Astăzi vorbim despre machiajul ochilor și greșeli care te îmbătrânesc!

Am depășit de mult gândul că putem fenta trecerea timpului, că există acolo undeva o fântână a tinereții fără bătrânețe și că vom îmbătrâni cu toții având un ten fără riduri și o piele ca la 20 de ani…nu? Cel puțin nu fără efort și un pic de ajutor.

Cu toate astea, oricât retinol am folosi în produsele de skincare și oricâte tratamente cosmetice sau ajustări cu acid hialuronic sau botox am face, putem deveni proprii noștri dușmani atunci când ne machiem fără a avea în vedere câteva greșeli în machiaj (în general și în cel al ochilor în special) care ne pot adăuga ani buni pe față, fără să vrem. 

 

Dacă ți se pare că și machiajul tău uneori pare că nu-ți face dreptate și vrei să afli ce greșeli să eviți pentru a nu părea mai în vârstă decât ești, citește articolul în continuare.

Eyeliner (tuș) prea închis la culoare

Știu că e un clasic când vine vorba de machiajul ochilor, dar trebuie să vă spun că eyeliner-ul negru nu e ok pentru toată lumea. Prea dur pentru unele vârste, în special dacă pielea din jurul ochilor începe să devină subțire și să nu mai aibe un aspect tânăr. În aceste condiții creează senzația de ochi mai mici și obosiți, lucru care cu siguranță nu flatează pe nimeni. 

O soluție mai bună e să folosești un eyeliner de culoare maro sau chiar mai bine folosește o culoare care să îți scoată în evidență culoarea ochilor. O astfel de abordare va avea efectul opus celui folosirii de eyeliner negru (care micșorează ochiul și îl conturează aspru) și va face ca ochii tăi să pară mai mari și mai luminoși, mai odihniți. 

Dacă ai ochii albastri, un maro arămiu va fi o alegere măgulitoare pentru tine. Ochii verzi sunt complimentați splendid de un violet prună iar cei cu ochi căprui pot opta fie pentru nuanțe reci / calde de maro fie bleumarin. 

Nu uita de sprâncene

În special dacă ai făcut parte din grupul prea entuziasmat de pensarea sprâncenelor excesiv prin anii 90. Află că este perfect normal, ba chiar recomandat să îți lași sprâncenele cât mai ”pline”, cât mai naturale. Dacă nu mai ai cum să obții acel look fiindcă firele de păr s-au supărat irevocabil pe tine și refuză să mai crească, produsele de machiaj te pot ajuta să mimezi o sprânceană bogată prin desenarea firelor acolo unde este nevoie. 

Ca să te asiguri că își mențin forma perfectă creată de tine pe tot parcursul zilei sau serii, nu uita să aplici la final puțin gel de fixare pe ele. Periază-le  în sus și spre exteriorul feței pentru un look fresh și un efect vizual de lifting. 

Recomandările mele:

 Nyx Professional Makeup Lift & Snatch Brow Tint Pen

 Nyx Eyebrow Glue

Nu machia linia apei

Încă o greșeală când vine vorba de machiajul ochilor, care, deși pare necesară anumitor tipuri de machiaj, este extrem de ușor de evitat. 

Sinceră să fiu am crezut că s-a mai diminuat acest obicei, dar se pare că încă e bine de precizat: folosirea creioanelor de tip kohl și a culorilor închise pe linia apei te vor ajuta să îți micșorezi vizual ochiul și să pari mai în vârstă decât ești.

La anumite vârste un look smokey poate fi ușor adoptat și poate fi chiar măgulitor. Pentru noi, cei care am depășit 20 și ceva de ani însă și vrem un look de zi cu zi care să ne scoată în evidență trăsăturile într-un mod armonios și să ne ia câțiva ani de pe față este preferabil fie să evităm complet aplicarea produselor pe linia apei fie să optăm pentru un creion nude. Acesta chiar va ajuta ochiul să pară mai mare și privirea mai clara, mai odihnită. 

Abordarea greșită a cearcănelor

Am pentru tine un cuvânt cheie: corectare.

Dacă ai cearcăne vizibile pe care vrei să le ascunzi soluția nu e să le acoperi sub straturi groase de anticearcăn cu acoperire mare, cum ai fi tentat/ă.

Corectorul e produsul de care ai nevoie. Acesta neutralizează culoarea cearcănelor și îți oferă o bază bună pe care să aplici apoi fondul de ten și eventual, doar dacă e nevoie de un plus de luminozitate un concealer lejer, deși recomandarea mea e ca odată cu înaintarea în vârstă să renunți la un astfel de produs și să folosești un fond de ten hidratant cu acoperire medie, construibilă. 

Când vine vorba de machiajul ochilor și corectare, ca să obții un rezultat optim trebuie să știi cum să alegi și să folosești culorile în avantajul tău:

  • dacă ai cearcăne albastre – alege un corector în nuanțe de portocaliu
  • dacă ai cearcăne violet/ vineții – alege un corector galben sau culoarea piersicii
  • dacă ai cearcăne maro – alege un corector roz sau lila

 

( corectorul este des folosit și pe ten, în special cel în nuanțe de verde, pentru a neutraliza orice semn care presupune roșeața tenului – acnee / cuperoză / cicatrici post acneice roșii, etc)

Anticearcănul este un produs diferit, care funcționează de minune în a anula cearcănele la persoanele unde acestea sunt foarte puțin vizibile și ocazionale și nu există diferențe mari de pigment la nivelul pielii. Spre deosebire de corector acesta se aplică peste fond de ten și se fixează de obicei cu o pudră lejeră. La tenurile mature însă e bine să se evite încărcarea excesivă a zonei ochilor. 

Dacă ai observat că și acestea sunt de diferite nuanțe și nu știți spre ce să vă orientați ca să vi se potrivească, atunci când cumpărați un anticearcăn există câteva reguli de bază de care trebuie să tineți cont: 

  • acesta trebuie să fie cu 1 sau 2 nuanțe mai deschis decât fondul de ten și tonul pielii tale
  • este de preferat o formulă cremoasă, hidratantă uneia groase, cu acoperire mare care are tendința să încarce și să usuce prea mult zona și să evidențieze ridurile
  • cele cu tonuri de roz sunt  potrivite tenurilor reci, deschise
  • cele cu tonuri de galben sunt  potrivite tenurilor calde

Recomandarea mea:

 Maybelline Instant Anti Age Eraser

Nu folosești primer pentru pleoape

Ce vrem noi? Un machiaj al ochilor care să reziste. Când? Acum!

Ce nu vrem noi? Acel machiaj al ochilor unde fardul se instalează în fiecare cută și rid până la pauza de prânz. Aici, dragii mei, intervine primer-ul (baza) pentru pleoape.

Alege să folosești o bază de pleoape/ primer cu ingrediente cât mai hidratante precum acid hialuronic, care să uniformizeze textura pielii și să creeze o ”pânză” perfectă pentru a veni apoi să aplicăm concealer și să construim machiajul ochiului. 

Recomandarea mea:

Urban Decay Eyeshadow Primer Potion

Milani Eyeshadow Primer

Fardurile de ochi pudră

Știu că ce spun acum poate părea cel puțin confuz, mai ales dacă fardurile de tip pudră sunt singurele tipuri de farduri pe care le-ai folosit până acum. Nu mă ajută în pledoaria mea nici faptul că acest tip de farduri sunt și cele mai populare, venind în nenumărate culori și la raporturi calitate- preț ok. 

Problema cu acest tip de farduri este că ele au tendința de a accentua ridurile și sunt foarte greu de aplicat pe o pleoapă matură. Usucă pielea, o învăluie într-o perdea mată de culoare care atrage privirea și accentuează orice imperfecțiune. De obicei, în câteva ore după aplicare, acestea aterizează în pliul unde oasele sprâncenelor se întâlnesc cu pleoapa și probabil știți cât de frustrant poate fi. 

Alternativa? Fardurile cremoase! 

Dacă ne întoarcem la legătura dintre aspectul de piele tânără și hidratare, vei înțelege de ce fardurile cremoase sunt o alegere bună dacă îți dorești să nu alegi un machiaj care te îmbătrânește. 

Deși probabil ai senzația că acestea rezistă mai puțin pe pleoapă – ceea ce depinde de calitatea fardului și dacă ai aplicat sau nu în prealabil un primer pentru pleoapă – adevărul e că există pe piață o mulțime de farduri cremoase care performează cel puțin la fel de bine ca cele pudră, dar te scutesc de aspectul deshidratat și tern al pielii, oferind un plus de luminozitate și tinerețe pleoapei tale. 

Recomandarile mele:

Revlon ColorStay

Bobbi Brown Long Wear Cream Shadow Stick

Sclipiciul 

În afara momentelor în care mergi la un festival sau la vreo petrecere cu tematică disco, sclipiciul nu este o alegere deloc bună pentru tine dacă vrei să ai un look tânăr și fresh când vorbim despre machiajul ochilor. Oricât de tineresc poate să ți se pară, în realitate sclipiciul are chiar efectul opus și un machiaj care abundă de acesta te va îmbătrâni. În loc să îți lumineze tenul acesta va exacerba liniile fine și pielea uscată, aplicându-se greu și neuniform inițial, lucru care duce la aplicarea a mai mult produs decât e nevoie și un look de cele mai multe ori prea încărcat într-un final.  O variantă bună înlocuitoare sunt fardurile sidefate, care sunt mult mai subtile și vor lucra în favoarea ta și a unui aspect glamour dar plăcut ochiului. 

Forma ochilor

Am lăsat pe ultima poziție – deși poate e cea mai de bază informație – discuția despre forma ochilor. Mulți dintre voi pasionați de makeup poate știu deja și dau ochii peste cap când aud chestii atât de basic, dar adevărul e că cea mai des întâlnită dintre greșelile în machiaj care te îmbătrânesc este abordarea unui machiaj nepotrivit formei ochiului tău. De la eyeliner și până la unde aplicăm fardul, toate detaliile acestea contează și trebuiesc gândite astfel încât rezultatul să fie unul flatant. Cu toții suntem diferiți și la fel trebuie să fie și abordarea noastră. Un machiaj pentru ochi migdalați va fi diferit de unul pentru ochi cu pleoapa lăsată, diferit de unul pentru ochi apropiați sau depărtați, rotunzi sau monolid. Și ce frumos e să înțelegem cum să ne prețuim trăsăturile și să le punem în valoare!

 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum să abordezi machiajul ochilor, le găsești aici. 

Dacă te-ai mai lămurit cum stă treaba cu machiajul ochilor și care sunt obiceiurile care adaugă ani inutil pe fata ta, nu ne rămâne decât să continuăm seria cu un articol separat dedicat machiajul tenului.

Până data viitoare aveți grijă de voi, mențineți-vă spiritul tânăr și nu uitați că sunteți frumosi cu sau fără machiaj, indiferent de vârstă!

Citirea durează: 8 minute