Nu există persoană interesată de îngrijirea pielii care să nu se fi lovit de vreun mit despre skincare. 

Fie că l-a primit sub formă de sfat de la mame, bunici sau prietene, fie că l-a citit pe net încercând să afle răspunsuri la întrebările pentru care poate ar fi avut nevoie de expertiza unui medic dermatolog, cert este că miturile sunt peste tot. Unele mai subtile și foarte credibile, altele de-a dreptul amuzante, toate greu de reperat dacă nu știi cum să filtrezi și să verifici informațiile cu care ești bombardat zi de zi. 

Tocmai de aceea le-am strâns pe majoritatea aici, într-o listă cu titlul ”Așa Nu!” care e mai ușor de parcurs și reținut în cazul în care dorești să le eviți și să nu le cazi în capcană pe viitor. 

Și fiindcă nu e destul să subliniezi p problemă dacă nu încerci să vii și cu o soluționare, am pregătit pentru voi și explicații clare menite să vă ajute să înțelegeți noțiunile de skincare de care aveți nevoie pentru a evalua singuri pe viitor cu mult mai multă ușurință veridicitatea unei informații. 

Sună cel puțin educativ? Perfect!

Hai să trecem împreuna prin top cele mai des întâlnite/răspândite mituri despre skincare!

 

1/ Dacă ai aplicat SPF, te poți bronza în siguranță 

Bronzul este reacția de apărare a pielii împotriva radiațiilor solare și se întâmplă după ce pielea a fost afectată deja de radiații. Singura metodă de bronzare care nu implică riscul de a face cancer de piele este folosirea produselor autobronzante (și aici e importantă eticheta). La mare este mai bine să stai la umbră, să aplici SPF 50 pe față și corp și să ai grijă să îl reaplici frecvent, să folosești pălării cu boruri mari pentru a-ți proteja scalpul de razele ultraviolete, ochelari de soare anti UV și polarizați și haine/ accesorii precum umbrele cu protecție solară. 

 

2/ Acidul salicilic nu se poate folosi în sarcină 

 Acidul salicilic este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru exfolierea pielii și reducerea punctelor negre, îmbunătățirea aspectului porilor dilatați și tratarea excesului de sebum. În concentrație de maxim 2% poate fi folosit pe ten în fiecare zi, chiar și în timpul sarcinii. El devine problematic doar dacă se aplică zilnic pe tot corpul, în Europa recomandându-se folosirea lui doar pe zonele afectate de erupții. 

SFAT: Întotdeauna consultă medicul dermatolog înainte de a folosi orice produs, în timpul sarcinii sau în afara ei. 

 

3/ Pe timpul verii nu se folosesc retinolul, acizii exfolianti sau alte ingrediente active 

Pentru cele mai bune rezultate, produsele cu retinol, exfoliantii sau alte ingrediente active se folosesc tot timpul anului/ pe o perioada cat mai îndelungată. Este adevărat că unele ingrediente precum retinolul, acizii exfolianti de tip AHA,BHA cresc fotosensibilitatea pielii și aceasta este mult mai vulnerabilă atunci când ne expunem la soare. De aceea este necesara urmarea cu stictețe a recomandărilor medicilor dermatologi cand vine vorba de aceste produse – ele trebuiesc aplicate seara, urmate a doua zi de SPF 30 iarna sau 50 vara, reaplicat la 2-3 ore. Nu e recomandat să folositi concomitent ingrediente active care cresc fotosensibilitatea pielii sau care o exfoliaza, și nici să apelați la ele dacă tenul vostru nu are nevoie. (Consultati-vă cu un medic dermatolog)

4/ Cu cât freci pielea mai mult când îți exfoliezi tenul, cu atât mai bine 

 Exfolierea pielii ar trebui să fie un proces blând atunci când alegi să o faci cu un exfoliant fizic. De preferat este totuși să optezi pentru exfoliantele chimice cu acizi AHA sau BHA, pe care le poți găsi în tot felul de produse cosmetice, începând de la produse de curățare a tenului (concentrație mai mică potrivită pentru uz zilnic) și tonere, serum-uri, creme sau măști. 

 

5/ Cu cât te speli mai des pe față, cu atât mai bine 

 Deoarece pare extrem de plin de sens, acesta este unul dintre cele mai des răspândite mituri despre skincare. Spălarea tenului prea des însă poate duce la distrugerea microbiomului pielii tale. De două ori pe zi este mai mult decât ideal să îți cureți fața, o dată dimineața pentru a curăța tenul de sebumul și reziduurile care au rămas pe el de la produsele cosmetice folosite cu o seară înainte sau de transpirația de după antrenamentul de dimineață; și seara, imediat ce ai ajuns acasă, pentru a îndepărta radicalii liberi, praful, mizeria și produsele din porii pielii tale. 

 

6/ Nu e bine să faci duș des 

 Fă duș ori de câte ori dorești! Singurul lucru la care trebuie să fii atent/ă este să îți menții pielea hidratata, deoarece dușurile au tendința de a o deshidrata. Folosește un gel de duș hidratant (evită pe cele ieftine din supermarket-uri și orientează-te spre produse dermatocosmetice) iar la finalul dușului asigură-te că aplici o loțiune hidratantă / cremă de corp / unt de corp/ ulei de corp etc. (nu fac excepție domnii 🙂 )

7/ Curățarea în 2 pași este NECESARĂ 

Curățarea tenului în 2 pași este RECOMANDATĂ dacă folosești machiaj și SPF. La finalul zilei, ea asigură o eliminare mai eficientă a produselor de pe ten. Dacă nu te machiezi zilnic nu este nevoie să ai o rutină care să includă o curățare a tenului în 2 pași. 

 

8/ Mâncărurile grase PROVOACĂ acnee 

Deși nu există nicio dovadă științifică care să ateste acest lucru, unele studii au descoperit să există alimente precum produsele lactate, produsele cu un indice glicemic ridicat (chips-uri, orez alb, produsele de panificație) o pot declanșa. Prin urmare, dieta cu siguranță influențează aspectul tenului tău. 

 

9/ Coșurile sunt o problemă doar la pubertate 

Deși acestea ne afectează pe majoritatea dintre noi în acea perioadă, totuși ele pot apărea la orice vârstă, la fel cum la unele persoane e posibil să nu apară niciodată. 

 

10/ Ai coșuri fiindcă nu te speli pe față 

Oamenii care suferă de acnee  sunt predispuși genetic la a avea un ten mai gras, seboreic. Acest fapt face ca porii de pe fața lor să se blocheze mult mai ușor, ceea ce se va traduce prin coșuri. Chiar dacă spălatul pe față de două ori pe zi cu siguranță poate ajuta, nu este o cauză exclusivă a apariției acneei. Totuși, este indicat să ai o igienă a feței corespunzătoare pentru a preveni inflamatia. 

11/ Dacă pui alcool/ spirt pe coșuri omori bacteriile și dispare acneea 

Coșurile sporadice pot fi tratate local cu anumite produse specifice, însă acneea este o afecțiune ce necesită un tratament stabilit de un medic  dermatolog în urma unor analize și a unui consult amănunțit, poate chiar a unor probe locale dacă e nevoie de antibiotic. 

 

12/ Pasta de dinți îți poate vindeca acneea 

Nu! Pasta de dinți nu este destinata uzului pe ten, prin urmare nu ar trebui folosită ca tratament pentru acnee. Există nenumărate produse cosmetice pentru coșuri / acnee care se aplică local și care sunt real eficiente, avand substanțe active necesare în tratarea acestor probleme ale tenului.

 

13/  Acneea e o afecțiune cu transmitere genetică 

Deși există alte afecțiuni care se transmit pe această cale, nu există studii care să ateste transmisibilitatea acneei propriu-zis pe cale genetică. Ce este demonstrat însă, este faptul că o predispoziție genetică la a avea tenul seboreic există, prin urmare la aceste persoane cresc șansele apariției acneei. 

 

14/  E ok sa folosești ață dentară pentru a-ți scoate ”punctele negre” 

 Dacă dorești să scapi de punctele negre, apelează la o mască exfoliantă sau mergi la un cabinet de cosmetică / dermatologie pentru un tratament avizat. Folosirea unor ustensile improvizate acasă nu face decât să-ți traumatizeze pielea riscând să apară probleme mai mari ulterior. 

 

15/ N-ar trebui să folosești cremă de ochi decât dacă ai riduri 

 Este bine să începi să folosești o cremă pentru pielea din jurul ochilor tăi începând cu vârsta de 20 de ani. Prevenția este întotdeauna mai ușoară decât rezolvarea unor probleme. Zona respectivă este una dintre cele mai solicitate când vine vorba de expresivitatea feței, astfel încât aceea este una dintre primele zone în care apar ridurile. 

16/ Exercițiile faciale îți vor reduce ridurile formate 

 Deși masajul pentru drenaj limfatic și ustensilele cu microcurenți sunt în vogă la acest moment, nu există nicio concluzie a vreunui studiu clinic care să ateste că acestea au rezultate în ceea ce privește ridurile formate Totuși, ele ajută la aspectul per total al pielii tale și au efecte vizibile asupra musculatura feței. 

 

17/  Îți poți micșora porii 

Oricât de mult ne-ar face plăcere ca acest mit să fie un adevăr, din păcate mărimea porilor tăi este determinată genetic, prin urmare nu este posibil să o modifici permanent. Tot ce poți face cu ajutorul unor produse de skincare potrivite este să le reduci vizual aspectul neplăcut prin geluri de curățare sau serum-uri care te scapă de sebumul și mizeria acumulată în ei. În acest caz un ingredient minune sunt acizii, în special acidul salicilic!

 

18/ Nu poți scăpa de petele de culoare de pe ten 

Ba poți cu siguranță! Un dermatolog te poate ajuta prin procedee care să-ți depigmenteze pielea, creme sau alte tratamente cosmetice pentru această problemă. Există de asemenea substanțe active (în concentrații mult mai mici – și de aceea deseori pentru unele persoane ineficiente) precum vitamina C sau acidul azelaic care pot fi regăsite în produse cosmetice accesibile maselor și care pot face parte din rutina ta de skincare dacă te confrunți cu astfel de probleme ale pielii. 

 

19/ Persoanele cu tenul gras nu trebuie să folosească o cremă hidratantă / produse hidratante 

Indiferent de tipul de ten pe care îl avem, pielea noastră are nevoie de apă, are nevoie să fie hidratată dacă ne dorim să o menținem în formă optimă până la o vârstă înaintată. Există diferite tipuri de creme și produse hidratante, pentru tipuri diferite de ten și nevoi diferite ale tenului. Este important să alegi un produs potrivit ție și tenului tău, însă hidratarea nu este un pas opțional în rutina de îngrijire. Dacă ai tenul gras, vei dori să apelezi la produse pe bază de apă, noncomedogenice, care să se absoarbă ușor în piele și  să nu lase o peliculă grasă pe ten. Dacă ești în dubii  și nu știi ce să alegi, consultă-te cu medicul tău dermatolog!

20/ Ai nevoie de protectie solară doar afară 

Dacă e destulă lumină în cameră astfel încât poți citi o carte lângă fereastră, ar trebui să porți o cremă cu protecție solară!  De ce? 

Află mai multe despre soare și cum ne afectează pielea, din articolul acesta!

 

21/ Persoanele cu pielea închisă la culoare nu au nevoie de SPF 

Indiferent de culoarea pielii noastre, expunerea neprotejată la raze ultraviolete duce la îmbătrânirea prematură a pielii, pete solare, arsuri, riduri și cancer de piele. 

 

22/ Nu trebuie să folosești SPF dacă e înnorat afară 

 Razele UVA și UVB penetrează norii. Regula este aceasta: atâta timp cât îți poți vedea umbra proiectată la sol, poți să te arzi dacă stai expus la soare neprotejat.

Citește aici tot ce trebuie să știi despre SPF, de la un dermatolog

 

23/ Nu e nevoie să  aplici SPF pe buze 

 Buzele tale sunt afectate de expunerea solară la fel precum restul corpului tău. Tratează-le la fel și nu uita când mergi la plajă sau la ski să iei cu tine și un balsam de buze cu SPF!

 

24/ Bronzarea la solar e mai sigură decât cea naturală 

Toate dispozitivele de bronzare cu ultraviolete produc aceeași radiație dăunătoare pielii pe care o produce și soarele. 

 

25/ Uleiul de cocos este bun pentru hidratarea tenului 

Uleiul de cocos este prea bogat pentru a fi eficient ca hidratant facial. Ba din contră, el înfundă porii mai mult decât alte uleiuri prin urmare este chiar de evitat. Atunci când vrei (dacă totuși vrei) să-ți aplici un ulei pe față sau în măști diy, alege uleiul de semințe de struguri sau cel de migdale. 

 

26/ Pielea ta va îmbătrâni mai repede dacă porți machiaj în fiecare zi 

 Poate amenințarea pe care adolescentele o aud cel mai des de la mamele lor, faptul că machiajul îți provoacă îmbătrânirea prematură a pielii este un mit. Desigur, o persoană care poartă machiaj zilnic trebuie să aibă mult mai multă grijă de pielea ei printr-o rutină de skincare căreia să-i fie fidele și o demachiere corectă și la timp a produselor de machiaj, toate pentru a proteja tenul de eventualele probleme ce pot apărea din cauza machiajului (pori încărcați, inflamație la nivelul pielii, coșuri, iritații). 

 

27/ E ok să mai dormi din când în când nedemachiat/ă 

Niciodată nu e bine să faci asta! Sunt o mulțime de consecințe pe care nu ți le dorești, care variază în gravitate și ușurința de tratare ulterioară. Doar ca să enumerăm unele dintre ele, vorbim de: aspect tern al pielii, gene căzute, iritații, probleme oculare, coșuri, riduri, afectarea elasticității pielii. 

Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, uita-te la acest video: 

28/ Poți lua vitamina D doar expunându-te la soare 

 Dacă stilul tău de viață nu îți permite să te expui soarelui măcar 30 minute pe zi, (sau în timpul sezonului rece) poți suplimenta dieta ta cu Vitamina D sau poți alege să consumi alimente precum pește gras, gălbenușuri de ou, suc de portocale. 

Dacă vrei să afli mai multe despre ce ar fi bine să mănânci dacă vrei să ai o piele sănătoasă și cum îți poate dieta influența aspectul tenului, dă click aici! 

 

29/ Pielea se obișnuiește cu produsele pe care le folosești și apoi ele nu mai sunt eficiente 

Greșit. Pielea noastră nu dezvoltă o imunitate la substanțele active folosite în produsele cosmetice. Nu există niciun proces din organism care să permită ca acest lucru să se întâmple. 

 

30/ Ordinea în care aplici produsele de skincare nu contează 

Ba contează, și chiar foarte mult! Pielea ta are tendința de a ține lucrurile la distanță (în fond ăsta e rolul ei principal) – prin urmare doar un număr mic de produse o pot penetra. În acest caz, aplicarea produselor într-o anumită ordine asigură că o cantitate maximă de produs poate fi absorbit (produsele se aplică în funcție de ph-ul  și consistenței lor)

 

31/ Ai nevoie de o rutină de skincare cu multe produse ca să obții un ten sănătos cu aspect plăcut 

Și aici, calitatea este mai importantă decât cantitatea. Îngrijirea pielii e ceva personal, așa încât ce funcționează bine pentru un individ s-ar putea să nu funcționeze deloc pentru celălalt. Nu există o rețetă minune și un minimum de produse necesare ca să vă garanteze succesul, dar ca regulă generală  bine să căutați mai degrabă ingredientele active de care tenul vostru / pielea voastră are nevoie și nu un anumit număr de produse în speranța că unul din ele va funcționa. Tot timpul când lucrurile sunt/ par prea complicate, simplitatea e cheia! 

O rutina de skincare de bază include următorii pași: curățare/ tratare (dacă e nevoie) ori prevenție/ hidratare/ protecție solară 

32/ Orice produs marcat ca ”natural” sau ”fără chimicale” trebuie să fie mai bun decât alte produse cosmetice care nu au asta menționat pe etichetă 

Faptul că un produs este marcat ca ”natural” sau ”fara chimicale” nu înseamnă că acesta este un produs de calitate superioară, neexistând o definiție legal acceptată a ceea ce înseamnă ”natural” în produsele cosmetice. 

 

33/ Există produse de skincare care au aceleași rezultate ca procedurile cosmetice 

 Oricât de mult ne-ar face plăcere ca această afirmație să fie reală, din păcate nu poate fi. Procedurile cosmetice făcute de un medic dermatolog într-un cabinet specializat au rezultate incomparabile cu produsele topice, și pot soluționa probleme ale pielii pe care produsele de skincare nu le pot combate decât până într-un punct. 

Asta nu înseamnă însă că produsele cosmetice nu au niciun efect și nu are rost să ai o rutină de îngrijire a pielii. Sunt lucruri diferite dar care se completează de minune. 

 

34/ Produsele marcate ca fiind ”produs hipoalergenic” sunt mai bune decât alte produse 

 Eticheta de ”hipoalergenic” pusă unui produs arată despre acesta că are o compoziție care e mai puțin probabil să cauzeze reacții alergice și poate fi mai blând cu pielea. Totuși, exact ca în situația termenului ”natural”, nu există încă o definiție legală a ceea ce constituie un produs hipoalergenic. Afirmația, deci, cum că ele ar fi mai bune decât alte produse este nefondată. 

 

35/ Serum-urile sunt produse pe care îți irosești banii 

Serum-urile funcționează într-un mod similar cu cremele și loțiunile. Cu toate acestea, au multe elemente îndepărtate (din formula lor) astfel încât textura lor să fie mai ușoară pe piele. Ingrediente precum petrolul și uleiul mineral – care nu lasă pielea să respire la fel de ușor (și care se regăsesc în creme și alte tipuri de produse de skincare) sunt omise. 

36/ Produsele de skincare asiatice sunt potrivite doar persoanelor asiatice 

Deși tonalitatea pielii noastre poate varia, pielea funcționează la fel la toată lumea, prin urmare nu există argumente logice pentru care un anumit produs ar funcționa doar pentru un anumit grup de oameni de o anume naționalitate. 

Ce este într-adevăr diferit la produsele cosmetice asiatice comparativ cu cele din Europa este abordarea mult mai orientată spre ingrediente naturale și standardele de frumusețe  care pot fi diferite și pot influența indirect natura unor produse.

 

37/ Dacă n-ai făcut eczeme cât ai fost copil, nu le mai faci la maturitate 

Chiar dacă nu le-au experimentat cât au fost copii, adulții pot dezvolta semne de eczemă. Deși eczema atopică este considerată de mulți o boală a copilăriei, chiar și acest tip de eczemă poate fi întâlnită la adulți (dar de obicei cu simptome mai ușoare)

 

38/ Laptele matern este bun pentru ten 

Nu! Laptele matern este bun pentru sugari. El nu ar trebui niciodată folosit de un adult pentru probleme dermatologice sau de orice altă natură. 

 

39/ Microneedling acasă este la fel cu microneedling la un cabinet dermatologic 

Terapia de inducție cu colagen (microneedling) poate fi efectuată în stil Do It Yourself sau profesional. Vă recomand totuși, pentru a evita orice posibile accidentări/ traumatizări ale pielii, să mergeți la un profesionist pentru  astfel de proceduri de skincare. Rezultatele vor fi mult mai bune și procesul de obținere a lor mult mai sigur!

 

40/ Dacă te ciupești de față îți poți remodela fața 

Nu, ciupirea diferitelor părți ale feței nu le va remodela! Ceea ce poate face totuși este să vă deterioreze pielea și să vă provoace umflarea țesutului subiacent, iar acest lucru poate crea falsa impresie că forma feței tale se schimbă, dar este total nesănătos și impermanent. 

41/ Apa  fierbinte e bună pentru piele 

 Unul dintre cele mai răspândite mituri despre skincare, această afirmație este cât se poate de neadevărată! Spălarea feței sau dușurile cu apă fierbinte de fapt elimină uleiurile și sebumul din piele, lăsându-o uscată și posibil cu senzația de mâncărime (se întâmplă des inclusiv la bebeluși). 

 

42/ Porii se închid și se deschid 

 Deși în anumite condiții precum abur (spre exemplu) aceștia se pot relaxa, ei nu se deschid și se închid, sunt tot timpul deschiși. Uneori blocați de sebum, praf și acumulări de produse. Dar tot deschiși. 

 

43/ Negii nu sunt contagioși 

Virusul care provoacă multe veruci poate fi eliminat din neg și transferat la o altă persoană printr-o tăietură sau o deschidere pe corp. Astfel, rețineți că atingerea unui neg sau intrarea în contact cu obiectele pe care materialul a fost transferat poate provoca un neg.

 

44/ Toate tipurile de SPF sunt la fel 

Multe produse (nu doar crema cu protecție solară) au protecție SPF. Cu toate acestea, nu toate produsele te protejează atât de razele UVA cât și de cele UVB. Multe produse de machiaj (spre exemplu) oferă protecție doar pentru UVA. Dacă vă expuneți la soare, asigurați-vă că orice zonă expusă este protejată de ambele tipuri de raze ultraviolete, deci fiți atenți la etichetele și descrierile produselor pe care le achiziționați.

 

45/Antioxidanții inversează semnele îmbătrânirii 

 Deși sunt un instrument excelent pentru combaterea efectelor îmbătrânirii ajutând la prevenirea deteriorării pielii și la combaterea inflamației, antioxidanții nu îndepărtează ridurile și nici nu inversează semnele îmbătrânirii. 

 

46/ Alunițele ar trebui îndepărtate preventiv 

Atâta timp cât o aluniță nu și-a modificat forma, culoarea, nu doare sau cauzează alte probleme sau semne de suspiciune cu privire la starea ei, alunițele nu trebuiesc îndepărtate preventiv căci nu reprezintă niciun pericol. E bine să știți totuși că dacă aveți alunițe trebuie să evitați expunerea la soare și să mergeți măcar o dată pe an la un consult dermatologic pentru o dermatoscopie. 

47/ Bărbații nu au nevoie de produse cosmetice/ creme hidratante 

 Pielea e piele, indiferent de sex. Are aceleași nevoi și poate suferi dacă e neglijată sau prost/ deloc îngrijită. 

 

48/ Dacă lași o rană/ tăietură neacoperită se vindecă mai repede 

Rănile și tăieturile neacoperite se usucă, lucru care nu este deloc benefic pentru procesul de vindecare și pentru piele în general. Un bandaj / plasture va ține zona departe de posibile bacterii/ viruși și va asigura nivelul de umiditate de care pielea are nevoie în procesul de regenerare. 

 

49/ Trebuie să te razi în sensul opus creșterii firelor de păr 

Întotdeauna trebuie să te razi în direcția creșterii firelor de păr. Dacă alegi să o faci în sens invers, smulgi firul de păr din piele exact înainte de a putea fi tăiat de lama de ras. Rezultatul este mai puțin fin decât dacă ai alege să mergi în sensul creșterii firelor de păr și crește de asemenea major riscul de apariție a iritațiilor cutanate și firelor crescute în piele. 

 

50/ Untul/ Uleiul e bun de pus pe arsură 

De fapt, untul/ uleiul chiar face mai rău în acest caz. Ce e cel mai important atunci când te arzi este ca zona respectivă să fie rece, dar hidratată. Orice substanță grasă precum untul, uleiul vor bloca căldura la nivelul arsurii și pot provoca și mai mult rău pielii din zona respectivă. Apa la temperatura camerei sau ușor mai rece (nu extrem de rece!) este de preferat. Cea mai bună variantă e un spray Oximed, dar dacă nu-l ai prin casă niște miere sau aloe am citit că ajută. Depinde mult de profunzimea, sprafața și natura arsurii.  

51/ Epilarea cu lama de ras face ca părul să crească la loc mai repede 

 Lama de ras nu afectează foliculul pilos sau condițiile din corp care impactează creșterea părului. Deși direcția în care te razi sau calitatea lamei te pot face să crezi că părul crește mai repede, acest lucru nu este adevărat.

 

52/ Botoxul este permanent 

Această toxină care se injectează la nivelul muschilor are capacitatea de a bloca semnalele nervoase, relaxând muschiul respectiv prin urmare făcând ca pielea să pară fără riduri în zona respectivă. Practic e o mini paralizie musculară controlată. Efectele toxinei botulinice durează între 3 și 6 luni. 

 

53/ Dacă simți o senzație ciudată pe piele, arsură sau furnicături e semn că acel produs funcționează 

Dacă simți astfel după aplicarea unui produs, cel mai probabil ai o reacție alergică la produsul respectiv, concentrația lui este mult prea puternică pentru tenul tău sau ai folosit o cantitate prea mare de produs. E bine să îndepărtezi produsul de pe ten și să clătești abundent tenul, iar apoi să folosești un produs calmant pt ten iritat, un produs cât mai de bază, fără prea multe ingrdiente și cu siguranță fără parfum sau alcool. Pentru a evita în totalitate astfel de episoade traumatizante pentru tenul tău, obișnuiește-te să testezi orice produs nou înainte de a-l aplica pe ten și să citești cu atenție lista de ingrediente a produselor pe care le aplici. 

Ingredientele active din produsele cosmetice nu ar trebui să îți provoace sub nicio formă discomfort. 

 

54/ Produsele mai scumpe de skincare sunt mai bune decât cele ieftine 

  Așa cum vă mai spuneam și mai sus și cu alte ocazii, nu brand-ul, ambalajul,campania de marketing sau promisiunile care mereu iti depășesc așteptările sunt importante atunci când alegi un produs de skincare. Deși toate cele  menționate fac ca prețul unui produs să crească, ingredientele active din produs, concentrația lor și formula produsului sunt esențiale. Există și produse ieftine foarte bune și produse scumpe care au aceeași compoziție precum cele ieftine și zero efecte. 

De obicei  diferențele majore de preț între produse le dau poziționarea pe piață a brand-ului și / sau tehnologia folosită la dezvoltarea produsului/ anii de research.

În teorie produsele mai scumpe au o listă de ingrediente eficientă și mai curată, în practică însă au început în ultimii ani să apară brand-uri de skincare care și-au propus și au și reușit să livreze aceleași rezultate uneori la o fracțiune din preț. Într-adevăr, ambalajul și experiența cu produsul și textura lui nu vor tot timpul comparabile cu produsele mai scumpe. 

 

În concluzie? Sunt multe informații greșite, incomplete și nefondate despre skincare care circulă pe internet și prin viu grai, de aceea un obicei sănătos este să cauți tot timpul răspunsul medical / științific la problema ta, iar dacă subiectul e unul care te depășește, să apelezi negreșit la un specialist care te poate lămuri mai bine decât 7 grupuri de pe Facebook, toate prietenele și rudele tale la un loc. 

Ține minte, îngrijirea pielii e ceva foarte personal, prin urmare nu se aplică tratamente în masă, nici consulțații la fel. 

PS: Sunt curioasă dacă voi ați reușit să ”mirosiți” tot timpul miturile despre skincare la timp, sau au fost unele în plasa cărora ați căzut la un moment dat?

 De asemenea, aș fi curioasă să aflu de la voi și alte mituri pe care poate eu le-am omis și care credeți că ar merita să fie aici. 

Vă aștept în comentarii! 

Citirea durează: 18 minute