Ai uneori senzația că machiajul sau felul în care ți-l aplici pe ten îți adaugă ani în plus?  

Dacă în articolul trecut vorbeam despre ochi (citește aici mai mult), de data aceasta ne concentrăm pe machiajul tenului și greșelile pe care le facem atunci când ne machiem, greșeli care ne îmbătrânesc.

Pe tărâmul nu tot timpul atât de magic și din ce în ce mai accesibil al machiajului, fondul de ten este – deși aparent banal – cel mai greu produs de stăpânit. 

Unii poate ar fi tentați să afirme că machiajul ochilor e cel care dă bătăi de cap…alții că e o artă să găsești rujul perfect care să nu-ți dispară de pe buze după câteva zeci de minute – sau mai rău – să se transfere pe toată fața. 

Crede-mă însă când îți spun  că fondul de ten este adevăratul dușman care te pândește din umbră, pregătit să atace la orice vârstă, dar mai ales odată cu trecerea timpului. 

Vrei să afli de ce? Hai să analizăm subiectul mai în detaliu. Citește mai jos care sunt pericolele ce țin de aplicarea machiajului tenului, care te duc în direcția opusă unui look fresh și tineresc și care te îmbătrânesc, fără să vrei. 

1.  Folosirea unui fond de ten cu finish nepotrivit

Nu mai e niciun secret că pe măsură ce îmbătrânim pielea noastră își pierde colagenul și elasticitatea și pare din ce în ce mai deshidratată. Dacă ai folosit dintotdeauna un fond de ten cu finish mat sau satinat, pe măsură ce trece timpul și înaintezi în vârstă astfel de produse nu fac decât să accentueze și mai mult uscăciunea pielii, ridurile și aspectul per total tern al tenului. 

Ce ar trebui să faci dacă te găsești în astfel de situații? Să optezi pentru hidratare!

Alege o formulă cu beneficii clare de hidratare de tip BB, CC cream sau chiar serum cu acoperire light spre medie. Nu spun să eviți formulele clasice de fond de ten – pentru evenimente, ședințe foto sau ocazii speciale când vrei un look mai puțin casual, dar și atunci e bine să te îndrepți spre fonduri de ten ce oferă un finish luminos și-ți fac pielea să pară hidratată și sănătoasă, deloc încărcată. 

 2. Pregătirea tenului înainte de machiaj

Dacă tot suntem la capitolul piele care își pierde hidratarea în timp, acum ar fi cel mai potrivit moment să-ți reamintesc că o rutină de îngrijire înainte de a aplica machiajul tenului este absolut vitală pentru un aspect final plăcut. Încearcă zilnic să aplici o cremă hidratantă și un SPF, iar în rutina de seară încearcă să folosești produse cu retinol pentru a menține aspectul tanar al pielii. 

Dacă observi că fondul de ten îți accentuează toți porii și se așează imediat în ridurile de pe fața ta scoțându-le în evidență, atunci probabil nu folosești un primer pentru machiaj, sau, dacă o faci, nu ai ales unul potrivit nevoilor și tenului tău.

Primerul e un prieten de nădejde care îți sare în ajutor când vrei să obții o performanță mai bună și un aspect mai plăcut de la fondul tău de ten, însă exact ca în viață, trebuie să știi să nu abuzezi de generozitatea prietenilor, așa că aplică-l doar pe zonele mai grase ale tenului dacă e un primer matifiant, iar dacă vorbim de unul hidratant ai grijă să nu încarci cu prea mult produs tenul.

 Dacă suferi de cuperoză, rozacee sau ai o sensibilitate aparte e bine să aplici pe zonele roșii ale tenului un primer cu pigment verde care să-ți corecteze cromatic roșeața tenului, și nu un anticearcăn sau produse cu o consistență densă și acoperire mare, eventual și fără pigment verde, care nu vor face decât să-ți încarce total inutil aspectul tenului și-ți  adauge ani în plus.

Primerul este acel produs de care ai neapărată nevoie dacă îți dorești ca fondul de ten și restul produselor pentru ten să reziste cât mai mult, să nu se transfere, să nu se cojească să nu-și piardă din intensitatea pigmentului, de aceea voi reveni cu un articol special în care să discutăm mai pe larg despre importanța și rolurile lui, tipuri de primer și cum să le alegi în funcție de nevoile tenului tău.

Până atunci, iată câteva din produsele mele preferate: 

Smashbox Photo Finish Primerizer+ Hydrating Face Primer with Hyaluronic Acid

YSL Touche Eclat Blur Face Primer

Bobbi Brown Vitamin Enriched Face Base Priming Moisturiser

Estée Lauder Futurist Aqua Brilliance

MAKE UP FOR EVER Step 1 Primer Color Corrector – Redness Corrector

Make Up For Ever Step 1 Primer Pore Minimizer

Hourglass Vanish Airbrush Primer

Laura Geller Spackle Skin Perfecting Primer Hydrate 

Charlotte Tilbury Wonderglow Face Primer

3. Folosirea unui fond de ten într-o nuanță prea deschisă

Unul dintre efectele pierderii colagenului odată cu vârsta este subțierea pielii și aspectul ei tern. În aceste cazuri, dacă alegi să folosești produse într-o nuanță prea deschisă (dacă ai tendința să alegi fonduri de ten mai deschise decât nuanța pielii tale) look-ul tău va fi unul palid, care nu te va  complimenta și nu va complimenta vreodată pe cineva. 

Ca să eviți astfel de greșeli, evită să achiziționezi fondul de ten online (dacă e un produs nou și nu știi ce nuanță îți e potrivită). Alege să mergi în magazin, unde e bine să testezi produsul pe linia mandibulei, nu pe mâini! Ține cont de factori precum lumina și cadrul în care vei purta acel fond de ten ( zi / seară / lumină naturală / lumină artificială) și de alți factori precum sezon ( iarnă / vară – alege nuanța în funcție de cât de bronzat/ă ești) și dacă ești un fan al autobronzarii, nu uita să iei asta în calcul! 

4. Folosirea unui fond de ten care oxidează

La capătul opus al look-ului palid de care tocmai am discutat, sunt așa numitele (și prea des întâlnitele) ”fețe portocalii”. Astfel de incidente se întâmplă din unul sau două motive simple. Fie de obicei se alege o nuanță prea închisă sau prea caldă a fondului de ten – din fericire acest lucru poate fi evitat dacă testați produsul în magazin corect; fie fondul acela de ten ales reacționează cu uleiurile naturale din pielea ta și oxidează. Soluții sunt și în acest caz, unde un bun primer va crea o barieră între pielea ta și produs, anulând oxidarea. Acest lucru depinde însă foarte mult de calitatea atât a primerului cât și a fondului de ten și  compoziției lor. Dacă vrei să fii sigur/ă că ești ferit/ă de astfel de incidente frustrante, cel mai bine este să te documentezi înainte de a  alege fondul de ten și să eviți complet produsele care oxidează.

5. Aplicarea greșită a fondului de ten

Când aspectul tenului e unul încărcat, fie ai aplicat mult prea mult produs (90% din cazuri – cu toții cădem în capcana ”încă un pic aici să acopăr mai bine zona asta”), fie l-ai aplicat cu ustensilele greșite. Există și aici o regulă de ținut minte care să-ți ușureze procesul de machiaj și să te ajute să obții un look care să arate bine și să te flateze: alegi instrumentul de aplicare în funcție de consistența produsului. 

Astfel, vei observa că unele fonduri de ten se vor aplica mai bine cu pensula decât cu burețelul ( în general cele tip cremă, mousse, baton) și majoritatea producătorilor de fond de ten vor specifica cu ce recomandă aplicarea produsului respectiv. Așa că nu trebuie să fii un cunoscător în ale machiajului ca să faci lucrurile corect, trebuie doar să faci puțin research înainte (sau după) ce ți-ai cumpărat un fond de ten. 

Pentru a păstra un look fresh și tânăr al pielii recomandarea mea și a tuturor profesioniștilor în domeniu va fi întotdeauna să optezi pentru un fond de ten lichid, hidratant,  cu o acoperire maxim medie, cu un finish luminos pe care să-l aplici cu burețelul de machiaj bine umezit înainte. 

De ce cu burețelul și nu cu degetele? pentru că deși o practicăm mulți când ne grăbim și nu ne prea dezamăgește, aplicarea fondului de ten cu degetele (dacă e făcută în grabă e și mai rău) implică de multe ori mișcări bruște la nivelul pielii (tragem și frecăm pielea intens) care în timp vor duce la riduri. Mai mult, dacă deja avem câteva riduri, degetele nu vor reuși niciodată să distribuie produsul la fel de uniform și subțire precum un burețel de machiaj. 

6. Pudra și produsele tip pudră

În machiaj există o regulă de aur: vrei un look fresh? Atunci stai departe de pudră! 

Deși vedem peste tot pe TikTok cum pudra (în special cea liberă) poate face minuni când vine vorba de zona cearcănelor sau ascunderea anumitor linii fine din jurul ochilor și nu numai… realitatea e că toate vin cu un cost pe care de la un punct încolo nu ne mai permitem să îl plătim. Dacă ai absolvit vreo școală de machiaj sau ești vreun pasionat și ai făcut binging pe video-uri despre machiaj pe Youtube, știi deja – sau dacă nu afli acum – că pudra usucă tenul, îl matifiază și evidențiază ridurile. Nasol…știu. 

Reține însă că oricum pielea noastră tinde să fie mai deshidratată și uscată pe măsură ce trec anii peste noi, prin urmare un bun sfat e ca de la o vârstă să privim pudra ca acel ”rău necesar” pe care-l aplicăm doar pe zonele unde ne dorim să persiste mai mult machiajul, evitând complet zona ochilor după o anumită vârstă sau dacă modelul are riduri multe sau un ten extrem de uscat. Implicit, în aceste situații sau dacă vă doriți un look proaspăt, care să vă ia din ani în loc să vă adauge unii în plus, stați departe de fondurile de ten tip pudră, blush pudră sau contouring varianta pudră. Alegeți formule cremoase sau lichide. 

În cazul în care trebuie să apelați la una, alegeți o pudră de setare cu efect de luminozitate, care nu îmbătrânește atât de vizibil și instantaneu tenul.

7. Neglijarea sprâncenelor sau opusul ei

Oricât de corect ti-ai aplica fondul de ten și restul produselor, dacă uiți de sprâncene nu e bine deloc! V-am mai spus eu în alt articol cât de importante sunt sprâncenele (citește mai mult aici) și cum să le machiem/ îngrijim corect. Nu o să mă repet, găsiți deja informația aceea pe blog. Ce vreau să menționez aici însă e că nici opusul ei – pensarea / tunderea / micropigmentarea / colorarea obsesivă a sprâncenelor nu ne aduce cu un pas mai aproape de un look tineresc. Dimpotrivă… cu toții ne-am întâlnit cel puțin o dată (în piață, la supermarket, pe stradă sau în vreun alt context social) cu o doamnă trecută de prima tinerețe a cărei sprâncene ni s-au întipărit în memorie fiind mult prea subțiri sau mult prea închise la culoare / tatuate. Încă o ocazie să ne reamintim că ce e prea mult, în orice direcție – strică. 

Soluția optimă? Alege un look cât mai natural pentru sprâncenele tale, încearcă să mergi la un specialist să le tunzi și să le dea forma potrivită feței tale, iar dacă nu îți permiți sau nu-ți place să te lasi pe mâna altcuiva, documentează-te despre cum să te pensezi corect (vezi articolul meu pe tema asta aici) și când te machiezi alege să aplici puțin produs, dispersează-l bine și concentrează-te doar pe umplerea golurilor acolo unde ele există. 

Cam astea ar fi regulile de bază de care e bine să țineți cont dacă vreți să obțineți un look tânăr, proaspăt și care să vă scape de niște ani în plus total gratuiți atunci când vă machiați sau machiați un ten matur. 

Dacă mi-a scăpat vreun truc sau sfat pe care voi îl aplicați și se încadrează de minune în tema greșelilor de machiaj care te îmbătrânesc – mai ales când vorbim de machiajul tenului, lăsați-mi sugestiile voastre mai jos în comentarii fiindcă tare-mi place să învăț lucruri noi și cu siguranță pot fi de folos și celorlalți cititori. 

Dacă nu ați apucat să citiți și celălalt articol din seria „greșeli care te îmbătrânesc”, vă las link-ul aici, și, până la următorul articol, vă urez să stăpâniți arta cumpătării, a alegerilor deștepte și de context și, implicit, a machiajului care nu te îmbătrânește!

Citirea durează: 9 minute