Bună dragilor!

Mi-era dor să experimentez cu rețete de skincare de tip DIY, așa că am dat fuga fuguța până la piață și la supermarket și mi-am preparat un toner și o cremă de față cu morcov (vitamina A) pentru că știți cât de mult iubesc eu produsele cu retinol și orice forme de vitamina A.

De data aceasta am fost tare curioasă să văd dacă efectele acestor două produse homemade se pot compara cu cele ale produselor de pe piață care conțin vitamina A. Dacă și voi sunteți, vă explic în câțiva pași cum îți creezi singur/ă acasă aceste două produse, și apoi discutăm despre părerea mea și rezultatele pe care eu le-am observat în urma folosirii lor.

 1. Toner cu morcov și aloe vera

Preparare

Rețeta pentru această minune de toner este cum nu se poate mai simplă.

Dai o fugă până la piață și îți cumperi câțiva morcovi (de preferabil să fie cât mai organici, poate te orientezi spre cei românești și nu cei de import – pentru a te asigura că nu adaugi aiurea chimicale pe fața ta).

Ajungi cu ei acasă și după ce îi speli și ii cureți de coajă, folosești unul dintre ei pe care îl dai pe o răzătoare (lamă mică). Odată ce ai făcut asta, morcovul ras îl pui într-un blender cu puțină apă pentru a obține o pastă.

Pasta o strecori apoi pentru a separa zeama de morcovi de pulpă.

Peste zeama de la morcovi adaugi o linguriță de gel aloe vera și amesteci bine. Felicitări! Tocmai ce ți-ai făcut propriul toner cu vitamina A și aloe vera repede, la tine acasă.

Pune compoziția într-o sticluță cu capac tip spray (găsești la sephora colecție de astfel de recipiente pentru produsele cosmetice) și folosește toner-ul zilnic, de 2, 3 ori pe zi, pe față și decolteu.

Pentru o extra senzație de prospețime și pentru a prelungi viața toner-ului tău este bine ca între aplicări să-l păstrezi in frigider (fie în cel în care îți ții alimentele pe un raft mai izolat de alte obiecte fie in frigiderul de skincare, dacă ai).

Beneficii toner cu morcov și aloe vera – homemade

  • Îmbunătățește aspectul petelor maronii de pe piele
  • Foarte folositor pentru pielea uscată, dar potrivit pentru toate tipurile de ten
  • Vitaminele din morcov ajută la întinerirea pielii (vitamina A)
  • Hidratează și uniformizează culoarea pielii
  • Ajută pielea să se recupereze mai repede, are efect antiinflamator
  • Ajută la curățarea porilor și menține o piele mai luminoasă cu aspect sănătos.

Ai grijă să nu exagerezi, căci folosit mult și pe perioade lungi de timp își poate schimba culoarea pielii în portocaliu.

 

Dacă iubești aloe vera și toate beneficiile lui pentru piele, trebuie să citești articolul 6 măști cu aloe vera de care te vei îndrăgosti !

2. Cremă de față cu vitamina A (morcov și iaurt)

Preparare

Am ajuns și la cremă!

Ce e fain cu aceste două rețete e faptul că merg numai bine de făcut împreună pentru că vei folosi la una ce ți-a rămas nefolosit de la cealaltă. Mai ții minte toată pasta aceea care ți-a rămas după ce ai separat pulpa de zeama morcovului la rețeta pentru toner? Acum o vom folosi pentru a obține masca, astfel:

  • din pulpa de morcov rămasă de la rețeta de toner folosim o linguriță, pe care o adăugăm într-un recipient mini de cremă (găsești de cumpărat la Sephora sau poți utiliza un recipient de la o fostă cremă, după ce l-ai curățat bine în prealabil)
  • adăugăm apoi peste o linguriță de iaurt natural (simplu, cel mai basic)
  • adăugăm și o linguriță de suc de morcovi (simplu)
  • amestecăm foarte bine până ce crema devine omogenă.

Da, este atât de simplu! Acum că ai propria ta cremă cu morcovi (vitamina A) și acizi AHA (iaurt), îți recomand să o aplici pe toată pe față (cremele homemade nu este recomandat să le păstrezi pentru mai multe utilizări), las-o să acționeze timp de 20 de minute apoi spală tenul cu apă călduță, fără să freci sau să îl agresezi.

Beneficiile măștii cu morocv și iaurt – homemade

  • oferă o strălucire naturală de piele sănătoasă
  • hidratează pielea
  • vitamina A și antioxidanții din morcovi ajută împotriva ridurilor, acneei și cicatricilor post acneice
  • ajută la vindecarea mult mai rapidă a leziunilor de la nivelul pielii și arsurilor

3. DIY – Așteptări realiste

Abordarea personală…

Eu sunt una dintre acele persoane căreia îi place să experimenteze și care crede foarte mult în eficacitatea tratamentelor care se bazează pe ce ne-a lăsat mama natură.

De aceea am încercat până acum și voi mai încerca tot felul de creme, tonere sau măști pe care mi le pot face singură acasă cu ingrediente naturale. În fond, acolo găsim vitaminele, mineralele, antioxidanții și tot ce organele noastre au nevoie pentru a se dezvolta/ menține sănătoase.

Cum pielea este si ea un organ și cum alimentația prost aleasă știm cu toții cât de puternic îți poate influența aspectul pielii, nu văd de ce nu ne-am folosi de aceste surse de sănătate și pentru aplicări topice, de natură cosmetică.

Totul cu limite…

Nu mă înțelegeți greșit, nu vin să vă spun acum că e safe să vă puneți chiar orice pe față. Există limite în orice, iar secțiunea de DIY produse cosmetice acasă nu face excepție.

Multe ingrediente pe care le mâncăm, atunci când le aplicăm pe piele ne pot provoca mari neplăceri – reacții alergice sau iritații, mâncărimi, înțepături, etc. Totul e subiectiv, așa că e ok să fii curioasă și să testezi, dar fii atent/ă la ce îți comunică pielea ta.

Testează!

Dacă simți că produsul acela nu îți face bine sau nu e pentru tine potrivit, nu îl mai folosi (nu tot ce funcționează pentru mine sau tenul meu va funcționa și pentru voi – testați tot timpul orice produs pe care vi-l recomandă cineva pentru minim 12h – cele de la raft și 1h cele DIY).

Ca să revenim, eu personal am observat pe pielea mea beneficiile acestor produse, însă vă spun de acum că pentru orice fel de rezultat pe termen lung, e nevoie de răbdare. Nu se întâmplă minuni peste noapte, nici măcar în skincare. 😊

Cam atât de data aceasta, găsiți mai multe articole de tip DIY aici pentru mai multă inspirație.

 

Știu că am fost cam lenesă cu postările pe blog și vă promit că lucrez să schimb asta și să postez așa cum am planificat inițial – o dată pe săptămână.

Între timp să știți că mă găsiți și pe Insta și pe TikTok unde vorbim mai mult despre produse și facem unboxing-uri, testăm, ne machiem, ce mai.. ne distrăm. Nu că aici nu am face-o! Urmează content tare fain și aici, stay tuned!

Aveți grijă de pielea voastră, purtați SPF zilnic, hidratați-vă și dacă vă plac morcovii sau măștile homemade, încercați rețetele de toner și cremă de față cu morcov (vitamina A) și spuneți-mi ce părere aveți.

Pupici!

Citirea durează: 5 minute