Știu că ai pățit-o și tu, măcar o dată. Ți-ai terminat machiajul, coafura e gata, ținuta e pregătită și ești gata de plecare. Ajungi în mașină și poate din reflex, poate din dorința de a face o evaluare finală a look-ului tău, te uiți în oglindă și îți dai seama că trăiești și tu coșmarul fiecărei femei: fondul de ten parcă nu e culoarea potrivită, blush-ul parcă e prea mult, gâtul are altă culoare decât fața, parcă ai exagerat un pic și cu sprâncenele… și uite așa, brusc, ți-a dispărut tot entuziasmul care e înlocuit cu panica dorinței de a repara repede ce se mai poate repara din machiajul tău.

Cu toate ne dorim să arătăm bine atunci când ne machiem (și nu, nu mă refer doar la fotografiile de pe rețelele de socializare) și să fim complimentate de oamenii din jurul nostru în orice moment al zilei. Am să împărtășesc cu tine 8 reguli simple pentru un machiaj corect, în care vei regăsi câteva dintre lucrurile generale de care ar trebui să ții cont atunci când te machiezi, pe care eu le fac și care mi-au adus de-a lungul timpului o mulțime de complimente sincere cu privire la felul în care arată machiajul meu.

1. Descoperă-te

Fața mea e diferită de a ta, astfel încât oricât de mult mi-aș dori eu să îți vând „secretul look-ului perfect”, nu o voi putea face decât până într-un punct. Reține că suntem diferiți și ce funcționează pentru mine sau mă avantajează pe mine s-ar putea la tine să nu aibă efectul scontat. Tocmai de aceea, înainte de a investi atât timp cât și resurse financiare în colecția ta de make-up, sfatul meu e să investești timp în tine. Cunoaște-te. Învață ce tip de ten ai, ce ton, ce subton, ce probleme are pielea ta, care sunt culorile complementare culorii ochilor tăi, ce ai vrea să ascunzi dar și ce ai vrea să evidențiezi la fața ta. Privește machiajul ca o prelungire a frumuseții tale naturale și nu o mască pe care o pui peste fața ta, care are scopul de a te ascunde sau transforma pe tine complet.

2. Înainte de toate... skincare!

Dacă te pasionează foarte tare machiajul există toate șansele ca o mare parte din atenția și bugetul tău să se îndrepte spre asta. Nu o să îți spun că e greșit, e normal să investești în pasiunile tale. Ce vreau să conștientizezi însă e că niciun fond de ten, oricât de scump ar fi, nu îți va face pielea perfectă. Dimpotrivă, cu siguranță ai avut de-a face cu produse scumpe care se așezau cu dificultate pe față, fonduri de ten care îți evidențiau toți porii sau unele iluminatoare care parcă scoteau în evidență toate imperfecțiunile pielii tale. Probabil ti-ai spus că nu sunt produsele potrivite pentru tine, și poate e așa. Însă de cele mai multe ori uităm că pielea e cel mai important factor în această ecuație. Dacă pielea ta arată bine și fondul tău de ten împreună cu orice produs vei dori să mai aplici vor arată bine pe ea. Dacă însă ai unele afecțiuni ale pielii sau pur și simplu uiți să o îngrijești așa cum ar trebui, machiajul nu face decât să acopere temporar problema, sau de multe ori (depinzând de compoziția produselor) chiar o poate înrăutăți.

Sfatul meu?

Înainte de machiaj ai tot timpul grijă ca fața ta să fie curată (folosește un gel de curățare potrivit tenului tău), exfoliată (elimină celulele moarte de pe pielea fetei tale înainte de machiaj) și nu în ultimul rând bine hidratată.

În general, încearcă să investești în pielea ta – timp, atenție, bani – cel puțin la fel de mult cât investești în machiaj. În fond, pielea este un organ și sănătatea lui este mai importantă decât aspectul machiajului. Încearcă să îți creezi o rutină de dimineață și seară, special concentrate în jurul personalității pielii tale și nevoilor ei. Poate vrei să îți micșorezi porii, poate vrei să îți diminuezi ridurile sau poate doar vrei să îți ajuți pielea cu niște vitamine și hidratare. Oricare ar fi scopul tău, îți garantez că după ce vei lua măsuri și vei prioritiza îngrijirea pielii tale, aspectul machiajului tău va fi per total îmbunătățit.

Reține însă: nu te grăbi să arunci banii pe cele mai scumpe produse, caută informații despre ingredientele active și investește înțelept.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum să ai grijă de pielea ta și informații despre ingrediente și nu numai, accesează secțiunea Skincare.

3. Lumina contează în machiaj

Știi efectul acela de „mască”? Vinovatul principal pentru aceste accidente este lumina. Când te machiezi într-o lumină de o intensitate mai mică decât cea în care te vei afla majoritatea timpului, vei folosi fără să îți dai seama o cantitate mai mare de produse și rezultatul va fi o față „încărcată” de produs, nicidecum naturală. Reversul: te machiezi prea puțin intens pentru mediul în care urmează să îți petreci timpul. Soluția? Înainte de a te machia, analizează care sunt planurile tale și în ce mediu îți vei expune machiajul.

Dacă mergi la o petrecere de zi, o ieșire cu prietenii sau orice eveniment ce are loc ziua – vei dori ca atunci când te machiezi să ai parte de o lumină cât mai apropiată de lumina naturală, sau dacă nu ai un spațiu dedicat machiajului unde poți să îți ajustezi lumina (culoarea și intensitatea ei), mergi într-un colț al casei sau camerei tale unde lumina de afară e puternică. Ai grijă totuși: nu îți dorești ca soarele să îți bată direct pe față deoarece lumina îți va intra în ochi, iar asta te va face să te încrunți și îți va fi dificil să te machiezi.

Pentru situațiile în care te pregătești pentru un eveniment ce are loc seara sau noaptea (într-un loc cu lumină slabă sau artificială), vei dori să reții cuvântul cheie: evidențierea. Atunci mai mult decât de obicei trebuie să reții faptul că un machiaj subtil nu va avea același impact precum unul de seară. Folosește-te de lumina artificială din spațiul în care te machiezi și nu uita să fii mai îndrăzneață cu alegerea culorilor și texturilor. Nu te speria să adaugi puțin mai mult highlighter sau bronzer decât de obicei, întrucât lumina artificială sau mediul mai întunecat cer o accentuare mai clară a trăsăturilor și structurii fetei.

4. Dă atenție sprâncenelor, dar nu exagera

Poate te întrebi de ce vorbim acum despre sprâncene, și e normal. Multă lume uită însă că sunt o componentă destul de importantă în realizarea unui machiaj armonios. Sprâncenele sunt printre primele lucruri pe care le observă cineva când se uită la tine. Ele sunt liniile de pe fața ta care îți asigură expresivitatea și simetria feței, astfel încât, desenate greșit sau prea puternic au potențialul de a trezi în ochii privitorului senzația că ceva nu e în regulă, oricât de bine realizat ar fi machiajul în rest. Pentru a te asigura că așa ceva nu se va întâmpla, trebuie să cunoști și să respecți câteva reguli simple ce formează „tiparul” – dacă vrei să-l numim așa – al sprâncenei perfecte.

  1. Identifică și folosește culoarea potrivită pentru sprâncenele tale.
  2. Identifică forma potrivită fetei tale.
  3. Nu exagera cu arcuirea lor.
  4. Nu insista pe colțul interior al sprâncenei, concentrează-te pe umplerea colțului exterior al ei dacă este nevoie.
  5. Învață-te să folosești constant o perie pentru sprâncene (de tipul celor amplasate pe creioanele pentru sprâncene) care să te ajute să dispersezi produsul uniform.
  6. Ține minte că sprâncenele sunt asemănătoare, nu identice. Nu te frustra dacă nu vei reuși să le faci să fie perfect la fel, este mult mai important să le păstrezi cât de cât simetrice și cu un look cât mai natural.

5. Fondul de ten

Ba e prea galben, ba e prea roz, ba e prea deschis, ba e prea închis. Ai trăit asta măcar o dată? Felicitări! Înseamnă că ai trecut și tu prin procesul – uneori frustrant – al alegerii nuanței potrivite de fond de ten. Ca să îți fie mai ușor data viitoare, vreau să te ajut cu câteva informații:

  1. Fiecare piele are un ton și un subton. Identifică-le pe ale tale corect.
  2. Atunci când îți alegi fondul de ten, alege în funcție de subtonul pielii tale: rece, cald sau neutru. Majoritatea fondurilor de ten vor avea inscripționate subtonurile sub formă unor litere: C – pentru rece (Cold), N – pentru neutru (Neutral) și W – pentru cald (Warm). De cele mai multe ori însă, vei dori să te îndrepți întâi spre cele neutre – urmând să îți alegi acolo dintre cele NC – neutral cold (neutre cu tentă rece) sau NW – neutre cu tentă caldă, deoarece sunt mai puțin intense culorile pigment (roz / galben).
  3. Întotdeauna pregătește pielea înainte de aplicarea fondului de ten – aplică o cremă hidratantă, o cremă de ochi (dacă deții una) și neapărat exfoliază buzele și hidratează-le (folosește un balsam de buze – „strugurel” – sau o mască de buze) până când vei aplica rujul.
  4. Aplică fondul de ten folosind mișcări de tapotare și / sau mișcări circulare.
  5. Nu exagera cu fondul de ten, nu uita că de cele mai multe ori urmează și alte produse aplicate peste el iar suprapunerea a multor straturi de produse lasă în urmă efectul acela de față încărcată, făcând porii și liniile fine mult mai vizibile.

6. Machiajul ochilor

Se zice că sunt oglinda sufletului și personal cred că așa și este. Însă am văzut de-a lungul timpului și „oglinzi” care nu arătau foarte bine. De ce? Pentru că posesoarele lor nu au făcut alegerea corectă. Pentru un look armonios, e bine să înveți care sunt culorile care ți se potrivesc. Analizează culoarea ochilor tăi și vezi care sunt culorile complementare aceleia. Folosind acele culori vei reuși să îți pui ochii în evidență și să crezi un look armonios atunci când te machiezi.

Nu uita însă că fiecare dintre noi are o formă diferită a ochilor, iar tu trebuie să ți-o cunoști pe a ta și să faci alegeri ce țin de look sau tehnici de aplicare a produselor conform ei. Doar așa vei reuși cu adevărat să îți evidențiezi unele trăsături sau – de ce nu? – să ți le corectezi prin machiajul ochilor.

7. Machiajul buzelor

Lăsate de obicei mai spre finalul machiajului, trecute de obicei de multe dintre noi cu vederea, aspectul buzelor noastre este unul esențial când vine vorba de machiaj. Este demonstrat că atunci când doi oameni comunică, contactul lor vizual se face între două puncte: ochi–ochi sau ochi–gură. Deci, data viitoare când te machiezi, adu-ți aminte că sunt șanse foarte mari ca următoarea persoană cu care te vei întâlni și vei discuta să petreacă timp uitându-se la buzele tale.

Pentru a te asigura că ele vor arăta bine, iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont:

  • Exfoliază-ți buzele înainte de orice machiaj (poți folosi un lip scrub sau chiar miere / zahăr).
  • Hidratează buzele după exfoliere – în funcție de cât de uscate sunt, poți folosi ceva mai intens (precum vaselină cosmetică) sau doar un balsam de buze sau o mască de buze din comerț. Lasă produsul hidratant pe buze până înainte de aplicarea rujului.
  • Folosește tot timpul creion de buze – creionul de buze este ustensila care te va ajuta să îți corectezi forma buzelor și să ți-o conturezi, însă va ajuta și la rezistența rujului pe toată perioada zilei, dacă este aplicat pe toată suprafața buzelor tale.
  • Dacă folosești rujuri mate, ai grijă pe parcursul zilei ca buzele tale să nu capete un aspect de buze crăpate – pentru a evita asta poți aplica peste rujul mat, în centrul buzelor, un strat subțire de gloss sau balsam de buze / strugurel.
  • Nu uita, dacă optezi pentru un look glossy al buzelor, să ai la îndemână gloss-ul folosit și să nu uiți să-l aplici din nou pe tot parcursul zilei / evenimentului.
  • În materie de culori și intensitate, nu uita să respecți o regulă simplă: dacă ochii sunt intens machiați, păstrează buzele cât mai naturale, alege culori cât mai „nude”. Dacă îți dorești ca accentul machiajului tău să cadă pe buze, optează pentru o culoare intensă, dar ai grijă să păstrezi ochii și restul fetei cât mai neutru machiate.

8. Conturarea feței

Dacă vrei să arăți ca cea mai bună variantă a ta atunci când te machiezi, când vine vorba de conturarea feței regula e simplă: culorile deschise evidențiază, culorile închise estompează, ascund. Dacă iei această informație în considerare, vei ști exact unde să aplici iluminatorul și acel „concealer” (anticearcăn) pe fața ta (pe toate punctele care vrei să fie scoase în evidență, să capteze privirea primele) și unde să așezi „bronzer”-ul sau pudra de contur – în punctele pe care vrei să le micșorezi, unde îți dorești să creezi umbre, să sculptezi.

Reține, te rog, că fiecare față are forma sa și pe fiecare dintre noi ne avantajează lucruri diferite. Nu vei arată ca „cea mai bună varianta a ta” dacă vei urmări un tutorial unde cineva îți spune cum să îți conturezi fața. Este foarte important să înveți care este forma feței tale și care sunt caracteristicile ei și abia apoi să faci alegeri care să fie în favoarea ta.

Citirea durează: 10 minute