Ai auzit în stânga și-n dreapta peste tot în jurul tău despre creme cu peptide, serum-uri cu peptide, că e nevoie să le ai în produse dacă vrei să arăți bine…dar tu nu prea știi ce sunt ele și în ce fel te ajută exact? Mi-am propus să-ți răspund în articolul acesta la toate curiozitățile.
Dacă ti-e familiar termenul de ”anti-aging” referitor la îngrijirea pielii atunci cu siguranță ai auzit și de colagen – o vedetă a regimurilor de îngrijire a pielii care au ca țintă un ten luminos și tânăr. Dar cum este acesta produs? Și ce putem face să menținem producția lui la un nivel optim pentru a ne bucura de o piele suplă și sănătoasă cât mai mult timp?
Peptidele sunt raspunsul! Ele sunt (sau ar trebui să fie) vedeta rutinei tale de îngrijire. De ce ele dacă tocmai vorbeam de colagen? Pentru că moleculele de colagen în sine sunt mult prea mari pentru a fi absorbite prin piele. Aici nu pot să nu mă opresc să atrag atenția asupra tuturor cremelor și serumurilor cu colagen de pe piața de produse cosmetice, care nu fac absolut nimic, tocmai din considerentele menționate mai sus.
Peptidele deci, sunt aminoacizi care pot pătrunde prin bariera pielii și ajută la producerea naturală de colagen a corpului. Ele sunt ceea ce corpul nostru necesită pentru a produce colagen și elastină, fără de care pielea nu se menține fermă și tânără.
Pentru a înțelege o dată pentru totdeauna ce e în spatele termenilor precum: peptide, colagen,elastină, aminoacizi și ca să-ți înțelegi pielea și nevoile ei mai bine și să înveți cum și cu ce să o răsfeți în rutina de skincare, am adus un pic de chimie și niște informații teoretice pe care le-am împachetat cât de simplu și pe înțelesul tuturor am putut în acest articol.
E unul lung, așa că așează-te comod,fă-ți un ceai și hai să vorbim despre toate, pe îndelete.
CE SUNT PEPTIDELE?
Termenul ar trebui să te ducă cu gândul (și probabil o face) la ora ta de biologie din liceu. În sensul cel mai elementar, peptidele sunt elementele de bază care alcătuiesc proteinele.
Când aminoacizii se leagă între ei, lanțul pe care-l formează se numește amino peptidă. Când peptidele se leagă între ele, ele formează baza tuturor proteinelor. Cea mai vitală proteină din pielea ta este colagenul, acela de care-ți vorbeam și mai devreme.
Acesta se află sub epidermă (stratul exterior ar pielii), în alt strat al pielii cunoscut sub denumirea de derm, locul unde întâlnim nervii, vasele de sânge, elastina (care vă face pielea elastică) și desigur colagenul. Mult colagen!
Peptidele de colagen reprezintă aproximativ 80% din derm. Ele ajută pielea să arate netedă și să fie fermă, cultivând acea strălucire tinerească și radiantă pe care ne-o dorim cu toții cât mai mult timp.
Când ești tânăr, corpul tău produce colagen într-un ritm foarte mare. Vestea proastă este că, pe măsură ce îmbătrânești ritmul acesta începe să scadă. Și nu, nu vorbesc acum de 40/50 ani. Acest proces începe destul de devreme.
După vârsta de 20 de ani, corpul tău produce în medie cu 1% mai puține peptide de colagen în fiecare an, oprind complet producția în jurul vârstei de 40 de ani.
Nu e o veste prea bună, știu! În plus, colagenul tău existent începe să se descompună, proces cunoscut sub denumirea de ”fragmentare”. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, dintre care o parte pot fi controlate de noi, însă din păcate o parte nu.
Cel mai important motiv pentru descompunerea colagenului este, după cum probabil ai ghicit, îmbătrânirea. Fiecare zi de naștere pe care o serbezi vine la pachet cu un nivel mai ridicat de fragmentare a colagenului și din păcate oricât ți-ai dori să oprești acest proces e imposibil.
Sunt totuși și vești bune: există și unele motive comportamentale și de mediu care influențează descompunerea colagenului tău, și pe acestea le putem controla.
Expunerea la radiațiile UV, fie că sunt rezultatul paturilor de bronzat sau pur și simplu părăsirea casei fără protecție solară, poate descompune colagenul.
Fumatul, poate duce de asemenea la deteriorarea lui (de parcă n-ai avea deja destule alte motive mai importante pentru a renunța la el…).
Concluzia? Pe măsură ce pielea continuă să se întindă, colagenul nou nu este disponibil pentru a menține aspectul ferm și neted pe care aceasta îl avea cândva. De aici și celebrele și mult prea bine cunoscute riduri.
Morala poveștii: peptide = proteine precum colagenul = apărare anti îmbătrânire. Fără peptide nu există colagen, iar fără colagen pielea își schimbă aspectul.
PEPTIDE DE CUPRU – Ce sunt?
Poate una dintre cele mai puternice peptide topice utilizate frecvent în îngrijirea pielii este cea de cupru. Dacă nu știai, cuprul există în mod natural în corpul nostru și există o corelație directă între peptidele de cupru și multe boli degenerative.
Studiile arată că peptidele de cupru nu numai că promovează producția de colagen ci și pe cea de glicozaminoglicani (un cuvant foarte greu de pronunțat sau reținut) dat familiei carbohidraților care susțin și mențin colagenul și elastina.
Practic, utilizarea zilnică a peptidelor de cupru în produse de skincare vă pot ajuta nu numai să generați colagen, ci și să mențineți colagenul pe care il generați. Dovezile arată de asemenea că peptidele de cupru pot încuraja pielea să elimine colagenul și elastina deteriorate, deoarece implică sistemele responsabile cu asta.
CÂND TREBUIE SĂ ÎNCEPI SĂ FOLOSEȘTI PEPTIDE ÎN RUTINA DE SKINCARE?
Unele dintre întrebările pe care ni le punem cel mai des când ne gândim la îngrijirea pielii noastre sunt: ”E potrivit ingredientul ăsta pentru mine?” și ”Când ar trebui să încep să-l folosesc? E prea târziu?”.
Răspunsul la prima întrebare e DA, după cum deja ați aflat din articol până acum, peptidele fac parte din corpul nostru, prin urmare nu contează dacă ești femeie sau bărbat, pielea ta îmbătrânește și pierde colagen, prin urmare are nevoie de ajutor în acest sens.
În ceea ce privește momentul potrivit pentru a începe să introduci produse cu peptide în rutina ta, un bun start ar fi din momentul în care ea începe să producă mai puțin colagen, adică începând cu vârsta de 20 de ani. Dacă totuși nu știai toate astea până acum și când citești articolul acesta poate deja ai niște semne clare ale trecerii anilor fără să fi făcut nimic să-ți ajuți pielea și te întrebi dacă nu cumva e prea târziu să începi acum, află că răspunsul e NU!
Bineînțeles că cu cât începi mai devreme o rutină de îngrijire preventivă anti-îmbătrânire cu atât mai bine, mai ales știind că aplicarea peptidelor naturale pe piele poate crește producția de peptide a organismului.
Cu toate astea, peptidele sunt doar o mică piesă a puzzle-ului. Pentru rezultate optime și de durată trebuie să încorporezi și alte obiceiuri sănătoase anti-îmbătrânire în regimul de îngrijire a pielii și în stilul de viață de zi cu zi. Este total nerealist pe de-o parte să dai ajutor prin ingredientele active din produse și pe de altă parte să ai comportamente care îți anulează tot progresul pe care încerci să-l obții, nu?
Câteva dintre aceste obiceiuri sunt:
- Purtați protectia aceea solară de care tot auziți peste tot. Expunerea la radiații UV poate face ravagii pe piele vizibile nu neapărat imediat și nedureroase în cele mai multe cazuri. Pe lângă lucruri foarte serioase precum cancerul de piele, radiațiile UV ajută la procesul de descompunere a colagenului, așa că dacă dacă îți dorești un corp cu un aspect tânăr și la a doua tinerețe, protecția solară ți-e cel mai bun prieten.
(Dacă vrei să afli mai multe despre protecția solară și radiațiile UV, citește articolul acesta)
- Curățați și hidratați tenul în mod constant. Pentru a-ți menține pielea în stare bună de sănătate și a arăta cât mai bine, ai grijă ca aceste două obiceiuri să facă parte din rutina ta de îngrijire.
- Ia în considerare și ce mănânci. Lucrurile pe care le pui în corp au cel puțin la fel de multă importanță precum cele pe care le pui pe corp. Stiind asta, reține că e extrem de important să te hidratezi bine, să ai o dietă sănătoasă care presupune consumul de legume și fructe pentru a-ți asigura aportul de vitamine și minerale de care organismul are nevoie.
(Află ce efecte și beneficii au anumite alimente asupra aspectului pielii tale, aici)
- Adu-ți aminte să fii blând cu pielea ta. E important să reții că pielea e un organ sensibil ce necesită atenție și blândețe. Orice mișcări bruște sau cu presiune prea mare pot provoca o deteriorare suplimentară a colagenului.
LA CE REZULTATE SĂ TE AȘTEPTI CÂND FOLOSEȘTI PEPTIDE ÎN RUTINĂ
Să repet tot ce am spus mai sus nu are sens. Tot ce vreau să mai adaug e că deși multe companii se laudă cu beneficii asemănătoare botox-ului ale peptidelor, realitatea este că nu se pot compara și acea afirmație e o minciună.
Peptidele nu pot elimina complet pungile de sub ochi, nu pot umple buzele sau ridica sprâncenele. La ceea ce te poți aștepta însă de la peptide să facă e să îți ofere pielii fermitate și netezire constanta, pe măsură ce aceasta devine tot mai elastică. Si asta doar în contextul în care sunt folosite constant în rutina de îngrijire, nu câteodată, când ne aducem aminte sau stabilim că vine rândul testării unei creme cu peptide.
Dovezile care susțin relația dintre îngrijirea pielii cu peptide și generarea de peptide naturale de către corpul tău sunt copleșitoare. Dacă vrei, poți citi mai multe :
Acestea fiind spuse, concluzia despre peptide e simplă. Nu sunt ele singurele sau cele mai importante ingrediente active, dar sunt în top 3 ingrediente de care chiar ai nevoie dacă vrei să arăți bine și în selfiu-urile pe care ți le vei face la 70 de ani :).
Ține minte asta când ieși prin magazine să cauți produse noi pe care să le integrezi în rutina ta!

Carmen Mocanu
Felul în care arăți este prelungirea personalității și alegerilor tale. Ai grijă să te reprezinți corect!