cremă hidratantă extrem de bună, vă las link aici.

 

UREA

Cel mai des folosită pentru piele extrem de crăpată, uscată, care are nevoie de o hidratare profundă, sau în tratamentele topice pentru anumite probleme ale pielii precum eczema, psoriazis, unghii încarnate, etc.

Ureea este cunoscută ca substanță keratolitică, ea este de fapt un component a factorului natural de hidratare (produs de pielea noastră).

Ce înseamnă totuși substanță keratolitică? Denumirea descrie felul în care ureea crește hidratarea la nivelul pielii prin dizolvarea keratinei – substanța ce ”ține” primul strat de celule de la suprafață împreună/unite. Acest efect de topire a keratinei ajută astfel la pierderea celulelor moarte de la nivelul pielii, permițând absorbția apei și o hidratare mult mai intensă.

La fel ca  și acidul hialuronic, ureea este și umectant, adică are capacitatea de a atrage și absoarbe apa din atmosferă și a o duce în pielea noastră.

GLICERINA

Este un ingredient cosmetic comun, folosit de obicei în săpunuri, șampoane și balsamuri de păr, sau produse de curățare a tenului și hidratare, datorită proprietăților sale umectante. Ea poate fi derivată de la animale sau plante, și deși este cunoscută de mulți și se folosește de mult timp în industria cosmetică, recent a fost depășită ca popularitate de o altă substanță cu rol umectant, care culmea deși a devenit mai populară nu este la fel de eficientă precum glicerina.

Da, poate știi despre ce vorbesc. Nu te-ai prins? E vorba desigur despre…

 

ACIDUL HIALURONIC

Acidul hialuronic este una dintre substanțele umectante folosită și ea foarte des în produsele cosmetice, pe care însă în ultimii ani am putut să o observăm din ce în ce mai des pe ambalajul produselor destinate hidratarii. Dacă încă nu v-ați prins de unde vine popularitatea, ei bine vă spun eu.

Când au început să promoveze acidul hialuronic ca ingredientul minune ce îți hidratează intens și pe lungă durată tenul, companiile de cosmetice s-au legat de proprietatea substanței, o proprietate moleculară ce o face poate mai cool decât altele din familia substanțelor umectante, dar în același timp și cea mai pretențioasă, implicit cu eficiență scăzută dacă nu se îndeplinesc anumite condiții în utilizarea ei.

Mai clar, molecula de acid hialuronic are proprietatea de a atrage și reține de o mie de ori greutatea ei în apă,iar faptul că este o substanță pe care oricum organismul uman o produce și se găsește în mod natural în pielea, ochii, încheieturile noastre etc, totul pare mult mai wow. Și eu nu vin să zic că nu e așa.

Folosesc acid hialuronic, i-am văzut beneficiile pe tenul meu, am citit multe studii medicale despre el și proprietățile sale și chiar e un subiect pe care plănuiesc să îl adopt cât de curând într-un articol separat. Totuși, această proprietate a lui poate deveni un mare dezavantaj atunci când aplicarea lui topică nu se face într-un mediu propice (fie aburi, umiditate crescută în cameră, fie tenul umezit în prealabil și apoi aplicat imediat o cremă ocluzivă pentru a bloca pierderea apei de la nivelul pielii).

Cu alte cuvinte, când folosești acid hialuronic pentru ten, ai grijă să nu ai tenul uscat, sau compozitia  produsului cosmetic din care acidul hialuronic face și el parte să fie una ce are apa primul sau printre primele ingrediente, pentru a nu ajunge să-ți deshidratezi pielea mai tare decât să o hidratezi.

Câteva dintre produsele mele preferate cu acid hialuronic sunt:

Gelul Booster zilnic Vichy Mineral 89

Serumul cu acid hialuronic de la The Inkey List

Laneige Lip sleeping mask 

ALȚI UMECTANȚI DE MENȚIONAT

 

LACTATUL DE SODIU

Este unul dintre factorii naturali de hidratare (NMF) ai pielii și sarea de sodiu a acidului lactic. Este un mare umectant, deoarece leagă ușor apa, dar este, de asemenea, important în menținerea mantei acide a pielii.

 

PROPILEN GLICOL

Propilen glicolul este un umectant, ceea ce înseamnă că este un ingredient care se adaugă produselor cosmetice pentru a crește retenția de umiditate a pielii și a părului. Propilen glicolul este bine tolerat de piele și nu ar trebui să provoace roșeață sau iritații.

 

PANTENOLUL

Dacă arunci o privire, probabil vei întâlni pantenolul în mai multe liste de ingrediente ale produselor pe care le deții. Pantenolul apare în alimente, suplimente și produse igienice de o mare varietate. Are o structură chimică similară cu alcoolul și este folosit pentru a vă ajuta să vă hidratați și să vă neteziți pielea și părul din interior în forma sa ingerabilă și din exterior în forma sa topică.

Pantenolul este o substanță chimică fabricată din acid pantotenic, cunoscută și sub numele de vitamina B-5. Se produce organic și poate fi produs atât din surse vegetale, cât și din surse animale, fiind utilizat ca aditiv în diferite produse cosmetice din întreaga lume.

Este foarte probabil să aveți acid pantotenic în sistemul vostru chiar acum, deoarece acesta apare în atâtea surse comune de hrană. În plus, probabil ați utilizat un produs cosmetic sau de îngrijire personală cu pantenol în ultimele 24 de ore.

Pantenolul ia forma fie a unei pulberi albe, fie a unui ulei transparent la temperatura camerei. Uneori veți vedea pantenolul listat sub unul dintre celelalte nume ale sale pe lista ingredientelor, inclusiv:

  • dexpantenol
  • Alcool D-pantotenil
  • butanamidă
  • analog alcoolic al acidului pantotenic
  • provitamina B-5

Când este absorbit în organism, pantenolul devine vitamina B-5.

Pantenolul nu reprezintă niciun risc organismului, însă excesul de vitamina B poate afecta organismul. E bine deci să fiți atenți la atichetele produselor voastre de îngrijire, și dacă aveți orice nelămurire sau întrebare să vorbiți cu medicul vostru dermatolog, el este cel mai în măsură să vă găsească soluțiile potrivite vouă.

CE SUNT ATUNCI SUBTANȚELE OCLUZIVE?

Șansele să fi auzit de ele în relația cu cele umectante, sau de ambele sunt mici dacă nu prea ești pasionat de skincare, chimie sau nu îți place să-ți petreci timpul liber pe Wikipedia.

Cei care au prieteni ca mine însă (și profită de ei) 😊 știu că substanțele ocluzive sunt absolut necesare de avut în orice produs de hidratarea pielii și a părului deoarece ele sunt cele care previn pierderea apei de la nivelul pielii, și fac ca beneficiile substanțelor umectante să fie vizibile. Fără ele, oricât de bine și-ar face treaba acidul hialuronic, glicerina sau ureea din crema sau masca ta de păr, transferul de apă înapoi în atmosferă s-ar produce mai repede, lăsându-te cu senzația că acel produs nu a ”făcut” nimic pentru pielea sau părul tău.

Ocluzivele sunt în principal pe bază de ulei, și le găsești în produsele cosmetice sub denumiri precum:

  • vaselina
  • dimeticonă
  • uleiuri de baie

Ele sunt utile în special  persoanelor care au pielea și părul uscat, dar pot ajuta la tratamentul eczemelor în unele cazuri (discută cu medicul tău)

 

Humectanții și ocluzivele pot fi utilizate împreună sau separat într-un anumit produs de îngrijire personală, diferența cheie fiind că ocluzivele, datorită naturii lor uleioase, se găsesc în primul rând în produsele destinate persoanelor care au probleme cu uscăciunea/ extrema lipsă a hidratării de la nivelul pielii sau părului (tratamente cosmetice chimice, vitamina A topică, decolorarea extremă a părului acasă, necontrolată, etc) pe când persoanele cu ten gras, ten cu tendință acneică sau mixt trebuie să fie foarte atente la produsele cosmetice care conțin substanțe ocuzive și să verifice ca lista lor de ingrediente pentru piele și scalp din produsul cosmetic folosit să conțină doar ingrediente noncomedogenice (adică acele ingrediente care nu blochează porii și duc la apariția mult mai rapidă a coșurilor).

Verificați deci în funcție de tipul tenului vostru ce ingrediente e bine și nu să aveți, chiar și într-o banală cremă hidratantă sau mască de păr. Vă promit că citirea etichetelor este un obicei sănătos, care vă poate ajuta să faceți alegeri bune pentru voi și de ce nu vă poate chiar salva bani, bani care s-ar duce în mod normal pe produse ce nu merită cu adevărat.

Dacă vă interesează să aflați mai multe despre ce tip de ten aveți, am scris un articol care vă poate ghida/ fi util aici.

Până la articolul viitor vă urez spor în hidratarea pielii și a părului cu produse a căror etichetă acum o înțelegeți poate un pic mai bine, și vă rog să îmi lăsați în comentarii (pe orice platformă citiți acest articol) idei/ subiecte pe care ați vrea să le dezbatem aici pe blog, lucruri pe care nu le stăpâniți în materie de skincare sau makeup și pe care ați vrea să le aprofundați, etc.

Nu că n-as avea eu prea multe idei 😊, dar mă gândesc să fie mulate desigur și pe nevoile voastre .

Citirea durează: 10 minute